AKP iktidarı 2017 yılında OHAL koşullarında ‘güvenlik ve genel sağlığı bozucu ‘ gerekçesiyle, yaklaşık 30.000 işçinin katılacağı grevi erteledi.
Bu durum aslında AKP’ nin işçi haklarının karşısında olmasıyla da yakından ilişkili bir durumdur. Bu nedenledir ki, AKP iktidarı grevler konusunda açıktan patronlar cephesinin yanında yer aldığını göstermeye devam ediyor. Bunun en son örneğini Mefar ilaç grev ertelemesinde yaşadık.
AKP genel başkanı Erdoğan’ın “Öyle ikide bir kalkacak hemen grev filan bilmem ne, kusura bakma arkadaş” tutumu, Mefar grevinin ertelemesinde etkileyici oldu ve bakanlar kurulu erteleme kararı aldı. Sektörü çok da sarsmayan ve 367 işçinin katılacağı grev karşısında, Erdoğan’ın bu düzeyden katı sınıfsal tutumunu alması çok önemli ve dikkat çekicidir. AKP ye oy veren ve onu destekleyen işçi ve emekçilerin işte bu sınıfsal tutum noktasını görmesi ve anlaması gereklidir.
Özellikle OHAL döneminde bakanlar kurulu tarafından yürürlüğe sokulan grev erteleme kararları, işçilerin çalışma koşullarını iyileştirme ve haklarını genişletme mücadelesine engel olmaktadır. Bu durum, işçi hak ve kazanımlarını gerilettiği için açıktan sermayenin işine yaradığı gibi, sendikalara ve örgütlü mücadeleye olan güveni de büyük ölçüde zedelemektedir.
2017 yılı grev ertelemeleri, bu açıdan irdelendiğinde konu daha da anlaşılır olmaktadır.
Mefar İlaç Sanayii fabrikasında Petrol-İş Sendikası’na üye 367 işçinin 20 Haziran’da başlatacağı grev, Resmi Gazete ‘de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün ertelendi. Kararın gerekçesinde, fabrikada yapılacak grevin ‘genel sağlığı bozucu nitelikte’ olduğu iddia edildi.
Mefar İlaç Sanayii fabrikasında da Petrol-İş Sendikası’na üye 367 işçinin çıkacağı grev, nasıl ‘genel sağlığı bozucu nitelikte’ olabiliyor?
Ki fason üretim yapılan şirketin ürünlerinin, piyasada rahatlıkla bulunabilir cinsten olduğu da sendika tarafından açıklanmaktadır.
“OHAL’de grev yasak”
Petrol-iş Sendikası, grevin yasaklanmasına tepki gösterdi. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Mefar İlaç’ın ilaç şirketlerine fason üretim yaptığı ve bu işyerinde üretilen ilaçların sektörde ikame edilebilir ürünler olduğu belirtilerek, “Grevin ‘genel sağlığı bozucu’ bir etkisinin olmayacağı açıktır. Bakanlar Kurulu tarafından verilen ve haklı hiçbir gerekçesi olmayan bu karar, OHAL döneminde grevlerin fiilen yasaklanmış olmasının tescilidir” denildi.
emek.org.tr