İşbirlikçi sarı sendikanın sözleşme oyunu

Ümit Bisiklet fabrikasında, Öz Çelik İş sendikasının işçilerden habersiz yaptığı toplu iş sözleşmesi ve % 17 lik enflasyon zammı oyunu, işçilerin iş bırakması onucu bozuldu.

Öz Çelik İş sendikasının demokratik katılımdan uzak işçiden habersiz patronla yaptığı sözleşme işçi duvarına çarptı.

Ümit Bisiklet fabrikasında, Öz Çelik İş sendikasının işçilerden habersiz yaptığı toplu iş sözleşmesi ve % 17 lik enflasyon zammı oyunu, işçilerin iş bırakması onucu bozuldu.

ÜMİT BİSİKLET SAN. VE TİC. A.Ş. 40 yıllık firma… Hadımköy Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde uzun yıllardır bisiklet ve mobilya üretimi yapan fabrikada Öz Çelik İş sendikası yetkili.

Yaklaşık 500 işçinin çalıştığı bisiklet ve mobilya fabrikasında göçmen işçiler de çalıştırılıyor. Kayıtlı göçmen işçilerin yanı sıra, kayıt dışı işçilerin de ucuz ücretle çalıştırıldığı söylentisi var. Sadece Öz Çelik İş değil, Öz Ağaç İş sendikası da burada örgütlü ve yetkili.

İki sendikal örgütlenmeye rağmen, işçiler açlık sınırında gezinen ücretlerle kölelik koşullarında çalıştırılıyor olması çok şaşırtıcı ve ilginç gelmemeli… Sendikalar, patron yanlısı sarı işbirlikçi sendika olunca sonuç da böyle oluyor haliyle…

İşçiler asgari ücretle veya biraz üzerinde aldıkları ücretlerle çalıştırılıyor. Sözleşmeleri gereği iki yılda 60 gün karşılığı olan ücreti ikramiye olarak alabiliyorlar.

Ümit Bisiklet şirketi, bisikletleri ve mobilyaları ülke dışına da ihraç edip iyi kazançlar elde eden bir şirket. Her yerde olduğu gibi enflasyona endeksli ücret artışı kandırmacasıyla , yani az ücret artışlarıyla işçiyi sömürmeye, zenginliklerine zenginlik katmaya devam ediyor patron.

Burada işbirlikçi sarı sendika, sömürü ve sessiz-uyumlu işçi modeli yaratma konusunda, sınıfsal katkı ve işlevini yerine getiriyor. Yani emek kesimine ihanet eden bir yerden…

Sözleşme görüşmelerine işçiyi katmadan, görüşlerini almadan sözleşme yapmak, sadece sonuç bilgisini vermek, bu tür sahte sendikaların temel özelliği…

Enflasyona göre ücret belirlemesi aldatmacası, Ümit bisiklet fabrikasında da baş vurulan bir yöntem. Enflasyon % 120 ama aldıkları zam, TÜİK aldatmaca rakamı olan % 64 ün de çok altında kalmış. 8500 tl İla 13.000 tl arasında açlık sınırında kalan, bir kısmı da açlık sınırının üç beş kuruş üzerinde ücret alıyor işçiler. İşyerinde yakacak yardımı da sözleşme gereği veriliyor.

İşçiler iş bıraktı…

Ümit bisiklet fabrikasında İki gün önce işçiler iş bıraktı. Öz Çelik İş sendikası, işçiler adına işverenle sözleşme imzalamış ve sözleşme öncesinde bilgi alışverişi yapmamıştı. İşçilerin haberi ise olay bittikten sonra oldu.

Toplu sözleşme sürecine katılımının olmadığı bir sözleşme sonrasında, ücretlere % 17 enflasyon ve artı 1.000 tl zam yapılması kararlaştırılmış.

İşçiler bu bilgiyi maaşlar hesaplarına yattığında öğreniyor. Ertesi gün başlayan işçi itirazları, iş bırakmaya kadar gidiyor. Ya doğru düzgün zam yapın ya da çalışmıyoruz diyor ve iş bırakıyorlar. Çarşamba günü sabah iş bırakan işçiler, sendika temsilcilerini eleştirerek bilgi vermediklerin ve düşük ücret artışına imza attıklarını bunun da işçi tarafından kabul görmediğini açıklamışlar. Ek zamlarla ücret durumlarının iyileştirilmesini istemişler.

İş bırakma sonunda yapılan görüşmede 1.000 tl lik artışı 2.000 tl ye çıkarmışlar.

Enflasyon canavarının ücretleri anında erittiği ülkemizde bu zammın da çok kısa sürede bir işe yaramayacağını, insanca yaşamak gelirinden yoksunluk yaşayacaklarını işçiler elbette biliyor.

İşçi çıkarlarını reel toplumsal koşullara göre tespit eden ve mücadelesini, işçiyle birlikte veremeyen sendikalar oldukça bu durum sürecektir. İşçiler sarı sendikalardan uzak durmak ve insanca koşullarda kısmen de olsa yaşamaları için, öz örgütlenmelerini yaratarak patron karşısına geçmeleri gerektiğini artık anlamak zorunda.

Ümit bisiklette de işçi komitesi kurulabilir, sendikaya talimat verilebilir. Ve patron karşısında işçi çıkarlarını esas alan bir işçi iradesiyle oturulabilir.

Bunun için tüm işçilerin aktif yer aldığı, sendikal hak ve hukuk bilincinin alındığı, eğitimlerin verildiği, demokratik katılımlı örgütlenmeyle başarılı iş sözleşmeleri yapılabilir. İşçinin iradesinin, katılımının eleştiri ve önerisinin olmadığı bu örgütlenme, işçiden yana olamaz zaten…

Öz Çelik iş üyesi işçiler bu açılardan kendilerini ve sendikal yapılarını sorgulamalıdır.

İşçiler ücret, işçi sağlığı, sosyal haklar, çalışma koşulları vb konularında sorunlarını; kuracakları işçi komiteleri örgütlemesiyle, sendikayı da etkileyerek ve önemli ölçülerde çözebilir, insanca çalışabilecekleri ortam ve koşulları yaratabilir.

Kendi iradelerine rağmen satış sözleşmesini bozan işçiler, daha iyi koşullara bu yolla ulaşabilecektir.

Emek.org.tr

 

İlgini çekebilecek diğer içerikler