SGBP sendikaları, kıdem tazminatı fonuna karşı olduklarını açıklayarak sendikaları ve hükümeti uyardı.
Tekgıda-İş sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) adına, AKP hükümetinin başlattığı kıdem tazminatı fonu çalışmalarına karşı aldıkları tavırı açıkladı. SGBP’de Basın İş Sendikası, Belediye İş Sendikası, Deri Tekstil Sendikası, Kristal-İş Sendikası, Tekgıda-İş Sendikası, Tez Koop İş Sendikası, Tümtis, Türkiye Gazeteciler Sendikası yer alıyor.
Türkel, Milliyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada fonu destekleyen diğer yandaş sendikalardaki işçileri de kucaklayan çalışmalar içine gireceklerini belirterek “Hangi koşullar altında olursa olsun parlamentoya taşındığında, biz sendikalar olarak üretimi durdururuz. 10 yıl çalışmış ve verimliliği en üst düzeye taşımış bir işçi, kıdem tazminatını kaybederim endişesi olmazsa Renault’tan çıkar Tofaş’a gider. Tofaş’tan çıkar yan sanayiye gider. Kalifiye elemanları tutamaz kimse” dedi.
SGBP sözcüsü Türkel, kıdem alamayan işçiler için işsizlik fonundan pay ayrılabileceğini belirterek, “Devleti yönetenlerin yasanın uygulanmamasından şikayet etme hakları yok” dedi. Tazminatın daha çok kriz dönemlerinde gündeme geldiğini belirten Türkel, “Ekonomik kriz biraz rahatladığında kıdem gündemden düşer” dedi. Türk-İş’in kıdem tazminatında geri gidişle ilgili kararı olduğunu anımsatan Türkel, şunları söyledi:
‘İşçi hakkını yargıyla alıyor’
M. Türkel konunun değişik yönlerini bağlantılarıyla birlikte şöyle açıklayarak:
“Hangi koşullar altında olursa olsun parlamentoya taşındığında, biz sendikalar olarak üretimi durdururuz. Çünkü bu kayıt dışılığı teşvik eder. Kurumsal işletmelere, işçinin örgütlenmesine saygılı işletmelere zarar verir. Haksız rekabetin önünü açar. Kalifiye ve kaliteli eleman yetişmesine engel olur. İşçilerin işverenlerle olan iş disiplinini olumsuz etkiler. İşçinin kıdem tazminatı kaybetme korkusu yoksa işverenin verdiği tazminatları da dinleme korkusu olmayacak. Yeri geldiğinde işini kaybetme korkusu da olmayacak. 10 yıl çalışmış ve verimliliği en üst düzeye taşımış bir işçi, kıdem tazminatını kaybederim endişesi olmazsa Renault’tan çıkar Tofaş’a gider. 3 kuruş fazla veren yere gider. Kalifiye elemanı tutamaz kimse. Aidiyet duygusunu kimse koruyamaz. Kıdem gündeme geldiğinde iktidar bunun siyasi faturası olacağını mutlaka değerlendiriyor.
Mevcut sistemde işçinin hakkını aldığını da vurgulayan Türkel, “Zaten yargıya gidiyor. Faiziyle birlikte yüzde 99 kazanarak geri dönüyor. 25 yıldır davaları yüzde 99’u çalışan lehine olmuştur. İhbarsız, kıdemsiz iş akdi fesihlerinde bile… Ama sonuçta işçi bu hakkını alıyor.” dedi.
emek.org.tr