AKP genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Bakanlar kurulunda yapılan değişiklik sonucu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Jülide Sarıeroğlu atanmıştı. Kamuoyunda tanınmayan Sarıeroğlu’nun aynı zamanda “sendikacı” olarak ilan edilmesine, sağlık emekçilerinden itiraz geldi: “Sarıeroğlu, sendikacı olarak tanıtılamaz”.
Kamuoyunda “sendikacı” olarak lanse edilen, bu anlamda da “Hak İş Kadın Komitesi Başkanlığı” ve “Öz Sağlık-İş Sendikası Başkanlığı” yaptığı açıklanan Jülide Sarıeroğlu hakkında sağlık emekçileri itiraz ederek, bakan Sarıeroğlu’nun sendikacılığını sorguladı.
Atanma sonrasında geçmişte attığı tweetler ile gündeme gelen ve tartışma konusu olan yeni Çalışma Bakanı Sarıeloğlu’nun “sendikacılığı” da, sağlık emekçileri tarafından tartışılır oldu.
Konu, Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde sürdürülen “toplu iş sözleşmesi ve talepler” kampanya çalışmaları sırasında sağlık emekçilerinin gündemine geldi. “Gerçek bir toplu sözleşme için birlikte yürüyelim” ana temasıyla, iş güvencesinin kaldırılmasına karşı ve insanca yaşama için gerekli ücret ve haklar mücadelesine çağrı etkinlikleri sürdüren SES’e bağlı emekçiler, bakanın sendikacılığını da konuştu.
Basında yer alan haberlerden bakan Sarıeloğlu…
Sendika.org’ da yer alan habere göre, SES Ankara Şube Başkanı Hüsnü Yıldırım, yeni atanan bakan Sarıeroğlu’nun sendikacılığı ile ilgili olarak “Sarıeroğlu’nun sendikacı olarak tanıtılamayacağını” söyleyerek şunları açıkladı:
“Sayın bakanın geçmişini irdelediğimizde görüyoruz ki bir taşeron örgütlenmenin, özellikle bir parti tarafından örgütlenen bir sendikanın yönetiminde yer almıştır. Sarıeroğlu, sendikacı olarak lanse ediliyor ancak Hak İş bir sarı sendikadır. Doğrudan AKP tarafından örgütlenen bir sendikadır. Bu nedenle kendisine sendikacı diyemeyiz. Bunun sadece işçilerin haklarını sömüren sistemin devamı için yeni bir tarz olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki kendisinin sosyal medya hesabına baktığımızda da gördüğümüz emekçi hakları değildir, bağlı bulunduğu siyasi parti ile ilişkileridir.”
SES şube başkanı yıldırım: “Güvenceli çalışma yaşamı, insanca yaşamın olmazsa olmazı”
SES Ankara Şube Başkanı Hüsnü Yıldırım, ilk olarak OHAL KHK’leriyle ihraç edilen üyelerinin işe iade edilmelerini istediklerini söylerken diğer taleplerinin yıpranma payının kamu emekçilerine ödenmesi ve iş güvencesini ortadan kaldıran yasaların yürürlükten kaldırılması olduğunu belirtti. Yıldırım, güvenceli bir çalışma yaşamının insanca yaşam için olmazsa olmaz olduğunu da ifade etti. Bu kapsamda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bildiri dağıtan sağlık emekçileri, meslektaşlarını iş güvencesinin kaldırılmasına karşı insanca yaşamaya yetecek ücret için mücadeleye çağırıyor. SES emekçilerinin talepleri de şöyle:
-KHK ile ihraç edilen emekçiler işlerine iade edilsin.
-İş güvencesine yönelik saldırılar durdurulsun.
-Taşeron sistemi yasaklansın, taşerona kadro verilsin.
-Fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) verilsin.
-Ek ödemeleri iki katına çıkarılsın, maaşa ve emekliliğe yansıtılsın.
-Performansa dayalı ücret sisteminden vazgeçilsin.
-Rotasyon uygulaması keyfiyetine son verilsin.
emek.org.tr