AROMA grevi üçüncü günü geride bıraktı

Toplu İş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca başlatılan ve üçüncü günü geride bırakan AROMA grevi  devam ediyor. Aroma fabrikası tarihinin ilk grevi, 24. Dönem TİS uyuşmazlığı üzerine grev başladı. AROMA iş yerlerinde Tekgıda İş sendikası örgütlü durumda…   AROMA grevi coşku ve kararlılıkla devam ediyor. Toplam 292 işçinin katıldığı ve iki iş yerinde devam eden grevde […]

Toplu İş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca başlatılan ve üçüncü günü geride bırakan AROMA grevi  devam ediyor.

Aroma fabrikası tarihinin ilk grevi, 24. Dönem TİS uyuşmazlığı üzerine grev başladı. AROMA iş yerlerinde Tekgıda İş sendikası örgütlü durumda…

 

AROMA grevi coşku ve kararlılıkla devam ediyor.

Toplam 292 işçinin katıldığı ve iki iş yerinde devam eden grevde 25 kadın işçi çalışıyor. 43 geçici işçinin çalıştığı tesislerde. geçici işçi grubu içerisinde 15 kadın işçi, kadrosuz olarak yılda sadece üç ay çalışıyor. İşçilerin kadroya alınması talebi, özellikle üzerinde uzlaşma sağlanması istenen maddelerin birisi olarak işçinin ve sendikanın gündeminde olduğu belirtiliyor.

Çalışma koşulları özellikle kadın işçiler için çok ağır ve onlar emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade ediyorlar. Bir yılda sadece üç ay çalışabildiklerini, ama bütün yıl çalışma arzusunda olduklarını açıklıyor kadın işçiler. Bir günde ortalama 12 saat çalışarak yasal çalışma süresini de aştıklarını ve erkek işçilerle aynı işi yapmalarına karşılık “eşit işe eşit ücret “ilkesinin uygulanmadığını işaret ediyorlar. Geçici kadın işçiler konusunda duyarlı olan ve kadro talepleri olduğunu belirten bir kadın işçi, basına verdiği röportajda şunları anlatıyor:

Bizler meyve ayıklama ve röntgen kısmında çalışıyoruz. Hepimizin işi zor burada ağır koşullarda çalışıyoruz. Çoğu kişide bel fıtığı var. Kasalarla meyve taşıyoruz, çuval çuval şeker taşıyoruz burada. Beden gücümüzü ortaya koyuyoruz ama bu görülmüyor. Bu işleri sadece erkekler değil biz kadınlar da yapıyoruz yeri geldiğinde. Ben şu an mevsimlik işçiyim ve kadro bekliyorum. 12 saat çalışıyoruz ve üç ay boyunca en zor işi biz yapıyoruz. Sonra da iş bitince biz çıkartılıyoruz. Biz de 12 ay çalışmak istiyoruz kadrolu olmak istiyoruz. Çoluğumuz çocuğumuz bizden ekmek bekliyor. Yeri geldiğinde erkek işini yapıyoruz. Az insanla çok iş yapılıyor. Mevsimlik işçi olmak istemiyoruz. Zam konusunda anlaşılırsa yakında arkadaşlarımızın bizim arkamızda durmasını istiyoruz sadece zam değil kadro bekleyen arkadaşlarımızın da kadroya geçmesi konusunda yanımızda olmalarını istiyoruz.”

İşverenin ücret zammı yapmak istemediğini ve işverenin zarar edildiği iddialarına karşılık bir başka işçi, çalışma sürelerindeki sorunu da ifade ederek  şöyle itiraz ediyor:

Biz burada çok üretim yaptık. Çıkan iş ortada aşırı iş yapıyoruz. 12 saat 16 saat çalışan arkadaşlar var. Yapılan fazla mesailer var… Nasıl zarar ediyor burası anlamış değiliz. Biz hak ettiğimiz şeyleri istedik fazla bir şey istemedik patrondan. Ama onlara da olmaz deyip diretti. Zarar ediyorum, darbe oldu şu oldu bu oldu diyerek 2017’yi geçelim dayatması yaptı.”

Çalışmalarının uluslararası pazara dönük olduğunu ve işçi olarak üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptıklarını anlatan AROMA işçisi aldıkları ücretlerin çok düşük olduğunu ve enflasyonla eridiğini şöyle ifade ediyor.

Biz hep ürettik fabrikamızı koruduk hep. Geçen seneki ihraçtan daha fazla bir ihraç yapıyoruz şu an. Bir de fabrikanın zarar edip etmemesi bizim problemimiz değil. Pazarlamayla ilgili yaptıkları hatalardan dolayı zarar ediyorlarsa bunun faturası niye işçiye kesiliyor ki? Ama biz fabrikanın zarar ettiğini düşünmüyoruz. Bugün Çin’e bile ihracat yapıyoruz. Üretim geçen seneye göre artmış. Çalışma koşulları ortada. Bir önceki seneye göre kapasite artmış bunlar somut bir şekilde gözümüzün önünde duruyor. Sizin istediğiniz bu zam Aroma’yı batırır gibi komik şeylerle karşımıza geliyor patron. Geçen sözleşme döneminde biz sözleşme imzaladık, asgari ücret gelen zamla bizimle aynı seviyeye geldi. Biz kayıp yaşadık ve şimdi bunun giderilmesini istiyoruz. Vergi dilimine giren bekar arkadaşlarımızın şu an maaşları asgari ücretin altına bile düştü. Şu an 1200 TL alan arkadaşlar var.

Grevin ilk gününde müzikle başlayan greve, OHAL gerekçesiyle müzik yayın yasağı getirilmişti. İşçiler bu yasağa tepki göstererek “davalarının ekmek davası” olduğunu ve “olay çıkarmak istemediklerini ve haksız müdahale edilirse tepki göstereceklerini” ifade ediyorlar.

İşçiler emek kamuoyundan grevlerine destek beklediklerini her fırsatta dile getiriyor.

 

emek. Org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler