Şubat’da iş cinayetlerinde 106 işçi hayatını kaybetti

İSİG Meclisi yayınladığı raporda 2022 yılı Şubat ayında 106 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Hak mücadelesi yaparak direniş sürdüren işçileri saygıyla anan raporda: “Açlığa, işsizliğe, zamlara, iş cinayetlerine karşı direnen ve örgütlenen Farplas, Adeka İlaç, Yemek Sepeti, Pas South, TOKİ Emlak Konut Düşler Vadisi Şantiyesi, Çankaya Belediyesi, Haskan İplik, Bossan Halı, Reis Carpet, Angora Halı, Shag […]

İSİG Meclisi yayınladığı raporda 2022 yılı Şubat ayında 106 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Hak mücadelesi yaparak direniş sürdüren işçileri saygıyla anan raporda:

“Açlığa, işsizliğe, zamlara, iş cinayetlerine karşı direnen ve örgütlenen Farplas, Adeka İlaç, Yemek Sepeti, Pas South, TOKİ Emlak Konut Düşler Vadisi Şantiyesi, Çankaya Belediyesi, Haskan İplik, Bossan Halı, Reis Carpet, Angora Halı, Shag Rugs, Krom Evye, Bosal, Ağaç A.Ş., Finans Şehir Şantiyesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal Şantiyesi, Technomix, Coca Cola Piya Meşrubat, İpek Mekik Halı, Bakırköy Belediye, Hacettepe Hastanesi, Tekzen, Uğur Tekstil, DNZ Plastik ve Kuzenler Boru ve adını sayamadığımız Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleşen işçi direnişlerini selamlıyoruz…” denildi

İSİG Meclisi düzenlemiş olduğu şubat ayı iş cinayetleri raporunda en az 106 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Verilen bilgilere göre:

Ölümler en çok inşaat/yol, tarım/orman, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim, sağlık, madencilik, tekstil, metal, konaklama, belediye/genel işler, gemi/tersane ve güvenlik işkollarında meydana geldi.

İş cinayetlerinin beşte biri inşaat, üçte biri sanayi işkolunda yaşandığı tespit edildi.

– En az 4 moto kurye hayatını kaybetti. Ocak ayında da 4 motokurye ölümünün belirlendiği ifade edildi.

Yaşamını yitiren işçiler arasında dokuz göçmen/mülteci işçi bulunuyor. 5’i Suriyeli, 1’i Endonezyalı, 1’i İranlı, 1’i Özbekistanlı, 1’i Rusyalı ve 1’i Sırbistanlı. Ancak göçmen/mülteci işçilerin büyük bir çoğunluğunun kayıt dışı olarak çalıştıklarını ve yine bu yüzden iş cinayetlerinin gizlendiği vurgulandı.

İSİG Meclisi raporunda ölen işçileri çok az bir kısmının sendikalı/örgütlü olduğuna dikkat çekildi. Şubat ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 4’ü (yüzde 3,8) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler metal, kimya ve sağlık işkollarında çalışıyor. İSİG Meclisi raporunda şu konu da belirtilerek sendikalar cephesindeki duyarsızlıkları da işaret edildi: “Ancak ölen sendikalı işçi sayısını (üye oldukları sendikanın herhangi bir açıklama yapmamasından dolayı) tespit edemediğimizin, daha fazla olduğunun altını çizmek gerekiyor.”

Raporda şu bilgilere de yer verildi:

– Covid-19 nedenli ölümler çalışan işçi sınıfı içinde azalma gösterirken ölenlerin yüzde 95’ini ise emekli işçi aileleri oluşturuyor.

– Bu ay işyerinde çalışırken kalp krizi nedeniyle meydana gelen ölümlere sıkça rastladık. Aşırı ve sağlıksız çalıştırma koşulları kalp krizlerine neden olurken rahatsızlanan işçilere gerekli ilk yardımların yapılmadığını da görüyoruz.

  • Üç çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçilerden birisi tarım işçisi diğeri ise moto kurye. Bir de geçen yıl kayıtlarımızda yer almayan stajyer çocuk işçi ölümü tespit ettik.
  • 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 31 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, eğitim, büro, metal, inşaat, taşımacılık, gemi ve sağlık işçileri.
  • 25 ölüm İstanbul’da; 6’şar ölüm Ankara ve Bursa’da; 4’er ölüm Adana, İzmir ve Şanlıurfa’da; 3’er ölüm Aydın, Kahramanmaraş, Mersin, Muğla, Samsun ve Zonguldak’ta; 2’şer ölüm Antalya, Batman, Çanakkale, Gaziantep, Kırıkkale ve Kocaeli’nde; 1’er ölüm Afyon, Artvin, Balıkesir, Bartın, Burdur, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Niğde, Ordu, Sinop, Sivas, Trabzon, Uşak, Yalova, Kuzey Kıbrıs ve Rusya’da meydana geldi…

İSİG Meclisi İletişimleri:

http://www.isigmeclisi.org/

https://www.facebook.com/isigmeclisi/

isigmeclisi@gmail.com

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi

Emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler