TÜRKİYE, İŞÇİLER İÇİN EN KÖTÜ 10 ÜLKEDEN BİRİ

Türkiye’de, çalışma  yaşamında birçok demokratik haklarının baskılandığı, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) küresel haklar endeksinde yer aldı. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), 2018 Küresel Haklar Endeksi yayımladı. 142 ülkeyi kapsayan endekste Türkiye, yine ‘işçiler için dünyanın en kötü 10 ülkesi’ arasında yer aldı. En kötü ülkeler listesindeki diğer ülkeler ise şöyle: Cezayir, Bangladeş, Kamboçya, Mısır, Guatemala, Kazakistan, […]

Türkiye’de, çalışma  yaşamında birçok demokratik haklarının baskılandığı, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) küresel haklar endeksinde yer aldı.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), 2018 Küresel Haklar Endeksi yayımladı. 142 ülkeyi kapsayan endekste Türkiye, yine ‘işçiler için dünyanın en kötü 10 ülkesi’ arasında yer aldı. En kötü ülkeler listesindeki diğer ülkeler ise şöyle: Cezayir, Bangladeş, Kamboçya, Mısır, Guatemala, Kazakistan, Fili pililer, Suudi Arabistan.

Endeksin Türkiye ile ilgili bölümünde, sendikacıların tutuklanması, OHAL uygulamaları, ayrımcılık ve işten çıkarmalara dikkat çekildi. İki yıl önce yaşanan darbe girişiminin ardından hak ve özgürlüklerin rafa kaldırıldığına vurgu yapılan endekste, şu ifadelere yer verildi: “OHAL kapsamında sendikalar ve üyeleri sistematik olarak hedef alındı. Sadece Nisan 2017’de 2 bin 125’ten fazla insan gözaltına alındı, 3 bin 974 işçi kamudan atıldı. Yıl boyunca hükümet, cam ve metal işkollarında yapılan birçok grevi ‘Milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu’ gerekçesiyle yasakladı.”

Tutuklu sendikacılar ve sürgün emekçiler konusu endekste yer aldı

Endekste, aralarında TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan’ın da olduğu 14 TÜMTİS temsilcisinin ‘sendikaya yeni üye yapmak’ suçlamasıyla 1,5 yıl ile 6,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldığına dikkat çekildi.

Raporda ayrıca, aralarında DİSK Yönetim Kurulu yedek üyesi Zeynep Çelik, KESK MYK üyesi Elif Çuhadar ve KESK’ e bağlı sendikalardan Çağdaş Yazıcı, Recep Temel ile İdil Uğurlu’nun da olduğu çok sayıda sendikacının gözaltına alındığı, güneydoğu bölgesinde görev yapan Eğitim-Sen üyesi 682 öğretmenin de ‘terörle mücadele’ adı altında il dışına sürgün edildiği hatırlatıldı.

Dünya ölçeğinde çalışma yaşamında demokratik haklar geriye düştü:

» Ülkelerin yüzde 81 ‘i işçilerin toplu pazarlık hakkını engelledi.

» Ülkelerin yüzde 87’si işçilerin grev hakkını engelledi.

» Ülkelerin yüzde 85’i işçileri bir sendika kurma ya da sendikaya üye olma hakkından alıkoydu. Bu oran geçen yıl yüzde 60’tı.

» İşçilerin öldürüldüğü, fiziksel şiddete, ölüm tehditlerine maruz bırakıldığı ülke sayısı geçen yıl 59 iken, bu yıl 65’e çıktı.

» 9 ülkede sendikacılar öldürüldü.

» İşçilerin tutuklandığı ve gözaltına alındığı ülke sayısı geçen yıl 44 iken bu yıl 59 oldu.

» İşçilere şiddet uygulayan ülke sayısı geçen yıl 59 iken bu yıl 65’e yükseldi.

 

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler