Patronların “neşesi yerinde”

Coronavirüs salgınına karşı alınan sosyal ve ekonomik önlemler toplantısından patronları koruma kararları çıktı. İşçi sınıfı ve emekçilerin korunmasına yönelik çok ciddi  ekonomik ve sosyal dayanışma ve destek önlemleri çıkmadı. Salgın riskleri, sermaye için bir ekonomik fırsat ve yararlanma olayına dönüştü. AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında patronlara sundukları koruma ve teşvikleri açıkladıktan sonra, TOBB başkanı Rifat Hisarcıkoğlu’na […]

Coronavirüs salgınına karşı alınan sosyal ve ekonomik önlemler toplantısından patronları koruma kararları çıktı.

İşçi sınıfı ve emekçilerin korunmasına yönelik çok ciddi  ekonomik ve sosyal dayanışma ve destek önlemleri çıkmadı.

Salgın riskleri, sermaye için bir ekonomik fırsat ve yararlanma olayına dönüştü.

AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında patronlara sundukları koruma ve teşvikleri açıkladıktan sonra, TOBB başkanı Rifat Hisarcıkoğlu’na gülerek “neşen yerinde” demesiyle, karşılıklı memnuniyet tablosu çizdi.

Ev kredilerini genişletmek veya uçak biletlerinde KDV oranının düşürülmesi, 21 maddede açıklanan örnek ‘önlem’lerin gerçekte salgın önlemi değil, şirketlere destek önlemi olduğunu gösteriyor.

AVM’lerin sahip ve ortakları, halen çalıştırılan fabrikaların sahipleri, sanayiciler, inşaatçılar, turizmciler gibi özel sektör temsilcileri ve bunların siyasi temsilcilerinin yer aldığı toplantıda, DİSK ve TTB gibi muhalif emek ve meslek örgütlerinin olmaması aslında önlemlerin kimler için alındığının da bir işareti oldu.

AKP iktidarının dün açıkladığı coronavirüs mücadele tedbirleri ve ‘ekonomik istikrar kalkanı’ndan örnekler şöyle:

Şirketlere milyarlarca destek ve olanak kararları açıklanırken, yoksullara 2 milyar yardım ve maaşı çok düşük olan emeklilerin maaşları 1500 liraya yükseltirken yaşlılara kolonya ikramı çıktı. İşyerleri kapanan birçok esnaf için destek önleminden hiç söz edilmedi. Kapanan işyerlerinin gelir kayıpları, kira ve vergi vb sorunları görmezden gelindi.

Çalışan emekçilere de vergi ve faturalar konuları başta olmak üzere, işçi sağlığı ve iş güvencesi konularında koruma ve destek çıkmadı. İşçi çıkarmanın yasaklanması gündeme dahi alınmadı.

Patronlara maddi destek, emekçilere nasihat ve ücretsiz kolonya

Sermaye için: 6 ay SGK prim ödemesi erteleme; konaklama vergisinin dondurulması, havayollarına çok yüksek oranda vergi indirimi, şirketlerin kredi ve faiz ödemelerine 3 ay öteleme, ihracatçıya stok finansmanı desteği, konut kredilerinde genişleme, esnek çalışmanın daha etkin hale getirilmesi,100 milyarlık paketin % 98 i…

Emekçi halk için vergi indirimi yok, asgari ücretle çalışanlar için ücret artış desteği yok, ancak “ihtiyaç sahibi ailelere nakdi yardım” için ayrılan 2 milyar lira… En düşük emekli grubuna maaşları en az 1500 lira olacak gibi bir düzenleme yapılırken, diğer emeklilere herhangi bir ücret artışı yapılmadı. Önemli bşr mağdur emekçi kitlesi olan EYT lilerin adı dahi geçmedi…Maaşların açlık sınırında olması gerçekliğinde, salgın koşullarında maaşların artırılarak beslenme ve korunma koşulları güçlendirilmesi gereğinin aksine bir tutum olmuştur. Öte yandan EYT liler gibi bir kitlenin de gelir sorunu çözülmemiştir. Emeklilerin ve yaşlıların gelirlerinde vergilerin azaltılarak sağlık giderlerinde parasız uygulamalar gibi taleplere de uzak kalındı.

Emek kamuoyunda, alınan bu kararlar tepki toplayarak eleştirildi. Emek ve meslek örgütleri halkı bilinçlendirmeye, iktidarı eleştirerek halktan yana önlemler alınması eksenli dayanışma çağrıları yapmaya devam ediyor.

emek.org.tr

 

İlgini çekebilecek diğer içerikler