Otomotiv sanayii için üretim yapan PAKSAN Makine San ve tic. AŞ’nin Bağcılardaki iş yerinde taşeron olarak çalışan işçiler, başta işe iade ve sendikal örgütlenme hakkı olmak üzere yasal-meşru hakların kabul edilmesi için mücadele başlattı.
Kısa süre önce paketleme bölümünde çalışan 6 işçi işten çıkarılarak yerlerine kadrolu olarak işçi alındı. İşçiler öncelikle kadroya alınma olması gerekirken, haksızlığa uğradı.
31 Temmuz günü işten çıkarılan paketleme bölümünün taşeron işçileri, 1 Temmuz itibariyle fabrika önünde direniş başlatarak yasal-meşru ve insani haklarla birlikte, işe iade talebinin kabul edilmesini istiyor.
Birleşik Metal İş sendikası, taşeron işçilerin yerine kadrolu işçi alımı esnasında, olaya müdahil olarak bu işçilerin atılmasını engelleyerek ve 6 işçinin kadrolu işe devam etmelerinde aktif olabilirdi.
PAKSAN AŞ kimdir ve ne yapıyor?
PAKSAN AŞ, sitesinde yayınladıkları çalışma ilkeleri bölümünde, otomotiv sektörüne emniyet parçaları üreterek, ağırlıklı olarak Toyata A.Ş. ve Tofaş A.Ş.’ ye çalışan bir şirkettir.
Geçtiğimiz yıllarda metal grevi direnişinin yaşandığı işletmelerden biridir.
Çağdaş, etik politikalar başlığı altında insan haklarına saygı, zorla çalıştırmama politikası, toplu pazarlık politikası, etik davranış politikası, ayrımcılık yapmama politikası gibi şirket ilkeleri savunduğu iddia ediliyor. “Çalışanlarına GÜVENLİ ve HUZURLU bir çalışma ortamı yaratmak” iddiasını, şirket resmi sitesindeki İlkeler bölümüne övünerek yazan PAKSAN AŞ bu iddiasını ters düşmüş durumdadır.
Peki, PAKSAN ne yapıyor?
Taşeron işçilerin sendikalaşma haklarını, Birleşik Metal-İş sendikasına olan üyelikleri neden kabul etmiyor? Taşeron işçilerin toplu sözleşme haklarından yararlanmasını engelliyor. İşçiler insanca yaşam sürdürecekleri ücretleri alamıyor. Sendika hakkını kullanamıyor.
PAKSAN AŞ Savunduğunu söylediği ilkelerde samimi değil demek ki…
Bugün itibariyle fabrika önünde pankart açarak direnişe başlayan işçiler, sorunları ve talepleri ilgili olarak emek kamuoyuna duyurdular.
Hakları için direniş başlatan işçi mektubu
“DİSK’e bağlı Birleşik Metalin örgütlü olduğu PAKSAN AŞ fabrikasında taşeron işçi olarak 2017 yılında iş’e başladım.
İşe girdiğim andan itibaren haksızlığa maruz kaldığımızı anladım.
İşe girerken ‘bir kaç ay çalışır sendika üyesi olursun’ demeleri de; bir kandırmaca olduğu açıktı
Çünkü bir senelik elemanlar hala düşük ücretle sendika hakkından mahrum çalışıyordu.
Bir kaç ay taşeron işçileri olarak sendikal çalışma yürüttük el birliği ve fikir ortaklığına vardık.
Ve iş kolumuzun değişmesi için bilirkişi istedik bilirkişi raporu gelmesi 6 ayı buldu.
Ve 2018 yılında 3 ayın 19 da sendika üyeliği yaptık 20 sinde sendika üyeliğimiz kabul edildi.
Ve ay sonunu beklemeye başladık ay sonu geldiğinde ücretlerin sendika ücreti olarak yatmadığını gördük ve alacak davası için tüm taşeron işçileri birleşip avukat … ‘ e vekalet verdik.
Alacak davası açıldı ilk olarak Ara bulucu süreci başladı.
Ara bulucu ve avukatımız fabrika patron temsilcisi buluştular, fakat fabrika patron temsilcisi sendika üyeliğimizi kabul etmedi.
Ve 31 Temmuz günü işimize son verildi.
Bir ağustos günü taşeron işçileri olarak;
Kendi inisiyatifimizi kullanarak kendi hakkımızı aramak için işten atılmanın böyle ucuz ve kolay olmadığını göstermek için iş yeri önünde kendimizden aldığımız güçle eyleme başlamış bulunuyoruz
Paksan işçisi Uğur İlter”
Emek. org.tr olarak işçilerimizin haklı mücadelesinde onların yanındayız.
emek.org.tr