AKP’nin kıdem tazminatı fonu çalışmalarını gündeme getirmesi, sendikaların ve işçi sınıfı yanında yer alan siyasi parti ve örgütlerin sokak eylemlerine neden oluyor.
DİSK, Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarının fon karşısında tutum almasından sonra, DİSK birçok şehirde çalışma bakanlığı müdürlükleri önünde yürüyüşlü eylemler düzenledi. Gaziantep ve Mersin’de eylemlerin engellenmesine rağmen İzmir, Adana, Antalya ve Ankara’da DİSK sendikaları yürüyüş ve basın açıklamaları gerçekleştirdi. Birçok devrimci, demokratik ve sosyalist kurum eylemlerde yer aldı.
İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde yapılan eylemde, hükümetin ve sermayenin dayatmaya çalıştığı kıdem tazminatı fonuna karşı “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “zafer direnen işçilerin olacak”, “Genel grev genel direniş” sloganları atarak kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesine izin verilmeyeceği vurgulandı.
“HÜKÜMET İŞÇİLERİN AKLIYLA DALGA GEÇİYOR”
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu yaptığı konuşmada “Kazanılmış hakka sonuna kadar sahip çıkacağız. Kıdem tazminatı bizim çocuklarımıza borcumuzdur. AKP hükümetinin 2010 referandumunda ‘Ekonomik sosyal konseyi anayasal kurum olacak’ dediğini hatırlatan Çerkezoğlu, “Bu konsey toplanmıyor. AKP hükümeti açıkça suç işliyor. Anayasal bir suç işliyor. Kararlar buradan çıkmıyor. Kıdem tazminatı ile ilgili ne yapmak istiyorlarsa açıklamaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Basın açıklamasını DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi okudu. Kıdem tazminatının 80 yıllık kazanılmış bir hak olduğunu söyleyen Çiftçi: “Kıdem tazminatının fona devri sonun başlangıcı demektir. Hükümet bunu işçinin yararınadır diyerek savunuyor. Aklımızla alay etmeyin. 7 milyon işsiz varken işten çıkarmaların kolaylaşması işçilerin yararına olabilir mi? Fon 42 yıldır gündemde. AKP 15 yıldır fona devredemedi. Eğer işçinin yararına olsaydı referandum öncesinde işçilerin oyunu almak için kullanılırdı.” diyerek taleplerini açıkladı.
DİSK’İN ÖNERİLERİ
DİSK’in taleplerini şöyle sıralandı:
– .Bütün çalışanlar kıdem tazminatı hakkına kolayca erişebilmelidir. Bunun için hiçbir ayırım olmaksızın bütün işçilerin kıdem tazminatından yararlanması sağlanmalıdır.
– Kıdem tazminatının Fona devir gündemden çıkarılmalıdır, kıdem doğrudan işverenin yükümlülüğü olarak kalmalıdır.
– Kıdem tazminatı her türlü işten çıkarmada ve istifa halinde süre koşulu olmadan ödenmelidir.
– Kıdem tazminatında tavan kaldırılmalıdır.
– İşverenin icra ve iflas durumunda diğer tüm alacaklardan önce işçi alacakları ödenmelidir.
– İşverenin ödeme aczine düşmesi durumunda kıdem tazminatına garanti getirilmelidir. Kıdem ödemeyen işverene ağır yaptırımlar getirilmelidir.
– Kıdem tazminatı ile ilgili hükümler doğrudan 4857 sayılı İş Yasası sistemi içine alınmalıdır.”
emek.org.tr