Toplu İş Sözleşmesinde özellikle ücret hakları konusunda anlaşma sağlanamayınca, dün 2700 işçinin çalıştığı işyerlerinde greve çıkıldı.
İşçiler ve Genel İş sendikası 1 nolu şubeden yapılan açıklamalarda, 11 maddelik ücret konusunu içeren maddelerde anlaşma sağlanamadığını ve emeklerinin karşılığını alamadıkları ifade edildi. 70 madde üzerinde anlaşma sağlanmıştı.
Kadıköy’de İşçiler düşük zamlı ücret dayatmasının yanı sıra ve hafta sonu çalışmasından doğan kazanılmış yasal hak olan hafta sonu fazla mesai kapsamındaki ücret haklarının yok edilmek istendiğini ileri sürdüler.
Cumartesi ve Pazar günlerinin fazla mesai ücreti ile değerlendirilmesi gerektiğini, oysa belediyenin dönüşümlü çalışma gerekçesiyle bu hakkı yok etmek istediğini belirtiliyor. Hafta sonu tatil günleri espirisinin bu yöntemle ortadan kalktığına dikkat çekiliyor. Hafta sonunda çalıştırılan işçi, izin hakkını diğer günlerde kullanıyor. Mesai günü sayılan hafta sonu tatil günlerinde çalışma nedeniyle elde ettiği fazla mesai ücretinin böylelikle eritildiğini, dolayısıyla aylık maaşlarda bu nedenle düşme olduğunu ifade ediyorlar.
Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, yaptığı açıklamada, “En düşük 4 bin 972 liralık teklifimiz, sendika temsilcileri tarafından kabul edilmedi” diye konuşurken, sendika bu açıklamayı bunu kabul etmiyor. İşçiler şu açıklamayı yapıyor:
“Kadıköy Belediye Başkanı Sayın Şerdil Dara Odabaşı’nın belediye işçilerinin grevine ilişkin kamuoyu duyurusunun gerçekleri yansıtmadığını üzülerek gördük. Sosyal medyada yansıtılanın aksine bize en son müzakere masasında aylık net 3.200 maaş ve yüzde 7 zam teklif edilmiştir. Şu an belediyede en düşük günlük ücret 77 TL’dir. Belediye bunu 94 TL’ye çıkarmayı teklif etmektedir. Ayrıca yaptığı hesapta yıllık verilen ücretleri aylara bölerek eklemiştir.”
”TEKLİFİMİZ KABUL EDİLMEDİ”
DİSK’e bağlı Genel İş 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan grev hakkında açıklamalarda bulundu. Taleplerine değinen Arıkan, “Sekiz aydır belediye ile yapılan görüşmelerde 81 maddelik toplu iş sözleşmesi (TİS) taslağı hazırlandı. Bunların 70 maddesi işçinin yaşamını ve çalışma alanını düzenleyen teknik maddelerdir. Yaklaşık 11 madde de işçilerin ekonomik taleplerini içeren maddelerdir. Teknik 70 madde de uzlaşma sağlanırken ekonomik hala duruyor, uzlaşıya varamadık.” açıklamasında bulundu. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın grev kararı sonrasında yaptığı “Belediye olarak yaptığımız net 4.972 TL maaş teklifimiz kabul edilmedi” şeklindeki kamuoyu duyurusuna da değinen Arıkan, “Talihsiz bir açıklama olmuş. Hesaplamada maalesef sıkıntı var. Belediye işçimizin aldığı en düşük ücret yol yemek dahil 3.200 TL civarında. Yapılan teklifin içine sözleşmelerden elde edilen kazançlar, yol ve yemek ücretleri, sosyal yardımlar (yakacak, çocuk yardımları) dahil bir hesaplama yapılarak yıllık bazda alınanlar aylık bazda alınıyormuş gibi bir ücretlendirme yapılmıştır. Bizim yaptığımız hesap çok basit. Bu hesapta işçinin aldığı ücret 4 bin TL’yi dahi bulmuyor” açıklamalarında bulundu.
Öte yandan sendika kayıplarının esas nedenini ve boyutunu şöyle açıklıyor. 3 yıldır, şirketlere geçtikten sonra asgari ücrete gelen zamları alamadık, cebimizden asgari ücretin yüzde 60-70’i oranında paralar eksildi. Asgari ücretin yüzdeleri sıfırlandı, artık asgari ücretin altında ücretler almaya başladık. Şirketler geçmeden önce bizim sırtımızdan zengin olan taşeron firmalar her birimizin üzerinde 700 lira ile bin lira arası para kazanıyordu, bu paralar da bize gelmedi. Bu paralar da belediyelerin ve kurumların cebinde kaldı.
Grev dayanışma ziyaretleriyle işyeri birimlerinde devam ediyor.
Emek.org.tr