Petrol İş sendikasının örgütlü olduğu Gripin ilaç fabrikasında grev 6. Gününde. İşçiler ve sendika, enflasyon karşısında eriyen ücretlerini korumak için istedikleri %25 oranında ücret artış taleplerinin karşılanmasını istiyor.
Grevde olan fabrikada halen 83 işçi çalışıyor. 65 kadın işçinin çoğunluğu yıllardır burada çalışıyor. Ziyaret ettiğimiz grev çadırında üç işçi kadın ve bir erkek işçi ile destek için orada bulunan emek dostları bulunuyordu. Hafta sonu olduğu için nöbet sistemi kuran işçiler, gece gündüz ve soğu yağmur demeden 24 saat grev yerinde bekliyor.
Grev başladığında birçok sendika dernek, emek dostu basın kuruluşu ve bireyler destek amacıyla buraya geldi. Gelmeye devam ediyor. Ülke dışından sendika temsilcileri de destek amacıyla Petrol-iş sendikasına ve işçilere destek için gelmiş.
Dayanışma amacıyla grev yerine gelen İşçi Komiteleri Birliği (İKB) adıyla emek çalışması yapan işçiler de, sendikal kazanımlar ve grev talepleri üzerine grevci işçilerle konuştular. İKB adına işçilere açıklama yaparak, işçi havzasında bu grevin kazanılmasının çok önemli olduğu ve genelde işçiler üzerinde sendikalaşma ve işçi öz-örgütlenmesinin değerinin anlaşılmasına çok katkısı olacağı vurgulandı. Grevi sürekli izleyecekleri ve dayanışma içerisinde bulunacaklarını da açıklayan İKB temsilcileri grevdeki işçilere başarılar diledi.
Grevin tek nedeni sendikanın istediği %25 ücret artış talebi olmuş. Diğer TİS maddelerinin birçoğunda anlaşma sağlanmış. Ancak işveren %17 zam oranında diretince grev kararı alınmış ve yasal prosedür sonunda greve çıkılmış.
Gripin’de sendika ve TİS ile elde edilen kazanımlar
Gripin işyerinde uzun yıllardır Petrol-iş sendikası örgütlü ve iki yılda bir yenilenen Toplu İş Sözleşmesiyle çalışma yaşamı düzenleniyor.
Sendikasız çalışan işyerleriyle karşılaştırıldığında burada sendikalı olmaları nedeniyle, işçiler çok daha iyi koşullara sahip durumdalar. Yapılan toplu iş sözleşmelerinin yararını görmüşler.
İşçiler işyerinde üretilen bir koli Gripin ilacın yaklaşık 3.000 tl ye satıldığını, Türkiye ilaç piyasasında Gripin türünün uzun yıllardır tek olduğu yani tekel durumu işaret ediliyor. Yani fabrika iyi kazanmasına karşılık, işçi ücretler açlık sınırının biraz üzerinde olduğu anlaşılıyor.
İşçiler yoksulluk ve açlık sınırı olgularını geçim zorluklarını, enflasyon etkilerini, eğitimin ve sağlığın giderek paralı olduğu hatırlatarak insanca yaşama koşullarının işçiler açısından geçerli olmadığını belirttiğimizde hak veriyorlar. İşte aslında bu nedenle şimdi değer kaybına uğrayan ücretlerini grev yoluyla artırmayı düşünmüşler.
Gripin işçilerinin ücretleri aslında düşük, ama sosyal hakların ve bazı maddi sosyal hakların kısmen iyi olduğu söylenebilir. Ortalama işçi ücret 1800 tl ile 2000 tl arasında değişiyor. Ancak yıllık dört ikramiye, yılda iki kez alınan 1000 tl lik giyim yardımı, 500 tl kadar ayakkabı yardımı, 500 tl yılbaşı çeki, eğitim yardımı aylık 70 tl, Yıllık yakacak 1300 tl, gıda yardımı, yılda 560 tl iç çamaşır ve havlu, çocuklu her aile evine yakın bir kreşe gidebiliyor ve aylık ödemesinin faturasını fabrikaya ödetiyor. Ayrıca emzirme hakkı engelsiz uygulanıyor.
Konuştuğumuz işçiler işyerinin kimyasallarla çalışılması nedeniyle işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında sorun yaşanıp yaşanmadığını soruyoruz. İşçiler tedbirleri aldıklarını ve aslında çok riskli işyeri olmadığını açıklıyorlar.
Grevlerinin 5. gününe kadar dayanışma ziyaretlerinin kendilerine moral verdiğini söyleyen işçiler taleplerinin kabul edilene kadar greve devam edeceklerini vurguluyorlar. Bu grevlerinin kazanımı teksil, metal ve diğer tüm iş kolunda çalışan işçi sınıfının kazanımı olacağını ve diğer fabrikalara da örnek teşkil edeceklerini söylüyoruz.
emek.org.tr