Havalimanında insanca koşullar isteyen işçilere biber gazı ve gözaltı

İstanbul 3.Hava limanı inşaat sahasında insanlık dışı çalışma koşullarına karşı eyleme geçen inşaat işçileri, dün gece saatlerinde polis ve jandarma baskınına uğradı. Baskında aralarında çok sayıda öncü işçi ve sendika yöneticisinin de olduğu 400’e yakın kişi gözaltına alındı. Yüzlerce işçi eylemi sürdürüyor. Gözaltındaki işçilerin serbest bırakılması ve taleplerin karşılanması isteniyor. Bu amaçla bugün akşam Kadıköy’de […]

İstanbul 3.Hava limanı inşaat sahasında insanlık dışı çalışma koşullarına karşı eyleme geçen inşaat işçileri, dün gece saatlerinde polis ve jandarma baskınına uğradı.

Baskında aralarında çok sayıda öncü işçi ve sendika yöneticisinin de olduğu 400’e yakın kişi gözaltına alındı. Yüzlerce işçi eylemi sürdürüyor.

Gözaltındaki işçilerin serbest bırakılması ve taleplerin karşılanması isteniyor. Bu amaçla bugün akşam Kadıköy’de basın açıklaması eylemi yapılacak.

Gözaltına alınan sendikacılar ve işçiler Arnavutköy jandarma karakolunda İl jandarma ve Eyüp ilçe jandarma karakolunda tutuluyor.

Basına konuşan işçiler baskıya karşı tepkilerini gösteriyor ve kararlılıklarını dile getiriyorlar. İşçiler insani koşullarda çalışma temelindeki taleplerinin karşılanması ve arkadaşlarının serbest bırakılmasını istiyor.

Basına konuşan bir işçi şunları ifade ediyor:

Büyük bir baskı var. Bu nedenle çoğu arkadaşımızı gidip iş başı yapmak zorunda kaldı. Çalışmaya gitmeyerek kamp alanında bekleyen en az 2 bin işçi var. Belirsiz bir durum var. Gidip çalışanların büyük bir kısmı da ‘İçeri gitsek de çalışmayacağız’ diyor. Bizim taleplerimiz kamuoyuna yansıdığı haliyle de görüldüğü üzere çok insani, meşru talepler. Bu taleplerimizi ‘sadece halledeceğiz’ diyerek geçiştirdikleri için eyleme devam kararı aldık. Taleplerimizin bir hafta içerisinde düzeltileceğine dair resmi bir açıklama bekliyoruz. Eğer akşama kadar bizim arkadaşlarımız bırakılmazsa eylemlerimiz daha da büyüyerek devam edecek. Umarız ki arkadaşlarımız akşama kadar bırakılır ve taleplerimiz yerine getirilir. Taleplerimizin karşılanması durumunda hiçbir sorun sıkıntı yaşanmadan grevimizi sonlandırırız” (Evrensel)

İşçiler ne istiyor?

İşçilerin şirket yöneticilerine sunduğu 15 maddelik talep listesi şöyle:

– Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak.

– Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilecek

– Servis sorunu çözülecek

– Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılacak, tahtakurusu sorunu çözülecek

– Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi sağlanacak, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellenecek

– Maaşların tamamı hesaba yatırılacak, elden maaş ödemesi yapılmayacak

– Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenecek

– İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek

– Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın

– Talepler basın karşısında okunacak

– İş cinayetleri çözülecek

– 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemelerinin yapılması

– Bayram ikramiyesi verilmesi

– Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk’ün yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılması

– İşçi kıyafetlerinin verilmesi

Basın açıklaması eylemi yapılacak

Dev-Yapı-İş ve İnşaat-İş’in çağrısıyla akşam saat 19.00’da Kadıköy’de bulunan Kalkedon önünde gözaltılar protesto edilecek. Eyleme ilişkin kamuoyuna destek çağrısı yapıldı.

Arnavutköy İlçe jandarma karakolu önünde gözaltına alınan işçilerin serbest bırakılması için beklediklerini söyleyen DİSK’e bağlı Dev-Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, “İşçi arkadaşlarımızın söylediği, ‘Akşama kadar gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakılmazsa eylemlerimiz devam edecek. Sabah yetkililer şantiye giriş kartı olmayan kişileri gözaltına aldık diyorlar. Ama sonradan öğreniyoruz ki şantiyede çalışan işçileri de gözaltına aldılar. Ancak gözaltı listelerine baktığımızda ve işçi arkadaşlarla konuştuğumuzda bu durumun böyle olmadığını, dün direnişe katılan tüm işçileri gözaltına almışlar” diye konuştu.

Eyleme destek vererek dayanışma içine giren birçok parti, sendika ve demokratik kitle örgütü akşamki eyleme de destek vereceğini açıklıyor.

EYLEMİN İLK GÜNÜNDE NELER YAŞANDI?

Basından derlediğimiz bilgilere göre gelişmeler şöyle oldu:

Sabahın ilk saatlerinde başlayan iş bırakma eylemi kısa sürede yaygınlaşarak kitleselleşti. Eylemin kitleselleşmesi üzerine şirket yetkilileri bölgeye kolluk kuvvetlerini çağırdı. Jandarma ekipleri, TOMA’larla alana girdi ve işçilere gaz bombalarıyla saldırdı. İşçiler saldırıya eylemi sonlandırmayınca şirket yetkilileri işçilere görüşme çağrısı yaptı.

İGA Havalimanı İşletmesi de işçilerin eylemine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada İGA yönetimi ve ilgili resmi makamların işçilerle diyalog halinde olduklarını belirtildi ve “Saat 14.30 itibarıyla İstanbul Yeni Havalimanı işletmecisi İGA’nın İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu işçi temsilcileriyle bir araya gelecek ve gerekli çözüm yolları üzerine çalışılacaktır” denildi.

Şirketin açıklaması sonrası işçi temsilcileriyle şirket arasında görüşme gerçekleştirildi. Görüşmeye Eyüp ve Arnavutköy Kaymakamları da katıldı. Görüşme öncesi işçi temsilcileriyle görüşen kaymakamlar taleplerin kabul edileceğini söyleyerek eylemin sonlandırılmasını istedi.

Görüşmeye işçilerin seçtiği 13 temsilci katıldı. Taleplerin yer aldığı 15 maddelik liste şirket yönetimine iletildi. Şirket temsilcileri, önce taleplerin insani olduğunu ve karşılayacaklarını iddia etti. İşçi temsilcileri talepler için bir protokol imzalanmasını isteyince şirket yetkilileri bu protokole imza atmayacaklarını ifade etti. Devamında eylemlerin sürdürülmemesi yönünde baskı yapan şirket yöneticileri, “Bu süreçten siz zararlı çıkarsınız” diyerek işçileri tehdit de etti.

İnşaat-İş’ten görüşme sonrası yapılan yazılı açıklamada “Görüşme somut hiçbir öneri ve kabulün olmadığı bu tutumlarla sona erdi. İşçi heyeti ve sendika temsilcilerimiz sonuçları işçilerle görüşmek ve nasıl bir tutum alınacağını birlikte belirlemek üzere görüşmeden ayrıldılar” denildi.

Görüşmeye katılan Dev Yapı-İş Genel Başkanı da şirket tutumuna tepki göstererek taleplerin karşılanmamasından kaynaklı direnişin süreceğini ifade etti.

3.Havalimanında üyeleri bulunan DİSK’e bağlı Dev-Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut dışarı çıkarılırken DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun ise içeri girip işçilerle görüşmesine “valilik talimatı” gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

Ayrıca eylemi görüntüleyen İnşaat-İş üyelerinin “Video çekimi yapanlar tek tek belirlenip cezalandırılacaktır” denilerek tehdit edildiği aktarıldı.

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler