Yüksek Sağlık kurulu Covid19 u meslek hastalığı saydı

  SGK Yüksek Sağlık Kurulu, acil hizmetler şöförü Hasan Aslan’ın Coronavirus nedeniyle ölümünü meslek hastalığından saydı.                     Çankırı’da SGK Sağlık Kurulu, acil hizmetler şöförü Hasan Aslan’ın Coronavirus nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine vefatının meslek hastalığı sayılması için başvuru yapılmıştı. SGK Sağlık Kurulu akıllara ziyan dedirten bir tutumla, […]

 

SGK Yüksek Sağlık Kurulu, acil hizmetler şöförü Hasan Aslan’ın Coronavirus nedeniyle ölümünü meslek hastalığından saydı.

Çankırı’da ambulans şoförü olan Hasan Aslan Coronavirus nedeniyle hayatını kaybetti. (Kaynak İSİG Meclisi sayfası)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çankırı’da SGK Sağlık Kurulu, acil hizmetler şöförü Hasan Aslan’ın Coronavirus nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine vefatının meslek hastalığı sayılması için başvuru yapılmıştı.

SGK Sağlık Kurulu akıllara ziyan dedirten bir tutumla, talebi reddetmişti. Aylardır Covid19 hastalığının meslek hastalığı sayılmaması için direnen  SGK ve Sağlık Kurulunun bu tavrının altında ne yatıyordu?

Covid19 hastalığı, Neden meslek hastalığı kabul edilmiyor?

“Tamamen duygusal” denir ya, gerçeğin bir yanı bu. Başından beri Halk sağlığı yerine sermayenin çıkarları  temel alınageldi. Salgının ekonomi-politiği açısından iktidarın olaya maliyet hesabı penceresinden bakması ve fakat salgın krizinde izlenen politikalarda olabildiğince mali yükleri halkın sırtına yüklemek ve süreçte hak-hukuk kazanımları olayı haline getirmeden süreci götürmek anlayışı hakimdi. İktidar uygulamalarında ve SGK uygulamalarında aslında işçi sınıfının haklarının yok edildiği bir süreçte, yeni bir hak kazanımının oluşmasına tahammülsüzlük vardı. İnsani ve ahlaki açıdan da maliyet hesabı yapılarak meslek hastalığı kabul edilmediği izlenimi verildi. Corona hastalığı işçi sınıfı hastalığı haline getirildi ama, hastalığın biimsel, insani ve ahlaki bakımdan meslek hastalığı sayılmaması için ellerinden geleni de yaptılar. Gerekçelerinde de bilimsellik ve insanilik yoktu. Sağlık emekçilerinin ve diğer emek ve meslek örgütlerinin her gün dile getirdiği talep, nihayet hükümet tarafından değil yüksek sağlık kurulu tarafından artık mecburen kabul edilmiş oldu.

Bu karar şimdi emsal teşkil edecek. Emsal kararlara kalmadan, siyasi iktidarın bunu sağlaması gerekmez miydi?

Yüzlerce emekçinin yaşamını yitirdiği salgında, bulaşıcı hastalığın meslek hastalığı sayılsın/sayılmasın tartışmasını inatla sürdürmek, sermayenin ve AKP iktidarının sınıfsal karakterini de gösteriyor.

Bu kadar inat ve duyarsız biçimde uzatmanın altında burjuvazinin işçi sınıfı hakları karşısında insanlıktan uzak yerlerde durması vardır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu, “Listede yer almayan fakat görülen iş ve görev gereği olarak bulaştığı kesin olarak saptanan diğer bulaşıcı hastalıklar da meslek hastalığı sayılır. Bu husustaki teşhisin laboratuvar deneyleriyle kanıtlanması gereklidir” kararını aldı. SGK Yüksek Sağlık Kurulu, Covid-19’un da “meslek hastalığı” olarak ilgili yönetmeliğe eklenmesi kararını da oybirliğiyle aldı.

Bu karar Coronavirus nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları açısından büyük önem taşıyor.

Ne olmuştu?

Çankırı Devlet Hastanesinde uzman hekim, hemşire ve ebelerin evleri ile hastane arasında ulaşımını sağlayan şoför olarak çalışan Aslan, 17-18 Ağustos 2020 tarihlerinde iki PCR testi yaptırdı ve testleri pozitif çıktı. 23 Ağustos’ta koroner yoğun bakıma alınan Aslan, 27 Ağustos 2020 tarihinde Coronavirus nedeniyle hayatını kaybetti. Aslan’ın ölümünden önce Coronavirus testinin pozitif olduğu belirlendi. Çankırı’da ambulans şoförü olan Hasan Aslan’ın Coronavirus nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine vefatının meslek hastalığı sayılması için başvuru yapılmıştı.

Aslan’ın ölümünün meslek hastalığı olup olmadığının belirlenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruldu ancak SGK Ankara Sağlık Kurulu yapılan başvuruyu Coronavirus meslek hastalığı listesinde olmadığı için reddetti.

İTİRAZ EDİLİNCE DOSYA YÜKSEK KURUL’A GELDİ

Ancak bu karara da itiraz edilince Ankara Kocatepe Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi, nihai kararın verilmesi için dosyayı SGK Yüksek Sağlık Kurulu’na gönderdi. Kurul, Aslan’ın ölümünün meslek hastalığından olduğuna karar vererek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinin 19. Maddesinin 2. Fıkrasında, bu listede yer almayan fakat görülen iş ve görev gereği olarak bulaştığı kesin olarak saptanan diğer bulaşıcı hastalıklar da meslek hastalığı sayılır. Bu husustaki teşhisin laboratuvar deneyleriyle kanıtlanması gereklidir. Hastalığın en uzun kuluçka süresi yükümlülük süresi olarak alınır şeklinde belirtilmiştir. Bu bağlamda COVID-19 hastalığının yükümlülük süresi için; hastalığın etkeni SARS-CoV-2 virüsünün kuluçka süresi olan 2-14 gün kabul edilmekle birlik içinde bulunduğumuz pandemi döneminin özel koşulları sebebiyle bu sürenin 30 güne kadar uzayabileceğine oy birliğiyle karar verildi.”

EMSAL KARAR OLDU

Yüksek Sağlık kurul kararı Covid19 meslek hastalığı kabul edildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çankırı hastanesinde 1997’den beri çalışan Aslan’ın ölümü üzerine verilen bu kararla birlikte “listede yer almasa da iş ve görev gereği olarak bulaştığı kesin olarak saptanan diğer bulaşıcı hastalıklar da meslek hastalığı” sayılacak.

Bu karar sayesinde görevi başındayken Coronavirus nedeniyle yaşamını yitiren tüm sağlık çalışanlarının meslek hastalığı nedeniyle yaşamlarını yitirdiğini kanıtlaması çok daha kolay olacak.

Sadece gerekli başvurunun 30 gün içerisinde yapılması büyük önem taşıyacak. Kararın geriye dönük işletilip işletilmeyeceği ise SGK ve hukukçular arasında tartışma konusu olacak. (ANKA-aktaran artıgerçek)

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler