Patronlar sefalet ücretinde ısrar ediyor. DİSK asgari ücretin 2.800 Tl olmasını isterken, patronlar örgütü TİSK, 2000 Tl üstünde tutulacak asgari ücrete karşı çıkıyor.
İşverenler örgütü, hükümetin ekonomik politikalarına destek veriyor. Yani zengin daha zengin, işçiler daha çok yoksul olurken, kamu olanakları patronlara teşvik diye sunulacak.
Asgari ücretin 2 bin liranın üzerinde olması yönündeki talepler için TİSK Başkanı Kudret Önen, “Bu tür taleplerin ‘Yeni Ekonomik Program’ içinde yer alan enflasyon ve işsizlikle mücadele ile diğer hedeflere uygun olmadığını düşünüyoruz. Bu talebin gerçekleşmesi ülkemizin rekabet gücünü olumsuz etkileyeceği gibi istihdamın sürdürülebilirliği ve yeni iş alanlarının açılması açısından da destekleyici değil.” ifadelerini kullandı.
Asgari ücretin artırılmaması için bahaneler de sıralayan Önen: “Asgari ücretin belirlenmesinde, ülkenin ekonomik durumu, işletmelere olan etkisi ve ülkemizin rekabet gücü dikkate alınmalıdır. Ayrıca mevcut çalışanların yanı sıra iş aramakta olan işsizlerimizin de dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.” Dedi.
PATRONLAR CEPLERİNDEN PARA ÇIKMASIN İSTİYOR, ÜSTELİK TEŞVİKLERİN ARTIRILARAK SÜRDÜRÜLMESİNİ İSTİYOR
AKP İktidarının asgari ücret için işverenlere sağladığı 100 liralık desteğin ekim ayı itibarıyla durdurulduğunu anımsatan Önen, “Sadece bu desteğin durdurulması bile asgari ücretlinin istihdam maliyetini yüzde 5 yükseltmektedir. Bu desteğe, 150 liraya artırılıp 2019’da da devam etmesi bizlerin en önemli talebidir. Yeni yılda ekonomik hedeflerimizi tutturmada işverenin bu desteğe kesin ihtiyacı var.” şeklinde konuştu.
Kudret Önen, TİSK olarak yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası işveren payının 2019’da alınmamasını, SGK İşveren Desteği’nin yüzde 5’ten yüzde 6’ya yükseltilmesini ve bu oranın toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını talep ettiklerini de vurguladı.
DİSK: Asgari Ücret Tespit Komisyonu TÜİK tespitlerine uyulmuyor
DİSK tarafından yapılan açıklamada “2003’ten bu yana Komisyon tarafından belirlenen miktar, TÜİK tarafından sunulan asgari ücretin altında kaldı. 2017 Kasım ayında TÜİK tarafından komisyona sunulan asgari ücret hesaplaması 1894 TL iken, Komisyon asgari ücreti 1603 TL olarak saptadı. 2017 yılı asgari ücret hesaplamasında da benzer şekilde TÜİK hesabı ile Komisyon kararı arasında 265 TL fark vardı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu TÜİK tarafından sunulan hesaplamalara bugüne kadar uymadı. Böylece asgari ücret giderek geçim ücretinden uzaklaştı.” Denildi.
DİSK asgari ücret tespiti konusunda sınırları ifade ederek geçim ücretinde ısrar ediyor. Açıklamada şunlar ifade edildi.
Bir devlet kurumu olan TÜİK’in bu hafta sunacağı raporun baz ücret olarak kabul edilmesi ve asgari ücretin TÜİK hesabı üzerine enflasyon ve büyüme beklentisi eklenerek ve net olarak hesaplanması gerekir.
- Asgari ücret geçim ücret olmalıdır.
- Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı ve işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.
- Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır.
- Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalıdır.
- Asgari ücret bütün çalışanlar için ortak saptanmalıdır.
- Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
- Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.
Asgari ücretin enflasyon karşısında korunması için,
Asgari ücretin milli gelir artışından yararlanması için,
Asgari ücretin geçim ücreti olabilmesi için,
Asgari ücrette yaşanan kayıpların giderilmesi için,
İŞÇİLERİN KRİZE KARŞI KORUNMASI İÇİN, ASGARİ ÜCRET NET 2800 TL OLMALIDIR!
emek.org.tr