Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı’nı TBMM önünde protesto etmek isteyen DİSK ve SGBP üyelerine polis biber gazıyla müdahale etti. Yarın TBMM’de yeniden görüşülecek olan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısına tepki gösteren birçok ilden binlerce işçi, önce Türk-iş Genel Merkezi önünde eylemdeydi.
SGBP, Türk-iş Önünde: ‘’7 Sektörde Örgütlü Sendikaların Tamamı Baraj Altında Kalacak’’
Türk-iş ve Hak-iş’ in yasa tasarısı karşısında suskunluğuna, yandaş-sarı sendikal tutumu, protokol anlaşmasına attıkları imzaya tepki gösteren Türk-iş içerisindeki muhalif sendikaların oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu(SGBP) üyesi işçiler, sabah erken saatlerde Ankara bayındır sokakta bulunan genel merkez önünde bir araya geldi.
SGBP Dönem Sözcüsü Kenan Öztürk tarafından yaptığı açıklamada yarın meclis gündeminde tartışılmaya devam edilecek olan Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısının, mevcut sendikal hak ve özgürlüklerin 12 Eylül hukukunun gerisine götürülmek istendiğine değindi. ’’Sendikal hak ve özgürlükleri yok etmeyi hedefleyen bu tasarıyı reddediyoruz’’ diyen Öztürk, tüm sendika ve demokratik kitle örgütlerini bu yasaya karşı mücadele etmeye çağırdı.
Havacılık işkolunda getirilen grev yasağına karşı basın açıklamasına katıldığı için işten çıkarılan 305 THY işçisi hatırlatan Öztürk,’’ 305 kişiyi işten attıran AKP hükümetinin demokratik ve özgürlükçü bir yasa getirmesini beklemiyorduk. Ancak bu yasa tasarısı ile birlikte haklar verilmediği gibi var olanlar da elimizden alınıyor’’ dedi.
Öztürk, işçilerin sendikal tazminat talep etme hakkının gasp edilmek istendiğini vurguladı ve şunları söyledi: ’’Türkiye’deki işletme ve işyerlerinin %82’sinde çalışan işçiler sendikalaşma ve toplu sözleşme hakkından mahrum bırakılmak istenmektedir. İşverenlere, sendikalaşan işçileri istedikleri gibi işten çıkarma hakkı vermektedir. Sendikaların toplu iş sözleşmesi yapmak için sahip olmaları gereken ehliyet ve yetki barajları, uluslararası sözleşmelere uygun bir şekilde kaldırılmak yerine, tam aksine yükseltilmektedir. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa,7 sektörde örgütlü sendikaların tamamı baraj altında kalacaktır.’’
Türk-iş ve Hak-iş kimden yana olduklarını açıklasınlar
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’ nun , 19 Eylül 2012 günü Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden önce TOBB’ da, TİSK ve HAK-İŞ başkanları ile altı maddelik bir protokol imzaladığı iddiası son günlerin çok tartışılan konularındandı. Basında yer alan bu iddialarla ilgili Türk-iş ve HAK-İŞ’i açıklamaya yapmaya davet eden Öztürk, ‘’İşçi sınıfından, sendikal hak ve özgürlüklerden yana mı, yoksa siyasi iktidara kulluktan yana mı saf tutacaklarını belirlemelerini istiyoruz. Tüm konfederasyon ve sendikaları bu tasarıya karşı açık tutum ve mücadeleye çağırıyoruz.’’ dedi.
[widgetkit id=9]
İŞÇİLER BİRLEŞTİ, MECLİS ÖNÜNE YÜRÜNÜYOR
SGBP üyeleri açıklamanın ardından Sakarya Caddesinde DİSK üyeleri ile buluştu. Meclise çıkan her sokağı kapatan emniyet yetkilileri , sendika temsilcilerine TBMM’ye 1 km mesafede eylem ve basın açıklamasının yasak olduğunu söyledi. ‘Sendika ve işçilerin geleceği mecliste tartışılıyorsa ,bizler de meclise gideceğiz’ diyen işçiler ‘Vesayetçi, yasakçı sendikalar yasası istemiyoruz’ pankartı arkasında TBMM’ye doğru yürüyüşe geçti. Akay Kavşağına gelindiğinde işçilerin önü bir kez daha çevik kuvvet ekiplerince kesildi ve meclise geçişleri engellendi. Sendika temsilcileri ve polis arasında uzun süren görüşmelerin ardından işçiler meclise yürüyeceklerini kararlılıkla bir kez daha tekrarladı ve oturma eylemine başladı. 45 dakika kadar süren oturma eyleminin ardından polis barikatını aşıp TBMM’ye ulaşmak isteyen işçilere polis yoğun biber gazı ile müdahale etti.
[widgetkit id=11]
AKP Gaz Sıkmaya Doymayınca 6 İşçi Fenalaşarak Hastaneye Kaldırıldı
DİSK ve SGBP üyelerinin TBMM önünde basın açıklaması yapmasına izin vermeyen polis çok yakın mesafeden biber gazı ve tazyikli su ile müdahale edince bir çok işçi baygınlık geçirdi. Fenalaşan işçilere ilk müdahaleyi arkadaşları yaparken,6 işçi ambulanslarla en yakın hastanelere ulaştırıldı. Orta refüje uzanarak gazın etkisinden kurtulmaya çalışan işçilere dahi polisin gaz sıktığı görüldü.
Polis saldırısına direnen sendika üyeleri 1 saat kadar polisle çatıştı. Sık sık ‘’Barikat kalkacak başka yolu yok’’ sloganı atan işçiler bir kez daha oturma eylemi başlattı.
DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ve SGBP Dönem Sözcüsü Kenan Öztürk Akay, Caddesi üzerinde yaşanan polis şiddetinin ardından birer açıklama yaptı.
Eyleme destek vermeye gelen CHP milletvekilleri Musa Çam, İzzet Çetin ve Süleyman Çelebi de biber gazından etkilenerek hastaneye başvurdu.
[widgetkit id=12]