Sendikalaşma haklarını kullanan ancak sendikayı tanımayan işverenin baskı ve işten atmalarıyla karşılaşan yaklaşık 300 işçinin çalıştığı Kale Conveyor (Kayışları) Fabrikası’nda direniş bir ayı geride bıraktı.
İşçiler düşük ücretlere ve uzun süreli kötü çalışma koşullarına son vermek, işçi sağlığı açısından da birçok meslek hastalığına yol açan ve fakat denetlenmeyen işyerinde sendikal denetimi sağlamak istiyor. Ancak işçilerin yaklaşık köle çalışma koşullarına karşı başlattıkları çalışma ve sendikalaşma, patron baskılarıyla ve işten çıkarmalarla karşılaşmıştı.
İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan Kale Kayış fabrikasında 3’ü ölümlü olmak üzere işyerinde pek çok kazaya şahit olduklarını, buna rağmen fabrika yönetiminin yıllardır hiçbir önlem almadığını ifade eden işçilerin, Petrol-İş Sendikasında örgütlenmesi sonrası yaşadıkları baskılar sonucu direnişe geçti. 6 Mart’ta başlattıkları direniş 30. Gününde…
Kale Kayış işçilerini direniş yerinde ziyaret eden İSİG Meclisi Genel koordinatörü Murat Çakır, Kale Kayış’ta yaşananları ve ihmalleri anlattı. Evrensel den Vedat Yalvaç haberine göre, Kale kayışta hukuksuzluk ve baskılar yanı sıra işçiler çok büyük işçi sağlığı koşullarında çalışıyor.
İSİG Meclisi Genel Koordinatörü Murat Çakır gözlemlerinde ”Pek çok işçinin özellikle bel, boyun fıtığı gibi meslek hastalığına yakalanmasının yanı sıra, uzuvlarında kopmaların, ezilmelerin ve yanmaların yaşandığına” dikkat çekti. İşçilerin fabrikada yaşanan ihmal ve ihlalleri görüntülediğini de aktaran Çakır, Kale Kayış’taki işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerin yetersizliğini de raporlaştıracaklarını ifade etti.
İşçilerin direnişe başlamasının ücretten öte işçi sağlığı, iş güvenliği önlemlerinin kötü olmasından kaynaklandığına vurgu yapan Çakır, “Sendikalaşmanın da en temel itici gücü bu” diye konuştu.
“İÇERİ GİRENİN VÜCUDU 3-4 SAAT SONRA SİYAH OLUYOR”
Kale Kayış’ta birkaç yıl içerisinde 3 işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden Çakır, direniş sürecinde de içeriden iş kazası haberlerinin gelmeye devam ettiğini aktararak yaşanan ihmalleri şu şekilde sıraladı: “Fabrikada kişisel koruyucu önlemlerin eksikliğinden tutun da çalışma koşullarının kötülüğüne kadar pek çok sorun var. Modern hadi hadi sistemi olan taşeron çalışma mantığı burada devam ediyor. Belli bir malı yetiştirebilmek için işçiler çok yoğun olarak çalışılıyor. Sendika gelene kadar 12 saatlik vardiya varken, şu anda 8 saate indirilmiş vardiyalar. Ancak içeride özellikle patron ve patron vekillerinin işçilerin sendikalaşmasına, işçi sağlığı taleplerine dönük çok yoğun baskısı olduğu duyumlarını aldık. İşçilerin çektiği fotoğraf ve videolar hangi koşullarda çalıştıklarını gösteriyor. Yani içeri giren insan 3-4 saat mesai sonrası vücudu tamamen siyah oluyor Kale Kayış fabrikasında. Çok yoğun meslek hastalıklarının yaşandığını gözlemledik. Özellikle bel, boyun, kas fıtıklarından tutun da makinelerde ezilmelere, yanmalara kadar çok yoğun sorun var. Patronun hiçbir önlem almadığını söylüyor arkadaşlar. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili ayrıntılı rapor hazırlayacağız.”
İSİG MECLİSİ KALE KAYIŞ İŞÇİLERİ İÇİN ÇAĞRI YAPTI
İSİG Meclisi, Kale Kayış için yaptığı çağrıda, “Trakya ve İstanbul’daki tüm dostlarımıza çağrımızdır. Kale Kayış fabrikasında, işçilerin sendikal örgütlülüğü tanınsın. Çalışma koşulları düzeltilsin. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın. 6 Nisan 2019 Cumartesi 17.00’de Silivri Sahil’e” denildi.(04 Nisan 2019 Vedat YALVAÇ haberi Evrensel)
emek.org.tr