15-16 Haziran yıl dönümünde AKP ve patronlar uyarılacak

15-16 Haziran direnişinin 47. yıldönümünde işçiler ve sendikalar, AKP iktidarını ve patronları uyaracak. DİSK, Türk-İş, Hak-İş ve KESK’e bağlı sendikalar, 15-16 Haziran Direnişinin yıl dönümü etkinlikleri kapsamında kıdem tazminatı için yürüyecekler. İzmir’de ise 15-16 Haziran direnişinin yıl dönümü günü (Cuma) DİSK’e bağlı sendikalar yarım iş günü iş bırakacak. Bu eylemle kıdem tazminatına yönelik fon yasa […]

15-16 Haziran direnişinin 47. yıldönümünde işçiler ve sendikalar, AKP iktidarını ve patronları uyaracak.

DİSK, Türk-İş, Hak-İş ve KESK’e bağlı sendikalar, 15-16 Haziran Direnişinin yıl dönümü etkinlikleri kapsamında kıdem tazminatı için yürüyecekler.

İzmir’de ise 15-16 Haziran direnişinin yıl dönümü günü (Cuma) DİSK’e bağlı sendikalar yarım iş günü iş bırakacak. Bu eylemle kıdem tazminatına yönelik fon yasa tasarısını getirmek isteyen AKP iktidar uyarılacak.

Demokratik kurumlar kültürel-politik etkinlikler düzenliyor. Meslek örgütler, siyasi kurumlar bu eylemlerde, işçiler ve sendikalarla birlikte olacak.

15-16 Haziran 1970’de ne olmuştu?

47 yıl önce 1970 yılı Haziran ayında Süleyman Demirel hükümeti, DİSK örgütlenmesini kırmak için sendikal örgütlenme barajını yükselten bir tasarı hazırladı. Buna göre ülke çapında üçte bir oranında örgütlenen sendikalar konfederasyon kurabilecekti. Bu imkânsız bir şeydi ve amaç büyüyen DİSK’i bitirmekti. Tepkilere rağmen yasa mecliste AP ve CHP milletvekilleri oylarıyla geçti. Bu değişikliğe karşı büyük bir işçi direnişi gelişti. İki gün süren direnişte İstanbul ve Kocaeli işçi havzalarında yapılan yürüyüşler ordu ve polis saldırılarıyla durdurulmaya çalışılmış, yaşamını yitiren ve yaralanan işçiler olmuştu. Ardından çok sayıda işçi ve sendikacı tutuklanmış, birçok işçinin de işlerinden atıldığı yoğun bir baskı dönemi yaşanmıştı. TBMM ’inde AP ve CHP oylarıyla geçmesine rağmen daha sonra bu direnişin etkisiyle TİP’ in de iptal davalarının olumlu sonuçlanmasıyla yasalar geri çekilmişti.

Günümüzde de işçi sınıfı ağır sömürüyle birlikte birçok yönden de yoğun saldırı ve baskılar altındadır. Ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel, psikolojik baskılara karşı işçi sınıfı örgütleri, sendikalar ve siyasi kurumlar, AKP iktidarının ve sermayenin baskı ve sömürüsüne karşı koymaya çalışıyor.

Sendikaların zayıflatıldığı, örgütlenme hakkının baskılanarak engellendiği, hak ve kazanımlarda geri mevzilere itilmeye çalışıldığı günümüz koşullarında, işçi sınıfını önemli toplumsal sorumluluklar, görev ve mücadeleler bekliyor. Ancak işçi sınıfının örgütlülük düzeyi, bilinç seviyeleri, kültürel donanımları, gibi farklı nedenlerle bütünsel açıdan da gerilikler tablosu sunuyor. İşçi kitleleri, sendikalaşmaya ve hak mücadelesine uzak duruyor, sarı sendikalara ve AKP’ye ve gerici kurumlara yedeklenmiş bir durumda, yani olabilecek en geri düzeylerde kölece bir yaşam sürdürüyor.

İşte bu tablo içerisinde birey olarak işçiler olsun, öncü işçiler ve işçi örgütleri olsun, siyasal yapılar olsun; öz-eleştirel tutumlar içine girerek örgütlenme, mücadele, ideolojik-kültürel sorunlar alanlarında yeni tarzlar üretmek durumundadır.

Çok zorlu bir süreç ve ağır görevlerin söz konusu olduğu günlerde sendikalar ve emek dostu kurumlar, lokal etkinliklerle sorunlara dikkat çekmek ve hükümeti ve sisteme yönelik eleştirilerini açıklamak için etkinliklerde bulunuyor.

Türk-İş’e bağlı Deriteks, Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube, Hak-İş’e bağlı Liman-İş, DİSK’e bağlı Gıda-İş ve Cam Keramik-İş, KESK’e bağlı Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube, partiler ve demokratik kitle örgütleri 17 Haziran Cumartesi günü saat 17.00’de Esencan Hastanesi önünde toplanacak olan işçi ve emekçiler buradan Esenyurt Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirecek.

İzmir’de de DİSK’e bağlı sendikalar, meslek örgütleri ve siyasal kurumlar kıdem tazminatına yönelik yasa tasarısını çalışmalarını sürdüren AKP hükümetini ve patronları uyarmak için Cuma günü yarım gün iş bırakacak.

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok şehirde kültürel çalışmalar kapsamında, 15-16 Haziran direnişi etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

 

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler