Fransa’da akaryakıt ve petrol rafinerileri işçilerinin sürdürdüğü greve nükleer santral çalışanları da katıldı.
Fransa’da Gravelines başta olmak üzere, bazı nükleer santrallerde çalışanlar, ücretlerine yüzde 5’lik brüt artış talep ederek iş bırakma eylemi başlattı. Bakımdaki 6 reaktörde de çalışmalar durduruldu.
Grevin, Fransa’nın enerji krizi yaşadığı dönemde, elektrik üretimine olumsuz yansıması bekleniyor.
Fransa’da en büyük işçi sendikası CGT (Genel İş Konfederasyonu), hükümetin, petrol işçilerinin iş bırakma eylemine “toplumsal krize dönüştüğü” gerekçesiyle el koyarak başlattığı “zorla işe dönme” prosedürüne uyulmaması çağrısı yaptı.
Ülkedeki önemli siyasi isimlerden Yeşiller (EELV) Partisi Milletvekili Sandrine Rousseau da “zorla işe başlatma” prosedürünü “haksız” bularak hükümeti, grevcilere değil TotalEnergies’nin yönetimine baskı yapmaya çağırdı. Rousseau, Fransa’da genel grev çağrısı yaptı.
CGT: HÜKÜMET ŞİDDET YOLUNU SEÇTİ
CGT’den yapılan açıklamada, hükümetin petrol şirketleri TotalEnergies ve Esso-ExxonMobil çalışanlarının iş bırakma eylemlerinin ardından, işi bırakanların bir kısmının göreve dönmesini kapsayan “zorla işe başlatma” prosedürünün “zaruri olmadığı ve yasa dışı olduğu” belirtildi. Açıklamada, hükümetin bu adımla “şiddet yolunu seçtiği” bu nedenle “hükümet ve söz konusu şirketlerle yapılacak toplantılara katılımın askıya alındığı” aktarıldı.
Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) de Paris yönetimini bu karar nedeniyle kınadığına işaret edilen açıklamada, “Zorla işe başlatma prosedürü, sağlık, kurtarma, güvenlik araçları gibi temel faaliyetlerle ilgilidir. Bunlara yakıt ikmali sağlamak hükümetin vazifesidir. Fransa güya stratejik benzin stoklarıyla donatılmıştı. (Hükümet) Neden onları kullanmıyor?” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, CGT ve sendikalar birliği Solidaires’in, üyelerini, rafineri çalışanlarına destek vermeye çağırarak hükümetin prosedürüne destek verilmemesini istediği kaydedildi.
Emek.org.tr