DİSK’in Sesi özel sayısı neden yasaklandı?

AKP iktidarının işçi sınıfının karşısında ve sermayenin-patronların yanında yer aldığı bir yasaklama kararıyla bir kez daha gösterildi. İşçi sınıfının son yıllarda yaşadığı haksızlık, ekonomik ve demokratik kayıplar konusunda, DİSK’in AKP’ye yönelik yaptığı eleştirilere seçimler nedeniyle tahammül gösterilmedi.  DİSK’in Sesi dergisinin “16 yılda işçiler neler kaybetti?” başlıklı özel sayısının “hükümet karşıtı” bulunarak yasaklandı. AKP döneminde işçi […]

AKP iktidarının işçi sınıfının karşısında ve sermayenin-patronların yanında yer aldığı bir yasaklama kararıyla bir kez daha gösterildi. İşçi sınıfının son yıllarda yaşadığı haksızlık, ekonomik ve demokratik kayıplar konusunda, DİSK’in AKP’ye yönelik yaptığı eleştirilere seçimler nedeniyle tahammül gösterilmedi. 

DİSK’in Sesi dergisinin “16 yılda işçiler neler kaybetti?” başlıklı özel sayısının “hükümet karşıtı” bulunarak yasaklandı. AKP döneminde işçi sınıfının ekonomik, sosyal, demokratik haklar vb açılarından yaşadığı kayıplar ve talepler dile getiriliyordu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) dergisi DİSK’in Sesi’nin “Tamam” başlıklı özel sayısının dağıtımı İzmir Konak İlçe Seçim Kurulu tarafından önceki gün yasaklandı.

DİSK’in Sesi dergisinin “16 yılda işçiler neler kaybetti?” başlıklı özel sayısının “hükümet karşıtı” bulunarak yasaklanmasına ilişkin DİSK adına yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

“Dağıtımı yasaklanan DİSK’in Sesi, yasal bir dergidir. Yüksek Seçim Kurulu’nun basın yayın organlarına yaptırım yetkisi kaldırılmışken, DİSK’in dergisine yönelik dağıtım yasağı hukuksuzdur. Bu yasak DİSK’in ‘Ülkemizde kurulmak istenen yeni rejim, ücretiyle yaşamaya çalışanlar ve dar gelirliler için, yani ‘Cumhur’un çoğunluğu ve Cumhuriyetin geleceği için tehdittir’ tespitini bir kere daha haklı çıkarmıştır.”

Özel sayıda ne yazıyordu?

Özel sayıda, işçilerin 16 yıllık AKP iktidarı döneminde “kaybettikleri”ne şu başlıklarla dikkat çekilmişti:

-Türkiye’nin gelir dağılımı en bozuk ülkeler arasında yer aldığı,

-asgari ücretlilerin milli gelir artışından aldığı payın azaldığı,

-çalışanların grev hakkını kullanmasının engellendiği,

-iş cinayetlerinin arttığı,

-işsizlik sorununun çözümüne yönelik adım atılmazken genç ve kadın işsizliğinin zirveye çıktığı,

-taşeron sisteminden de geri kiralık işçilik uygulamasının getirildiği,

-çalışma sürelerinin uzadığı,

-hane halkı borcunun gelire oranında olağanüstü bir artış meydana geldiği, vurgulanıyor.

AKP iktidarı dönemine ilişkin altı çizilen verilerden bazıları da şöyle:

– 2004-2017 arasında reel asgari ücret, reel milli gelir artışı karşısında yüzde 30 kayba uğradı.

– 16 yılda 15 grev ertelendi, 200 bine yakın işçinin greve çıkması fiilen yasaklandı

– 2002’den bu yana hane borcunun hane gelirine oranı yüzde 4 düzeyinden yüzde 50’nin üzerine çıktı.

– Dolaylı vergilerde artış, doğrudan vergilerde azalma yaşandı. 2000 yılında yüzde 59 olan dolaylı vergi payı 2017’de yüzde 65’e çıktı. Dolaysız vergilerin payı ise yüzde 41’den yüzde 35’e geriledi.

– 21 bin işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 2002 yılında çalışırken hayatını kaybeden işçi sayısı 878’ken, 2017’de 2006 işçi çalışırken hayatını kaybetti.

– Avrupa Birliği ülkelerinde haftada 40 saatten fazla çalışanların oranı yüzde 20’yken, Türkiye’de bu oran yüzde 74’e yükseldi.

DİSK’ in Sesi’ndeki “Ne istiyoruz?” bölümünde ise, “Demokratik, çoğulcu parlamenter rejime geçilmeli”, “hukukun üstünlüğü ilkesi tesis edilmeli”, “OHAL sonlandırılmalı” denildi.

Bu bölümde ayrıca, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, özelleştirmelerin durdurulması, işsizlik sigorta fonunun amaç dışı kullanımına son verilmesi, yaşamın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması talep edildi.

 

emek.org.tr.

İlgini çekebilecek diğer içerikler