AS çimento, çevre-ekolojik yıkımları için halktan onay istedi! Fabrika kapasite artırım projesine halk “hayır!” dedi

AS çimento, çevre-ekolojik yıkımları için halktan onay istedi!

Antalya-Burdur BADEMAĞACI ÇED TOPLANTISI YAPILDI. Halk yeni tesislere “hayır!” dedi.

Bademağacı köylülerinin ve ilçe sakinlerinin kadın erkek ve çocuklarıyla birlikte katıldığı, AS Çimento fabrikasının kapasite artırma projesi tanıtım içerikli ÇED toplantısı halkın tepkileriyle gergin geçti.

AS çimento AŞ, Antalya-Burdur bölgesine Kızılkayalar ve Bademağacı diye bilinen geniş kırsal alanda çevre yerleşim yerlerini, tarım ve hayvancılık bölgelerini, ormanlık bölgeleri, sulak alanları çok yönlü yıkımlarla etkileyen çimento üretimi yapmaktadır. Çubuk bölgesi, Eski Avdan, Kıızlkaya mevkiinde her yer toz altındadır. Vadi çıkışındaki yerler ve tabi ki Bademağacı bölgesi de toz altında etkilenen bölgedir.

AS Çimento ne istiyor? Halk ne diyor?

AS çimento AŞ, yeni bir adım atarak kalker ocakları ve kırma eleme tesisleri yaparak, üretim kapasitesini artırmak istiyor. Bu kapasite artırma işi çevreye verdikleri zararlarla birlikte gündeme geldiği için halkın ikna edilmesi ve yedeklenmesi çalışmaları da başlıyor. Bu kapsamda şirket unsurları, bölge halkıyla toplantılar yaparak, ikna çalışmasıyla ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporu çıkarma peşine düşmüştür.

Bu anlamda çok önemli olan toplantıya Çevre bakanlığı, Kaymakamlık, muhtarlık, çiftçilik yapan köylüler, burada ikamet eden bölge halkı ve STK ların katılımıyla yapılan ÇED bilgilendirme toplantısı, halkın sert tepkileri eşliğinde dün Bademağacı mahallesinde gerçekleşti.

Bölge halkı “Hayır” dedi!

ÇED için halk toplantısı yapıldı.
(Görseller emek.org.tr)

Halkın gergin bir biçimde katıldığı ve şirket talebini sorgulayarak sert tepki gösterdiği bir toplantı yapıldı. Gerilimin artması sonrasında jandarma komutanı, öfkeli halkı sakinliğe davet eden bir konuşma yaptı.

Bir çiftçi, ilk zamanlarda fabrika kurulduğu zaman ÇED raporu falan çıkarılmadığını belirterek köylülere dönerek “O zaman ÇED diye bir şeyden haberiniz, bilginiz oldu mu?” diye sorunca topluca “hayır” cevabı verildi. Çiftçi konuşmasına devam ederek:

“Şimdi de ÇED raporundan haberdar olmayacağımızı, bu toplantının da işe yaramayacağını ve şirketin ve bakanlığın bildiklerini okuyacaklarını; onlara güvenmediklerini ve bu çalışmayı onaylamıyorum” diye düşüncelerini ve tavrını açıkladı.

Toplantıda, Onat danışmanlık şirketi temsilcisi olan yetkili Çevre mühendisi, ek tesislerin toz yaratmayacağı, dinamitlemelerin çevreye zarar vermeyeceğini anlatmaya çalıştı. Yani halkın gözünün içine bakarak onları kandırmaya çalıştı. Kapasite artırımı sonucu toz çıkmayacağı şeklindeki sözleri tepkiyle karşılanan çevre mühendisi, köylülerin “bizimle alay etme” sözleri karşısında, katılımcıların tepkisiyle susmak zorunda kaldı.

Katılımcıların hemen hepsi böylesi bir kapasite artırılmasının çok zararlı olacağını, bitkilere ve insanlara zarar vereceği gerekçesiyle yapılmamasını, vazgeçilmesini istedi. Toplantıya katılanların tespit edildiği imzalı belgelere de halk “Onaylamıyorum”, “bu projeyi istemiyorum” ibaresini yazdı.

Çimento üretimi denilince araziye ve yerleşim yerlerine çöken ve yıkımlara neden olan toz yağmuru akla gelir. Bitkiler ölür, insanlardan şehirlerden göç eder, insanların kanser, akciğer hastalıkları, meyve ve sebzelerin verimi düşer ve o bitkiler yeşermez…

Bölge halkının, çiftçilerin tespitleri ve tepkileri çok önemlidir. AS çimento burada Beyaz sinek üremesine neden oldu Bitkilere zarar veriyor.  Sebzeler çürüyor, armut elma kayısı ağaçları verimsizleşti. Ormanlık alanları beyaz bir toz kaplamaya başladı…  Sulak bölgeler kurur doğal ekolojik yaşam sona erer. Yeniden, ağaçlandırma vs tedbirler işe yaramaz. Kazançlı çıkan sermaye grubu, fabrika sahipleridir. Fabrika filtrelerine rağmen çevre toza boğulur, patlatılan dinamitler yer altı doğa düzenini altüst eder sular kayıp olur. Zarar gören bölge halkı, bölge doğal yaşamıdır. AS çimentonun ve bölgede bulunan çok sayıdaki taş ocağının bölge doğal yaşamına şehir köy yaşamına etkileri olumsuz ve yıkıcıdır

Bitkiler abartısız tozla kaplanmış zamanla yeşilliği sona erecek ve yaşamayacaktır. İnsanlarda ölümcül hastalıklar yaygınlaşacaktır.

İlginç olan bu şikayet ve önerilerin bakanlık yetkilileri ve AS çimento tarafından dikkate dahi alınmadığı ortadadır. Söylenmemiş sayıyorlar, duymamış gibi yapıyorlar.

(Video ve görseller: emek.org.tr)

Mahalle halkı bireylerinin tamamı yaptığı konuşmalarda fabrikada kapasite artırılmasına karşı çıkılmıştır. Mahalle muhtarı Selda Yavuz, bu projeye onay vermediğini ve projeyi kabul etmediğini açıklamıştır. Toplantıya katılan Temiz Çevre Derneği üyeleri ve başkanı yaptığı konuşmada projeye karşı olduklarını; halkın yaşamına ve doğaya zarar verecek olan AS çimento şirketinin kapasite artırımı projesinin, zararlı bir çalışma olacağını ve buna karşı yürütülecek mücadeleye destek vereceklerini açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri de 21 kuruma durumu bildireceklerini, görüş alarak yetkili kurumlara aktaracaklarını belirtti.

“ÇEVRE KORUMA BAKANLIĞI MI, ÇEVRE YIKIM BAKANLIĞI MI?”

Toplantıda söz alarak konuşan bir yurttaşımız öfkesini bakanlığı bu şekilde sorgulayarak dile getirdi ve projeye karşı olduğunu, ÇED e onay vermediğini açıkladı. Bölgedeki tarihi dokunun korunmadığını vurgulayan bir çiftçi bu proje ile bölge doğa yıkımına yol verileceğini belirtti.

Başka bir köylü, “sermayeden yana yatırım değil insandan yana olan yatırım yapılması gerektiği” üzerinde durdu. 10 yıldan bu yana bölgede kalp hastaları sayısının arttığını açıkladı.

Yapılan konuşmalarda bölgedeki zararlar ve yakında yaşanacak olan göçlere ve hastalıklara sürekli vurgu yapıldı.

Köylülerin ve bölge halkının sert tepkileri sonrasında, danışmanlık şirketi ve şirket elemanlarının sessizce toplanarak gidişiyle ÇED bilgilendirme toplantısı sona erdi.

Emek.org.tr

 

 

 

İlgini çekebilecek diğer içerikler