KESK bir günlük greve gidiyor.
Toplumsal refah payından yararlandırılmayan emekçilere sefalet zammı layık görüldü. “Toplu sözleşme ”de 5.5 milyon emekçinin gerçek talepleri karşılanmadı. Hükümetin ve yandaş sendikanın imzaladığı sözleşmeyi reddeden KESK bir günlük greve gidiyor.
%1 baraj kuralı getirildi ve sözleşme ikramiyesi yandaş sendikalara üye emekçilere tanındı. Emek kamuoyunun tepki gösterdiği yeni gelişmeye göre, üç ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesinden küçük sendikalara üye binlerce memur yararlanamayacak Memur-Sen attığı imzayla emekçilerden yana değil hükümetten yana olduğunu gösterdi.
“Toplu Sözleşme ”de 400 TL’lik toplu sözleşme ikramiyesi için iş kolu barajı getirildi. Bu emekçiler ve diğer sendikalar arasında tepki yarattı. KESK dün Kadıköy’de yaptığı tepki eyleminde yaptığı açıklamada Grev çağrısı yaptı. Açıklamada:
“Kamu emekçilerini kendilerine dayatılan sefalet-yoksulluk ve güvencesizlik mutabakatına karşı tepkilerini göstermek üzere üretimden gelen gücümüzü kullanmaya, 27 Ağustos 2021 Cuma günü bir günlük hizmet üretmeme eylemine katılmaya çağırıyoruz” denildi.
Kamu emekçilerine yandaş sendikaya yöneltme baskısı
Böyle bir maddenin kabulü hükümet ve imza atan sendika açısından utanç verici bir durumdur. Ayrımcılık yapan imzacı taraflar aslında sendikal özgürlük hakkını da baskı altına alarak, gerçekte sendikal hak ve hukuk karşıtı olduklarını gösterdi.
Daha önce toplu sözleşme ikramiyesi verilecek memurlar tanımlanırken, ‘üyelik ödentisi kesilen kamu görevlileri’ ibaresi çıkartıldı. Onun yerine “kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1’inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlileri” ifadesi getirildi.
400 TL’lik toplu sözleşme ikramiyesi için getirilen yüzde 1 iş kolu barajından yararlanabilmek için üye olunan sendikanın o iş kolunda çalışan memurların yüzde 1’inden fazlasını örgütlemiş olması gerekecek.
Dolayısıyla üç ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesinden küçük sendikalara üye binlerce memur yararlanamayacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın temmuz ayı istatistiklerine göre, Türkiye’de 2 milyon 658 bin 555 memurdan 1 milyon 718 bin 984’ünün herhangi bir sendikaya üyeliği bulunuyor.
Memurların sendikalaşma oranı yüzde 64,66. Bunların çoğunluğu Memur-Sen, Kamu-Sen- KESK gibi büyük sendikalara üye olsa da özellikle konfederasyonlara bağlı olmayan bağımsız sendikalara veya küçük konfederasyonlara bağlı sendikalara üye olan çok sayıda memur bulunuyor.
“YÜZBİNLERCE MEMUR YARARLANAMIYOR”
Bu karar, pek çok iş kolunda örgütlenen küçük sendikaların üyelerini doğrudan etkileyecek. Örneğin büro, bankacılık ve sigortacılık iş kolunda örgütlü olan 42 sendikanın yalnızca 5’ine üye olanlar toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilecek. Bu işkolunda çalışan 282 bin 317 bin memurun yalnızca 139 bin 694’ü ikramiyeden yararlanacak.
Aynı şekilde eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri iş kolunda örgütlü 48 sendikadan barajı geçebilen sendika sayısı yalnızca 4. Bu iş kolunda çalışan 1 milyon 224 bin 644 memurun sadece 763 bin 379’u toplu sözleşme ikramiyesi alacak. 647 bin 512 sendikalı memurun bulunduğu sağlık iş kolunda ise 366 bin 692 memur toplu sözleşme hakkından faydalanabilecek.
Bu durumda üç ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesinden küçük sendikalara üye binlerce memur yararlanamayacak. Böylece sendika tekeli teşvik edilirken, sendika seçme özgürlüğü toplu sözleşmeyle baltalanmış oldu.
“YARGIYA TAŞINACAK”
Sözcü’den Serkan Üstün bildirdiğine göre, Birleşik Kamu İş’e bağlı Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, ilgili hükmü yargıya taşıyacaklarını ifade etti. Bacaksız bu uygulamanın kanına aykırı olduğunu belirtti.
“Toplu Sözleşme İkramiyesi herhangi bir sendikaya üye olan ve aidat kesintisi yapılan her çalışana kanun gereği ödenmektedir. Aksi takdirde Sendikamız Genel Sağlık-İş; Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına, Uluslararası sözleşmelere, Anayasa’ya ve Kanuna aykırı işkolunda yüzde 1’lik orana karşı derhal hukuk yoluna gidecektir”
KESK sözleşmeyi reddetti
KESK ‘in sözleşme sonrasında Kadıköy protesto eyleminde yaptığı açıklamada şöyle denildi:
“Kamu emekçilerinin yıllardır yaşadığı gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesi yine yok.
Emekli olduğumuzda maaşlarımızın yarı yarıya düşmesine yol açan ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması başlığı yine yok.
Farklı adlar altında güvencesiz istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesi yine yok.
“4/C’li 4/B’liler” olarak bilinen kamu emekçilerinin ek ödeme, emeklilik gibi temel sorunlarının çözümü yine yok.
Sayıları yüz bini aşan Yardımcı Hizmetler Sınıfının yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi yine yok.
Torpilin, kayırmanın kapsını sonuna kadar açan mülakat sitemine son verilmesi yine yok.
OHAL KHK’leri ile sorgusuz-sualsiz işinden ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevine iadesi yine yok.
Kadın kamu emekçilerine yönelik ayrımcılığın önüne geçilmesi için kadın taleplerinin kadın emekçiler tarafından görüşülmesi ve mutabakat metninde ayrı bir başlık altında yer alması yine yok.
Kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılması, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesi yine yok.”
KESK 27 Ağustos günü bir günlük grev ilanı yaparak emekçilerden katılım ve destek istedi.
Emek.org.tr