İş cinayetleri durmak bilmiyor

İş cinayetleri durmak bilmiyor: Temmuz ayında yaşanan iş kazalarında en az 205 işçi yaşamını yitirdi. İSİG Meclisi’nin  raporuna göre, 2017 ilk yedi ayında en az 1119 işçi yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinin nedenleri arasında trafik kazaları, yüksekten düşme, göçük altında kalma önde geliyor. Ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarına yol açan teknik  nedenler aşağıda da sıralanıyor. Ancak, […]

İş cinayetleri durmak bilmiyor: Temmuz ayında yaşanan iş kazalarında en az 205 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi’nin  raporuna göre, 2017 ilk yedi ayında en az 1119 işçi yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinin nedenleri arasında trafik kazaları, yüksekten düşme, göçük altında kalma önde geliyor.

Ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarına yol açan teknik  nedenler aşağıda da sıralanıyor. Ancak, asıl sorunu yaratan ve iş cinayetlerini sürekli kılan çalışma yaşamını ve onu belirleyen sistemdir. Sermayenin “her zaman ve yerde düşük maliyetli üretim” anlayışı, iş kazalarının ve ölümlü-yaralanmalı kazalara yol açıyor. Sonuç anlamında ölüm veya yaralanma yanı sıra, etkileri anında veya uzun vadede açığa çıkarak işçi yaşamını etkileyen meslek hastalıkları da unutulamaz. Maliyetlerin düşük tutulması, başta devlet denetim kurumları olmak üzere sendikaların ve iş güvenliği çalışanlarının sorunlu çalışması ya da görevlerini tam olarak yerine getirmemesi, özellikle çok ciddi bir denetim sorunu olduğunu da gösterir. Maliyet oluşturması nedeniyle, patronun iş güvenliği önlemleri ve denetime uyma konusunda ne kadar ağır davrandığı biliniyor. Denetim konusunda sendikaların iş yerinde önemli katkıları olabildiği ve fakat bu konuda ciddi sorunlar yaşandığı da nesnel bir olgudur.

Temmuz 2017 yılı ilk yedi ayında, hayatı üreten 1119 emekçi yaşamını yitirdi. Sermayenin işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında, kar dürtüsüyle belirlenen insanlık dışı yaklaşım ve uygulamalarını bu sonuçları acı biçimde bizler yaşıyoruz,onlar değil… Taşeron sistemi, kuralsız çalışma, önlemlerin alınmaması, denetimsizlik, sendikaların ve işçilerin sorunu yeterince önemsememesi vb. Bunların tümü birleştiğinde önümüze bu acı tablolar çıkıyor. Buna son vermek ise işçi sınıfının mücadelesiyle ve kurumsal kazanımlarıyla bağlantılı…

2017 Temmuz ayında yaşanan iş cinayetleri nedenlerine baktığımızda söylediklerimizin doğruluğunu görüyoruz:

Trafik, Servis kazası nedeniyle 49 işçi;

Yüksekten Düşme nedeniyle 41 işçi;

Ezilme, Göçük nedeniyle 31 işçi;

Şiddet nedeniyle 24 işçi;

Elektrik Çarpması nedeniyle 18 işçi;

Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 11 işçi;

Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 8 işçi;

Patlama, Yanma nedeniyle 3 işçi;

Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 2 işçi;

İntihar nedeniyle 1 işçi;

Kesilme, Kopma nedeniyle 1 işçi ve diğer nedenlerden dolayı 16 işçi yaşamını yitirdi…

Bu vesileyle hatırlatalım. Sendikaların ve işçilerin işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunun, başlı başına bir örgütlenme ve mücadele alanı olduğunu bilince çıkarmaları ve buna uygun davranmaları; insanca çalışma koşullarına ulaşmada, özellikle iş cinayetlerinin azaltılmasında çok önemli yer tutmaktadır.

 

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler

0 yorumlar