AKP’nin Torba yasa tasarısıyla TKİ ve Taş kömürü İşletmeleri’ nin özelleştirme çabasına karşı, maden işçileri tepkilerini madenden dışarı çıkmayarak gösteriyor.
TTK’nin tasarıdan çıkarılmasını isteyen yaklaşık iki bin maden işçisi maden ocağından çıkmama eylemi başlattı. Üzülmez Gelik, Karadon, Amasra, Kandilli işletmelerinde çalışan yaklaşık 2 bin işçi yer altından çıkmadı.
Tasarı madenlerde özelleştirmenin yolunu açıyor
Maden işçileri ve sendikalar Torba yasa tasarısında “TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir” şeklinde yer alan ve özelleştirmenin önünü açan 58’inci maddesinin geri çekilmesini istiyor.
Özelleştirme uygulamalarının AKP yandaşı şirketlere rant alanı olarak sunulması politikalarının işsizlik, kötü çalışma koşulları ve madenlerde yaşanan iş cinayetlerine neden olduğu ve bu temel nedenlerden dolayı madenlerde özelleştirmeye son verilerek kamu idareleri tarafından işletilmesi talep ediliyor. Sendikalar ve işçiler taleplerini hükümete bildirmiş ve eylemlere başlamıştı.
Geçtiğimiz hafta basın açıklaması mitingi ile özelleştirmeye karşı tavır alan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), daha sonra Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanı Jülide Sarıeroğlu ile görüşme yapmıştı. Görüşmede özelleştirme yasa tasarısının geri çekilmesi talebi kabul görmemişti.
Bugün de sabah mesaisi biten madenciler madeni terk etmeyerek tepkilerini bu şekilde ortaya koyarak kararlılıklarını gösterdi.
İşçiler ve sendika ne istiyor?
Torba yasa tasarısı, TKİ ve TTK işletmelerini küçük parçalara bölerek taşeron ve rödovans işletmelerine devretmeyi öngörüyor. Bu yöntemle özelleştirilecek olan madenlerde çalışma koşulları, işçi haklar çok gerileyecek, işçi sağlığı önlemleri de maliyet gerekçesiyle alınmayacak dolayısıyla iş cinayetlerinin de önü açılmış olacak. Devlet denetiminin çok zayıfladığı madenlerde ölümlü kazaların artması işçi tepkisinin temel bir nedenini oluşturuyor.
Madencilerin bu eylemi sonrasında GMİS’in acil değerlendirme toplantısı yapması bekleniyor.
emek.org.tr