Göçük sonucu 7 işçinin yaşamını yitirdiği Şırnak kömür ocağında sorumluluğu görülen Acarsan Holdinge çalışan taşeron şirket sahibi ve iki çalışanı gözaltına alındı. Yapılan açıklamalarda soruşturmanın sürdüğü bildiriliyor.
Madende yaşanan göçük sonucu yaşamını yitiren 7 işçinin isimleri şöyle: Mehmet İzer, Sevkan Üstün, Yılmaz Mağrur, Mesut Mağrur, Vedat Özden, Ramazan Uğur ve Abdullah Kayaş olduğu öğrenildi.
Enerji Bakanlığı ve valilik açıklaması: “Kömür ocağı ruhsatsız”
Şırnak 3 nolu kömür ocağının kaçak çalıştırıldığına ve denetim yapılmadığını açığa çıkaran açıklamalar resmi kurumlar tarafından yapıldı.
Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada “Şırnak’ta meydana gelen kazanın olduğu maden sahası, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için MİGEM tarafından 2013 yılında faaliyete durdurulmuş bir sahadır. Kazanın meydana geldiği saha için MİGEM tarafından verilmiş çalışma ruhsatı söz konusu değildir. Yapılan işlem kaçak işlemdir.” Denildi.
Şırnak Valiliği ise, 7 işçinin yaşamını yitirdiği ruhsatsız kömür madenindeki göçükle ilgili dün kısa bir açıklama yaparak, madenin daha önce kapatıldığı belirtilerek soruşturmanın sürdüğü belirtilmişti.
Şırnak Valiliği’nin 2014 yılında çıkardığı bir genelge ile söz konusu bölgede kömür ocaklarının faaliyetlerini güvenlik önlemleri yetersiz olduğundan yasakladığı ortaya çıktı. Buna rağmen güvenlik önlemlerinin de yüksek tutulduğu bölgede kaçak üretim yapılması dikkat çeken bir yön oldu.
Kaçak madenlerde 18 işçi yaşamını yitirdi
Bakanlık ve valilik tarafından getirilen tüm yasaklamalara rağmen, son dört yılda bölgedeki maden ocakları çalıştırılmaya devam edilmiş, bu süre içinde 18 işçinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda işçinin yaralandığı anlaşılmıştır.
HDP milletvekilinden tepki: “Devlet sorumluluğu üzerinden atıyor
HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, maden sahasında dün yaptığı inceleme sonrasında ArtıGerçek’e yaptığı açıklamada resmi kurumları suçladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan göçüğün yaşandığı madenin ruhsatsız ve kaçak olduğu yönündeki açıklamasına karşılık olarak milletvekili Birlik, “Bakanlık neyin açıklamasını yapmış. Nasıl böyle bir açıklama yapabilir. Kaçak denilmiş. 20 yıldır, Şırnak’ta bu kömür ocaklarının işletildiğini dünya alem biliyor. Bizim, bir zamanlar girmemize izin verilemeyen alanladır buralar, şimdi ise o alanlarda insanlar kömür çıkartıyor. Denetimsiz, bu insanların iş güvencesi olmadan hem kenti yıkacaksın hem de işsizlikle boğacaksın, yıllardır güvenlik politikası ile bu ülkeyi yöneteceksin sonra kalkıp diyeceksin kaçak çalıştırıyorlar. 20 yıldır Şırnak’a güvenlik politikasıyla yaklaşıyorsun. Böyle bir yaklaşımla bu insanlar ya açlıktan ölecek, bu cinayettir başka bir adı yok ki. ‘Kaçak yapıdır’ deyip bakanlık hangi sorumluluğu üzerinden atıyor. Hükümet sorumludur, Enerji Bakanı yani bu devlet sorumludur. Bu kişilerin ölümünden devlet sorumludur. Bu ölüm değil, öldürmektir.” Şeklinde konuşan Birlik, tepkisini şu sözlerle sürdürdü:
“Hükümetin her şeyden haberi var da, maden ocağından mı haberi yok?
“2 yıl boyunca Şırnak’ta savaş sürdü, tek bir iş yeri kalmadı. İnsanlar nereye gidecekler, göç edenler evsiz. Kalanlar da kömür ocaklarında, 18 yaşın altındakiler aylık 400 TL’ye çalışıyor. Bu Şırnak’ta yaşanan ilk olay da değil. Hükümetin her şeyden haberi var da, maden ocağından mı haberi yok. Haberleri vardır, sorumludurlar”
“Kaçak madene göz yumuldu”
Basına yaptığı açıklamada, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Leyla Birlik “Yüzlerce işçinin çalıştığı bir alandan bahsediyoruz. Resmiyette belki bir ruhsat yoktur, ama fiili olarak buradaki mülki amir, devlet ve hükümet, burada kömür üretildiğini ve çıkarıldığını çok iyi biliyor. Ocak ruhsatsız ise neden yetkililer göz yumdu?” diye sordu. Birlik, maden ocaklarında yaşanan ihmalleri hatırlatarak, “O ocaklarda önlem alınmış olsaydı, bugün burada bu katliam yaşanmayacaktı. Ocaklardaki ihmallerin araştırılması için HDP’nin götürdüğü teklifleri AKP tarafından ret edildi. Bu katliamın sorumlusu hükümettir” ifadelerini kullandı
emek.org.tr