Maltepe belediyesi işçileri, toplu sözleşme hakları ve işten atılan işçilerin işlerine dönmesi için yürüttükleri direniş, 24. gününde devam ediyor.
İşveren durumundaki Belediye başkanının sözleşmeyi uygulamadığı gibi, işçileri direniş nedeniyle toptan işten atmayla tehdit ettiği ileri sürüldü.
Dün direniş yerini ziyaret ettik ve işçilerdeki kararlılığı ve birliği tespit ettik. Başka yerlerden gelen işçilerin desteği ve dayanışma ziyaretlerine tanık olduk.
Maltepe belediyesi temizlik işçileri, işten atılan beş işçinin işlerine geri dönmesi ve geçen yıl haziran ayında imzalanan toplu iş sözleşmesinin uygulanması talebiyle iş bıraktı. Yaklaşık Park ve Bahçeler ve fen işleri grubundan 650 işçi fiili direnişte ve desteklerle bu sayının 1500 e ulaştığı söylenmektedir.
Genel-İş sendikası temsilcisinin de aralarında bulunduğu atılan işçi sayısı beş. İşçiler ve sendika temsilcilerinin belediye ile yaptığı görüşme haklar ve işçilerin geri alınması noktasında tıkanma yaşanıyor.
Görüşmelerde ücretlere seyyanen 270 lira zam yapılması teklifi yanı sıra haftalık çalışma süresinin 40 saate çekilmesi, sözleşmeye uyulması konuşuluyor. Ancak zam geçmişe dönük değil ve TİS uygulaması da ileriki aylara sarkıtılmak isteniyor. İşveren yapılan sözleşmeyi pas geçerek yenisini önümüzdeki yıl için yapalım düşüncesinde, gerekçe ise bütçe olanaksızlığı…
“HEPİNİZİ İŞTEN ATARIM”
Direniş 24. Gününe girerken sorunun çözümü için belediyeden gelen teklif işçiler arasında tartışılıyor. Bu arada belediye başkanı ve konuyla görevli başkan yardımcısı, işçileri ve direnişi tehdit ederek hakları sağlamaya yanaşmıyor.
Belediye başkanı seçilmiş biri olarak değil, kapitalist bir işveren olarak işçilerin karşısında sınıfsal duruşunu sergileyerek, aslında işçi dostu olmadığını gösteriyor. Belediye başkanın “hepinizi işten atarım” tehdidi İşçiler ve emek kamuoyunda tepki topladı.
İşçilerin de oylarıyla yeniden seçilen başkanın bu tutumu ve sözleri, tartışmaya yol açtı, İşçi sınıfı bu tutumu unutmayacaktır.
DİRENİŞ KIRICILIĞI YAPILIYOR
İnsanca koşullarda çalışmak ve yaşamak arzusunda olan işçiler hakları için direniş yapıyor. Haksız yere işten atılan arkadaşlarının işlerine geri dönmeleri de direnişin haklı bir talebi olarak gündemde tutuluyor.
Taşeron sistemiyle düşük ücretle ve hak yoksunlukları içinde çalıştırılan işçiler, uğradıkları yoğun sömürüye de karşı çıkıyor. Asgari ücret, yol ve yemek parasıyla birlikte ortalama 2 800 alan işçi insanca yaşama olanaklarına uzak bulunuyor.
Sendikalı olarak ve TİS yaparak koşullarını iyileştirme amaçlarına da henüz ulaşmış değiller.
İşçi direnişi, İBB ye ait araçlarla çöpler toplanarak kırılmaya çalışılıyor.
İBB ve CHP nin, kırıcılık yapması değil, tarafların adil biçimde masada anlaşmalarına katkı sunmayı denemesi daha doğru olurdu. Bu nedenle işçiler öfkelerini gizlemiyor. Maltepe belediyesinin, CHP üyesi gençleri ve göçmen işçileri çalıştırarak direnişin kırılması tutumlarından vazgeçmesi gerekiyor, bu daha insani ve etik davranış olacaktır.
Gelinen noktada CHP li belediyenin, seçimlerde oylarını aldığı işçilerle ve sendikayla daha fazla zorluk çıkarmadan masaya oturması ve haklarını tanıması istenen bir tutumdur.
Anadolu yakası belediyelerinden işçilerin de iş bırakarak sınıf dayanışması içine girecekleri bekleniyor.
Emek.org.tr olarak biz de, işçilerin haklı mücadelesinin ve taleplerinin destekçisiyiz. Tüm emek kamuoyunun ve işçi sınıfının, bu haklı direnişe destek vererek dayanışma içinde bulunması gereğine dikkat çekiyoruz.
emek.org.tr