Ağustos ayında en az 180 işçi yaşamını yitirdi

İş cinayetleri tablosu örgütlenerek ve mücadele edilerek geriletilebilir ve değişebilir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları çalışma yaşamının başta gelen sorunlarındandır. İş cinayetleri konusu, işçi örgütlenmesinin ve mücadelesinin temel konularından olmaya devam ediyor. İşçi sınıfının ve emek kamuoyunun önemli bir mücadele alanıdır. İşçiler iş yerlerinde yaşanan bu sorunlar üzerinden örgütlenerek ve birlik sağlayarak çalışma koşullarını […]

İş cinayetleri tablosu örgütlenerek ve mücadele edilerek geriletilebilir ve değişebilir.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları çalışma yaşamının başta gelen sorunlarındandır. İş cinayetleri konusu, işçi örgütlenmesinin ve mücadelesinin temel konularından olmaya devam ediyor. İşçi sınıfının ve emek kamuoyunun önemli bir mücadele alanıdır. İşçiler iş yerlerinde yaşanan bu sorunlar üzerinden örgütlenerek ve birlik sağlayarak çalışma koşullarını değiştirebilir, daha katlanabilir ve insani hale getirebilir.

Patronların maliyet yükselir nedeniyle önemsemediği iş güvenliği tedbirleri alınabilir niteliktedir ve alınmalıdır. İşçi sınıfı, işçi hayatının maliyetlerden daha önemli olduğunu göstermeli, soruna sahip çıkmalı ve patronlara da insanlık dersi vermelidir.

Ağustos ayında en az 180 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Geçtiğimiz hafta AKP iktidarı, barış, insan hakları ve demokratik taleplere yönelik baskı ve yasaklamalara devam etti.

Cumartesi Annelerinin eylemi, KHK dolayısıyla işlerinden atılan KESK lilerin hak mücadelesi eylemine ve İş cinayetlerinde ölenlerin yakınlarının oluşturduğu Adalet Arayan İşçi Ailelerinin 75. Adalet ve vicdan eylemi yasaklandı.

İş cinayetlerinde ölenlerin yakınlarının oluşturduğu Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin 2012 yılından beri her ayın ilk Pazar günü Galatasaray Meydanı’nda tuttuğu 75. Vicdan ve Adalet Nöbeti yasaklandı. Yasağa dair yapılan tebligat şöyle:

“Adalet Arayan İşçi Aileleri Organizesinde; 2 Eylül 2018 Pazar günü Beyoğlu İlçesi İstiklal Caddesi Galatasaray Meydanında yapılmak istenilen, basın açıklaması, oturma ve diğer etkinlikler Milli Güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 10 ve 17.maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 32/ç maddesi gereği Beyoğlu Kaymakamlık makamının 02/09/2018 ve tarih 2018/1806 sayılı kararı ile yasaklanmıştır.”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, ayrı bir kurum değil işçi sağlığı alanında işçi sınıfı çıkarına atılan her adımın hacimsel olarak toplamı olarak ifade edilebilecek bir ağ örgütlenmesidir. Bu noktada alınan bu yasak kararı genel olarak işçi sağlığı mücadelesine dönük yapılan bir saldırı olarak görülmelidir. Adalet Arayan İşçi Aileleri, önümüzdeki ayın ilk Pazar günü olan 7 Ekim’de 76.Vicdan ve Adalet Nöbeti için Galatasaray Meydanı’ndaki ısrarlarında devam ederlerse işçi sağlığı mücadelesindeki tüm dostlarının da yanlarında olacağını hatırlatalım…

Türkiye’de 2018 yılının ilk sekiz ayında en az 1290 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerine ilişkin olarak İSİG meclisi açıklaması ise şöyledir:

  • Elimize yeni ulaşan bilgiler ışığında Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 129, Nisan ayında en az 189, Mayıs ayında en az 169, Haziran ayında en az 151 işçi, Temmuz ayında en az 200 ve Ağustos ayında en az 180 olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk sekiz ayında en az 1290 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi…
  • 180 emekçinin 133’ü ücretli (işçi ve memur), 47’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor…
  • Ölenlerin 15’i kadın işçi, 165’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleşti…
  • 3’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 11 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat ve genel işler işkollarında gerçekleşti…
  • 14 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 7’si Suriyeli, 2’si Afgan, 2’si Türkmen, 1’i Ahıskalı, 1’i Azeri ve 1’i İranlı…
  • Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, madencilik, enerji ve metal işkollarında gerçekleşti. Tarımda ölenlerin ise en az yüzde 42’si ücretli. Yüzde 58’ini oluşturan çiftçi ölümlerinin ise bir kısmının başkasının tarlasını işleme ya da çobanlık vasıtasıyla ücretli olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizmekle beraber net olarak bir oran veremiyoruz. Bu ay inşaatta ölenlerin toplam iş cinayetlerindeki oranı yüzde 15. Ancak yapı işleri olarak incelediğimizde bu oran yüzde 21’e çıkıyor.
  • En fazla ölüm nedeni ezilme/göçük, trafik/servis kazası ve kalp krizi/beyin kanaması. Bu ay nedenler sıralama değişti ve yüksekten düşmeler dördüncü sırada. Ağustos ayında hemen hemen bütün işkollarında yıllık izinler kullanıldı ve bayram tatiline çıkıldı. Ancak bundan istisna olan tarım işkolu oldu. Gerek işkolları içinde oransal olarak ölümlerin bu kadar yüksek oluşunun ve kalp krizi/beyin kanaması nedenli ölümlerin yüksek oluşunun nedeni budur.
  • Ölenlerin 4’ü (yüzde 2,22) sendikalı işçi, 176 işçi ise (yüzde 97,78) sendikasız. Sendikalı işçiler enerji ve belediye/genel işler işkolunda çalışıyordu. Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim. Bu durum özellikle kamu çalışanı/memur sendikaları açısından daha da tespit edemediğimiz bir husus…

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler