Şişli’de taşeron kölelik dönemi: işsizlik ve hak kayıpları kapıda

Şişli belediyesinde bugün yapılan ihale sonucu belli oldu. Bundan sonra taşeron şirketler birliği temizlik işlerini yapacak. Belediyenin KENTYOL AŞ isimli şirketi, belge yetersizliği ve mali durumunun zayıflığı nedeniyle ihaleye girmedi ve bu nedenle taşeron şirketler ihaleyi kazandı. Taşeron şirketler döneminde çalışan işçilere yönelik işten çıkarma ve hak kayıpları yaşanacağı kaygıları oluştu. Sayısı 1500 kadar olan […]

Şişli belediyesinde bugün yapılan ihale sonucu belli oldu. Bundan sonra taşeron şirketler birliği temizlik işlerini yapacak. Belediyenin KENTYOL AŞ isimli şirketi, belge yetersizliği ve mali durumunun zayıflığı nedeniyle ihaleye girmedi ve bu nedenle taşeron şirketler ihaleyi kazandı.

Taşeron şirketler döneminde çalışan işçilere yönelik işten çıkarma ve hak kayıpları yaşanacağı kaygıları oluştu.

Sayısı 1500 kadar olan İşçiler ve DİSK Genel-İş sendikası bu duruma karşı tepki göstererek, direniş kapsamında eylem kararları alındı.

   

Kısaca süreci anımsatalım. Şişli belediyesinde temizlik işleri belediyeye ait KENTYOL AŞ sürdürüyordu. Sendikanın olduğu iş yerinde TİS kurallarının geçerli olduğu ve önemli kazanımlara ulaşıldığı biliniyor. Ücretlerin ortalama 4.500 tl ve yılda üç ikramiye varlığı gibi çalışma koşulların da işçiler için “iyi” denilebilecek düzeyde olduğunu gösteriyor. Temizlik işlerinin taşerona devredileceği bilgisinin ortaya çıkmasından bu yana işçide ve sendikada tedirginlik yaşandı. KENTYOL AŞ işçileri, birkaç kez uyarı grevi yaptı. Ancak belediye başkanlığı taşeron dönemini başlatmaya kararlıydı ve Sosyal-Demokrat diye bilinen belediyede bu ihaleyle birlikte taşeron cehenneminin yolu açıldı.

Bu nesnellikte, yıllardır belediye işçisi olarak çalışan temizlik işçilerinin iş güvencesi ve kazanılmış hakları riske girmiş bulunuyor. Taşeron şirket bir süre sonra ücret düşüklüğü ve hak sınırlandırması yanı ısıra işten çıkarma işlemine başlayabilir. Bu sendika ve işçiler tarafından öngörülen bir durumdur.

Olası işten çıkarma ve hak kayıpları uygulamalarına karşı, Genel-İş sendikası 3 nolu şubesi ve sendika yöneticileri, Ankara yürüyüşü ve belediye önünde direniş çadırı kurma kararı aldı. Çarşamba günü sabahleyin bir grup işçinin Ankara yürüyüşü başlatacağı açıklandı. Kalan işçilerin direniş çadırında ve işlerinin başında olacağı açıklandı.

Sendika, alelacele Ankara’ya yürüyüş kararı aldı. Ancak bu kararın işçi katılımıyla alınmadığını gözlemledik. Bu kararın gerekçesi de amacı da açıklanmadı. Ankara yürüyüşüne neden ihtiyaç duyuldu sorusuna, işçilerden de bir yanıt alamadık. Soyut “adalet” söyleminin bir yanıt olmadığının işçi de farkındadır.

Salı günü yapılan işlemler sonucunda, üç taşeron şirket ihaleyi kazandığı açıklandı. Bu şirketlerin kimlere ait olduğu, taşeron uygulamasıyla yaratılan ranttan kimlerin faydalandığı önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak konular arasındadır.

İşçiler iki gündür çöp toplama ve caddelerin temizliği işlerini durdurmuştu. Salı günü itibariyle Şişli sınırları içerisinde çöp toplanmadığı için çöp tepeleri oluşmaya başladı.

İş makinelerinin park yerlerinden çıkarılması ve çalıştırılmasını isteyen belediye, arabaların çıkarılması ve işçilerin engellemesinin kırılması için polisi devreye soktu. İş makinelerinin olduğu yerlerde polis zoruyla işçilerin çıkarıldığı ve zor kullanıldığı bilgisi işçi arasında konuşulan konulardan oldu.

Gelinen noktada, Şişli belediyesinde taşeron sistemine ve uygulamalarına karşı direniş süreci başlamış durumdadır.

Belirtelim ki emek.org.tr.  bu konuda duyarlı olacak, işçilerin mücadelesine destek olacağı gibi, hukuksuzluk ve haksızlıkların teşhirinde de işçi sınıfı yanında yer alacaktır.

 

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler