AKP iktidarı, şeker fabrikaları satışı ve üniversitelerin bölünmesi konularında geniş halk kesimlerinin karşı çıkmasına rağmen sermayenin çıkarlarını gözeten kararlarını uyguladı.
Şeker fabrikalarının satışından sonra üniversitelerin böilünmesi konusunda da AKP hükümeti, sendikaların, meslek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin, işçilerin akademisyenlerin ve öğrencilerin karşı çıkmalarına rağmen özelleştirme ve bölme kararında ısrar etti.
Şeker fabrikalarında danıştaydan iptal davasına red kararı
Başta sendikalar ve işçiler olmak üzere geniş halk kesimlerinin satışına karşı çıktığı özelleştirilen 14 şeker fabrikası konusunda, Şeker-İş sendikasının özelleştirmenin iptal edilmesi istemiyle açtığı dava danıştay tarafından reddedildi. Danıştay’a açılan davada; Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin iptali istenmişti.
Şeker -İş Sendikası, iptal başvurusunda özelleştirme ihalesinde kamu yararının gözetilmediğine dikkat çekerek, ihale sürecinin 4046 sayılı yasaya aykırı olduğunu iddia etmişti. Ancak danıştay bu iddiayı ve talebi reddetti.
Ünivertsitelerin bölünerek yeni üniversitelerin kurulması yasası TBMM’inde kabul edildi.
Birçok üniversiteye bağlı fakültelerin, geçmiş birikimleri ve eğitim alanında sahip olduğu ulusal ve uluslararası “bilimsel kariyer” yok sayılarak değerleri sıfırlanmak istendi. Politik etik açıdan da “ben yaptım oldu” yaklaşımıyla işleyişleri ve biçimlenişleri yeniden düzenlenen okullarda öğrencilerin ve akademisyenlerin tepki ve talepleri AKP iktidarı tarafından dikkate dahi alınmadı.
İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi’nin bölünmesini de içeren yeni üniversite düzenlemesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Üniversitelerde akademisyenlerin, öğrencilerin sendika ve meslek örgütlerinin günlerdir büyük eylemler yaparak tepki gösterdiği düzenlemenin kabul edilmesiyle birlikte; Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi adlarıyla 16 devlet üniversitesi kuruluyor.
Ankara Medipol Üniversitesi, İstanbul Atlas Üniversitesi, Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi, İzmir Tınaztepe Üniversitesi adıyla da dört yeni vakıf üniversitesi açılıyor.
emek.org.tr