Ümit Bisiklet’te yüzde 33 lük zam iş bıraktırdı.

İşveren yanlısı Çelik-İş sendikasının yetkili olduğu Ümit Bisiklet fabrikasında patronla anlaşan Çelik-İş, % 33 lük ücret zammına imza atmak istedi. İşçiler düşük zamma karşılık iş bıraktı.

İşveren yanlısı Çelik-İş sendikasının yetkili olduğu Ümit Bisiklet fabrikasında patronla anlaşan Çelik-İş, % 33 lük ücret zammına imza atmak istedi. İşçiler düşük zamma karşılık iş bıraktı.

Ancak yaşanan hayat pahalılığı ve enflasyon dehşeti, işçileri fiili greve yöneltti.

Geçen yıl şubat ayında da işçiler düşük ücret gerekçesiyle iş bırakmıştı. Sahnede yine sarı sendika Çelik-İş vardı…

Yaklaşık 120 işçi dün iş bırakarak hayat pahalılığını karşılayan ücret zammı istedi. Bunun içinde iş bırakarak fabrika önünde bekleyişe geçti. Gün içerisinde işçi temsilcileri ve sarı sendika Çelik-İş ve patronla yapılan görüşmelerde yüzde 2 gibi çok düşük artışla anlaşma yapıldı. Birleşik Metal İşçileri sendikası BMİS sözleşmesinde yapılan ücret artışının

Patron bu koşullarda çalışmak istemeyen işçilere de kapıyı göstererek, ayrılmak isteyen işçilere tazminat haklarını ödeyebileceğini söyledi.

İşçiler daha sonra işbaşı yaptı.

ÜMİT BİSİKLET SAN. VE TİC. A.Ş. 41 yıllık firma… Hadımköy Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde uzun yıllardır bisiklet ve mobilya üretimi yapan fabrikada Öz Çelik İş sendikası yetkili. 15 ülkede ve Türkiye’de ise 77 şehirde bayiliği bulunan güçlü bir firma. Yıllık üretimi 400.000 bisiklet olarak açıklanıyor. İşletme zengin ancak işçileri ise asgari ücretin biraz üzerinde yoksulluk ücreti alıyor.

Yaklaşık 500 işçinin çalıştığı bisiklet ve mobilya fabrikasında göçmen işçiler de çalıştırılıyor. Kayıtlı göçmen işçilerin yanı sıra, kayıt dışı işçilerin de ucuz ücretle çalıştırıldığı söylentisi var.

İki sendikal örgütlenmeye rağmen, işçiler açlık sınırında gezinen ücretlerle kölelik koşullarında çalıştırılıyor olması çok şaşırtıcı ve ilginç gelmemeli… Sendikalar, patron yanlısı sarı işbirlikçi sendika olunca sonuç da böyle oluyor haliyle…

İşçiler asgari ücretle veya biraz üzerinde aldıkları ücretlerle çalıştırılıyor.

Metal işçileri 2024-2025 yılları için genel sözleşmede ne kazandı

Örnek olması açısından BMİS in MESS ile yaptığı metal işkolu ücretleri kısmını aktarıyoruz:

(17 Ocak 2024) MESS Sendikamızı yeniden görüşmeye çağırdı. Bu görüşme sonucu metal işçilerinin beklentilerini karşılayacak bir duruma gelinmesi nedeniyle Başkanlar Kurulumuzun da görüşünü alan Merkez Yönetim Kurulumuz, sözleşmenin imzalanmasına karar verdi.

Yapılan anlaşma şu şekilde:

Ücret zammı, birinci 6 aylık dönem için çıplak saat ücretlerinde ortalama yüzde 98 artış olarak kabul edildi.

(Bu zam oranının dağılımı şöyledir: Saat ücreti 65 TL’nin altında kalan işçilerin saat ücretleri önce 65 TL’ye yükseltilecek, daha sonra üzerine yüzde 32 oranında zam yapılacak, ardından maktu (seyyanen) olarak 30 TL daha eklenecektir. Bu zammın yanında her kıdem yılı için saat ücretlerine 15 yılı geçmemek üzere 2 TL kıdem zammı yapılacaktır. EYT’lilere kıdem zammı ilk işe girdikleri tarih itibarıyla yapılacaktır.)

1 Mart’tan sonra (sözleşmemizin ikinci 6 aylık dönemi için) yüzde 30 zam yapılacak.

Ancak 6 aylık enflasyon yüzde 30’u geçerse çıkan enflasyon oranı uygulanacak.

Sözleşmemizin üçüncü 6 aylık döneminde, enflasyona 3 puan refah payı eklenerek zam yapılacak.

Son dönem olan dördüncü 6 aylık dönemde ise enflasyon oranında zam yapılacak.

1 Eylül 2023 tarihinde, yüzde 98 oranındaki zam, aylık olarak ücretle birlikte ödenen yakacak yardımı ile yüzde 102,3 oranına ulaşmıştır. Bir başka deyişle, bir metal işçisinin 31 Ağustos 2023 tarihindeki geliri, 1 Eylül 2023 itibarıyla yüzde 102,3 oranında artacaktır.

1 Mart 2024 tarihi itibarıyla ise sadece ücretlerde kümülatif olarak yüzde 157,4 oranında artış sağlanmıştır.

Bu zam ile ortalama ücretli bir metal işçisinin aylık net ücreti, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 31.541 TL olacak; ayrıca aylık net 1.048 TL yakacak tutarı da eklendiğinde, ele geçecek aylık net ücret 32.589 TL’ye ulaşacaktır. Bu ücret 1 Mart 2024 tarihinde ise 42,051 TL’ye çıkacaktır.

Sosyal haklar ise, sözleşmenin birinci yılında yüzde 140 oranında, ikinci yılında yıllık enflasyon oranında artacaktır.

Bu hakların yanı sıra;

Ulusal ve dini bayramlarda fazla mesai ücret %100’den %125’e çıkacaktır.

Engelli kadrosunda çalışanlar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde idari izinli sayılacaktır.

Anasınıfında öğrenim görenlere de eğitim yardımı verilecektir.

2 gün sünnet izni verilecektir.

İşyerinde çalışan işçilerin en düşük ücreti, asgari ücretin yüzde 8 fazlasından aşağı olmayacaktır.

Metal işçileri, aylardır sürdürdükleri zorlu ve kararlı mücadeleleri sonucunda bugün büyük kazanımlar elde ettiler.

Mücadelemize destek veren kardeş sendikalara, siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine, basın emekçilerine ve tüm emek dostlarına teşekkür ederiz.” (Kaynak BMİS web sitesi)

Dolayısıyla yoksulluk içinde tutulan ve sömürülen Ümit bisiklet işçilerinin, doğru sendikada örgütlenmesi ve haklarına ulaşmasını öneririz.

Emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler