İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 2017 Ekim ayına ait iş cinayetleri raporunu yayımladı. Ekim ayında en az 182 işçi, yılın ilk on ayında ise 1683 işçinin yaşamını kaybettiği açıklandı.
“OHAL değil demokrasi istiyoruz” talebinin dile getirildiği rapor girişinde OHAL eleştirildi. İSİG raporunda OHAL dönemiyle birlikte iş cinayetlerinde %10 luk bir artışın yaşandığı belirtilen raporda, “Türkiye’de OHAL sonrası işçilerin hak arama mücadelesine ağır baskı uygulanmakta ve grevler dahi yasaklanmaktadır. İşçilerin korkutulduğu ve sindirildiği bir koşulda işçi sağlığı ve güvenliğinden bahsetmek mümkün değildir.” denilerek, OHAL in kaldırılması ve KHK uygulamalarına son verilmesi istenildi.
Yaz saati uygulamasını da eleştiren ve uygulamaya son verilmesini bilimsel bir açıklamayla ifade eden raporda, kalıcı yaz saati uygulamasına son verilmesinin gerekçesi şöyle açıklandı:
“Kalıcı yaz saati uygulamasından vazgeçilmelidir… Yukarıda değinmişken yaz saati uygulaması için görüşlerimizi belirtelim. TTB açıkladı: ‘Kış aylarında yaz saatinin uygulanması, insanda biyolojik saati etkileyerek sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratır.’ 2017 Nobel Tıp Ödülü bu döngüyü kontrol eden mekanizmalar üzerine yaptıkları çalışmalar nedeni ile üç ABD’li bilim insanı; Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young’a verildi. Nobel Komitesi bu üç bilim insanına bu yılki Nobel Tıp Ödülünü verme nedenini ‘Yeryüzünde yaşam, gezegenimizin dönüşüyle uyumludur. İnsanlar da dahil yaşayan organizmaların bir iç, biyolojik saati olduğunu ve bu saatin organizmanın günün doğal ritmine uyum sağlamasına yardımcı olduğunu biliyorduk. Ancak bu saatin nasıl çalıştığını Hall, Rosbash ve Young’ın çalışmaları sayesinde öğrendik. Bu bilim adamlarının çalışmaları, bitkilerin, hayvanların ve insanların biyolojik ritimlerini Dünya’nın devinimiyle nasıl uyumlu hale getirdiğini anlamamıza yardımcı oldu.’ cümleleri ile açıkladı. Yine EMO açıkladı: ‘Yaz saati uygulaması ile 2,8 milyar TL zarar edildi.’ Diğer yandan ne biyolojik saat ve ne ekonomik zarar dinlemeyen iktidar KHK ile yaz saati uygulamasını bir yıl daha uzattı. Neden? Tabi yakınmak yerine mücadele örneklerine bakmak lazım mesela. Kuzey Kıbrıs’ta emekçilerin yaptığı kampanya sonucu kalıcı yaz saati uygulamasından vazgeçildi.”
“Savaşa değil eğitime, sağlığa bütçe. İşçilerin ölmemesi, sakat kalmaması, yaralanmaması için bütçe” ifadelerine yer verilen İSİG raporunda, özellikle “Savaşa değil İSİG önlemleri için bütçe” anlayışına vurgu yapıldı.
Ekim ayında iş cinayetlerinde, inşaat ve tarım iş kollarında en fazla iş cinayetinin yaşandığı belirlendi. Nedenleriyle birlikte açıklanan veriler şöyledir.
Ezilme ve göçük nedeniyle 50 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 34 işçi; trafik ve servis kazası nedeniyle 31 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 18 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 11 işçi; şiddet nedeniyle 11 işçi; patlama, yanma nedeniyle 10 işçi; intihar nedeniyle 4 işçi ve diğer nedenlerden dolayı 13 işçi yaşamını yitirdi.
emek.org.tr