İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Araştırma Merkezi öncülüğünde düzenlenen Yaşlılık Atölyesi çalışmalarında, Yaşlılık konusu ve ülkemizde yaşlıların karşılaştığı yapısal sorunlar ele alındı, eleştiri ve öneriler yapıldı.
Ülkemizde yaşlıların yaşamakta olduğu sorunların tespit edildiği ve çözüm noktalarında önerilerinde yapıldığı etkinlikte, devletin ve yerel yönetimlerin yaşlılık sorunları konusunda sorumluluklarını bütünlüklü olarak yerine getirmediği, yaşlıların çok ciddi yoksunluklar ve yoksulluklar içerisinde bulunduğuna dikkat çekildi.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Araştırma Merkezi, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, Yalova üniversitesi ve kitle örgütleri iş birliğiyle düzenlenen Yaşlılık Atölyesi çalışmaları 1-2 Ekim 2018’de İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt’taki Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Yaşlılık Atölyesi 2018, Türkiye’de yaşlılık ve yaşlanma alanında çalışan akademisyenleri, kamu kurum ve kuruluşlarını, demokratik kitle örgütleri ve özel sektör çalışanlarını bir araya getirerek yaşlılık meselesini çeşitli boyutları ile ele aldı.
“Yaşamın içinde yaşlılık var”
Çağrı açıklamasında “Yaşlı nüfusun sayısının hızla artmasıyla birlikte yaşlanma olgusu, farklı disiplinler tarafından çeşitli boyutlarıyla tanımlanması ve tartışılması gereken bir mesele haline gelmiştir. Yaşlanma sosyo-kültürel, ekonomik ve demografik açılardan bireysel ve toplumsal düzeylerde Türkiye’nin gündeminde daha fazla yer alacak bir konudur. Yaşlılık ve yaşlanma olgusunu merkeze alan bu atölye çalışmasında, Türkiye’de hangi kavramsal araçlar, kuramsal çerçeveler ve yöntemler kullanılarak bu meselenin incelendiği/incelenebileceği ele alınacaktır. 1-2 Ekim 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek Yaşlılık Atölyesi’nde, aşağıdaki temalar çerçevesinde, yaşlılık ve yaşlanma meselesinin çeşitli boyutlarıyla ele alınması amaçlanmaktadır.” Denilerek gerçekleştirilen etkinlikte, yaşlılık konusu birçok yönüyle değerlendirme konusu oldu.
Yaşlanma ve Eşitsizlik, Sosyal Dışlanma, Yaşlılara Yönelik Ayrımcılık, Yaşlılık ve Yoksulluk, yaşlanmanın Ekonomik Boyutları, Yaşlanma ve Tüketim (Turizm, Yaşlılık ve Bakım, Sağlık ve Beden, Teknoloji ve Yaşlılık, Yerel Yönetimler ve Yaşlılık Çalışmaları, Yaşlılık Politikaları, Yaşlılık ve Sosyal Hizmet, Sosyal Refah ve Yaşlılık, Aktif Yaşlanma, Nüfus ve Yaşlanma, Kuşaklararası İlişkiler, Aile ve Yaşlanma, Yaşlılık Algısı ve Medyadaki Temsilleri, Mekan ve Yaşlılık, Kentsel Dönüşüm ve Yaşlılık temalarında sunumlar yapıldı.
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü Doç. Dr. Murat Şentürk yönetiminde gerçekleştirilen etkinliklere değişik kurum temsilcileriyle birlikte Prof. Dr. Çiğdem Dürüşken, Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Prof. Dr. İsmet Koç, Prof. Dr. Velittin Kalınkara, Gülüstü Salur Yaşlı Hakları Derneği, Dr. Esra Akan, Emekliler Dayanışma Sendikası sözcüsü Mahinur Şahbaz gibi isimler katıldı.
emek.org.tr