“Pembe Kimlik” isimli tiyatro oyununu neden izleyelim?

 ‘Pembe Kimlik’ oyunu, 6 Eylül günü İzmir – Haldun Dormen Sahnesinde sahneleniyor. İzmirli ve yakın yerlerde yaşayan emek.org.tr izleyicisi dostlarımızın salonu doldurması, bir hastamızla dayanışma amacıyla da sahnelenen oyunu -maddi ve manevi yönleriyle- daha anlamlı kılacaktır. Geçtiğimiz günlerde İstanbul-Avcılar Barış Manço Kültür Merkezinde “Pembe Kimlik” isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Tiyatro izleyicisi gözüyle izlenimlerimizi paylaşmak istedim. […]

 ‘Pembe Kimlik’ oyunu, 6 Eylül günü İzmir – Haldun Dormen Sahnesinde sahneleniyor. İzmirli ve yakın yerlerde yaşayan emek.org.tr izleyicisi dostlarımızın salonu doldurması, bir hastamızla dayanışma amacıyla da sahnelenen oyunu -maddi ve manevi yönleriyle- daha anlamlı kılacaktır.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul-Avcılar Barış Manço Kültür Merkezinde “Pembe Kimlik” isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Tiyatro izleyicisi gözüyle izlenimlerimizi paylaşmak istedim.

Avcılar Kültür Sanat Derneği ve bünyesinde yer alan tiyatro oyuncuları, ‘kadın sorunları’ konusunda daha önce “Kadın Ölüm Meselesi”  ve şimdi de “Pembe Kimlik” oyunlarıyla; kendilerine zorla benimsetilmiş toplumsal cinsiyet rollerini sorguluyor, tartışıyorlar. İyi bir şey de yapıyorlar, bu rolleri reddediyorlar. ”Pembe Kimlik” oyununda da sadece kadın veya erkek değil, insan olma bilinciyle sorgulama ağır basıyor.

Oyun yazarı ve yönetmen Halil Kırkayak, sahnede bir yöntemle erkekleri sadece gösteriyor, onların sözlü diyaloglarına izin vermiyor. Aslında onlar baskın toplumsal cinsiyet rolleriyle zaten sürekli konuşuyor. Bu yöntem oyunu daha dikkat çekici hale getiriyor. Kadınların yaşadıkları ‘tanıdık’ olaylardan seçilmiş şiddet ve aşağılama örnekleriyle, aslında onların insanlık sınırları dışında yaşadıklarını ve duygularını hissettiriyor.

Erkeklerin günlük yaşamda yaptıklarını kadın dilinden sorular sorarak, insan cinsiyetleri arasındaki ilişkilerin geriliğini, erkek egemen davranışın sonuçlarını, insanlarda yarattığı tahribatı bilincimize kazıyor oyun.

Köhnemiş toplumsal yaşamlardan miras gelen ve ama halen çok etkileyen olgular olarak da yaşamımıza püskürtülen baskıcı anlayış ve davranışlar, bir kaç sahne darbesiyle davranışlarımızı sorgulamamızı da sağlıyor.

Yaşamın her alanında kadınların çektikleri ve başlarına gelenleri biliyoruz bilmesine de, kadınların erkekçil töre ve baskıları altında sevdalarını, aşklarını yaşarken neler çektiklerini sahnede yaratılan duygusal yoğunluğuyla hissetmek, oyunda taşındığımız diğer insani bir boyuttu. Başka seyircilerin bu duyguyu tatmalarını çok isterim.

Sahneye bakarken, bilincimize damlattıkları için oyun yazarı ve yönetmen Halil Kırkayak’a, bir tiyatro izleyicisi olarak çok teşekkür ediyorum.

‘Pembe Kimlik’ aslında basit şekillerde aşağılanmış insanın derinliklerinde neler yaşadığını, insanlık yaralarını anlatıyor. Ve oyunu seyrettikten sonra da, her anımızda ve yanımızda çirkin çirkin duran bu şeyleri kökten değiştirmek ve insana yakışır biçimde yeniden düzenlememiz gerekiyor diye düşünüyor insan. Bu değişimleri kendimizden ve çevremizden başlatmalıyız. Düşünce boyutlarımızı sarsarak ve cinsiyet farkı gözetmeden, bizi kendimize getiren ve biraz da toplumsal eylemciliğe doğru yüzümüzü çevirmemizi sağlayan Halil Kırkayak’a ikinci kez teşekkür etmeliyiz.

Duyurmak istiyorum. ‘Pembe Kimlik’ tiyatro oyunu, İstanbul-Avcılar Barış Manço Kültür Sanat merkezinde sahnelendi. Şimdi İzmir’de sahnelenecek. Üstelik insani yanımıza da seslenerek, yönetmenimizin çok yakını (ve tabii ki bizim de) kanser hastası için dayanışma amacını da öne çıkararak…

‘Pembe Kimlik’ oyunu, 6 Eylül günü İzmir – Haldun Dormen Sahnesinde sahneleniyor. İzmirli ve yakın yerlerde yaşayan emek.org.tr izleyicisi dostlarımızın salonu doldurması, bu dayanışmayı maddi ve manevi yönleriyle daha anlamlı kılacak.

İyi seyirler…

emek.org.tr okuru

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler