Şişli belediyesi temizlik işçileri direniş başlatarak iş bıraktı. Salı günü yapılması beklenen ihale ile işyerlerinin taşerona devredileceği ve başta işleri olmak üzere kazanılmış haklarını kaybedeceği için belediye önünde topluca direnişe geçti.
Şişli belediyesi temizlik hizmetlerini taşeron şirkete yaptırmak için ihale açmış bulunuyor. Taşeron şirkete devir sonucunda, sendika ve TİS ile çalışan ancak yeni durumda da işini ve haklarını kaybedecek olan 1170 KENTYOL AŞ işçisi ve 300 temizlik aracı kullanan şoför direnişe geçerek, iş bıraktı.
Şişli Belediyesi KENTYOL AŞ temizlik işçileri taşerona karşı direnişe geçti.
KENTYOL AŞ işçileri, bundan önce birçok kez basın açıklaması ve protesto gösterileriyle tavrını koymuş, taşeron şirkete izin vermeyeceklerini, kazanılmış güvenceli iş haklarından ve birçok haklarından vazgeçmeyeceklerini açıklamıştı.
Çöpler toplanmıyor
Pazartesi sabah saatlerinden itibaren Şişli belediye bünyesindeki KENTYOL AŞ ile çalışan işçiler çöpleri toplamadı, yolları süpürmedi. Bugünden itibaren de Şişli’de çöpler toplanmayacak. Halk ve esnaf şimdiden kaldırımlarda bekleyen çöpler için durumu sorgulamaya ve belediyeye tepki göstermeye başladı.
Pankartlarıyla gelen İşçiler belediye binasının önünde toplu biçimde iş bıraktı.Görüşme yapma amacıyla belediye binasına giren bir kısım işçi ve sendika yöneticisi, polis ve güvenlikçiler marifetiyle dışarı çıkarıldı. Bina önüne çevik kuvvet polisi dizildi. Polisin çağrılma nedeni anlaşılmadı.
Şişli belediyesi anlaşılmaz bir biçimde temizlik işlerini taşeron şirkete vermek için bir süreden beri ihale yapılacağını resmi duyurusuyla açıkladı. KENTYOL AŞ de örgütlü bulunan ve toplu iş sözleşmesi yapmış olan DİSK Genel-İş sendikasının ve işçilerin tepkisine rağmen, belediye başkanlığı temizlik hizmeti işini taşerona devretmek için kararlı gözüküyor.
İhaleye bir şirketin gireceği ve ihale şartlarının kayırılan bir şirket lehine yeniden düzenlendiği iddiaları var. Ayrıca şimdiye kadar sadece bir şirketin ciddi olarak başvurduğu ve onun kazanacağı bilgisi işçiler arasında konuşuluyor. Bu şirketin TEMAY isimli bir şirket olduğu ve şirket sahipleri hakkında olumsuz söylentiler de işçiler arasında konuşulmaya devam ediyor.
Taşeron şirketin gelmesiyle neler değişecek?
CHP li belediyeler genel merkezin savunduğu taşeron karşıtı yaklaşımın aksine, taşeron sistemine yol veren düzenlemeler yapıyor. Birçok CHP li belediyede bu sorun yaşanıyor.
Öncelikle belediye şirketi yerine taşeron şirket geleceği için, taşeron patronuna bir rant alanı açılmış olacak. İşçilerin ücretleri yarı yarıya düşülerek, ciddi bir para taşeron şirkete aktarılacak.
KENTYOL AŞ işçileri hakları için direnişte…
İşçiler şu an için sözleşmeli ve sendikalı olarak bir dizi yasal meşruiyeti bulunan haklara sahiptir. Bir KENTYOL AŞ temizlik işçisi şu an ortalama 4.000 tl ücret alabiliyor. Bu ücret taşeronla birlikte yarı yarıya düşecek. Ücretlerin düşürülmesiyle kesilen kısım taşerona ve arada rüşvet vs adı altında rantı paylaşanlara gidecek. Bu kazanılmış haklar örneğin TİS le belirlenmiş ücretler düşecek, yılda üç maaş ikramiyesi kaldırılacak, izinler ve kurallı çalışma ortadan kaldırılacak, işçileri hiç birisinin iş güvencesi olmayacak ve patron istediği işçiyi işten çıkarabilecek. Taşeron işvereni, 1170 işçiyi işten çıkararak yerine yarı yarıya düşen ücretlerle çalışacak işçi getirebilecek.
Bu arada ATLAS şirketi de taşeron olarak devam ediyor. Buradaki sendikal örgütlenme çalışmaları da kırılacak ve işçiler çıkarılarak yerlerine daha düşük ücretli, suskun işçiler işe alınabilecek.
İşçiler, Şişli halkının ve demokratik kesimlerin kendilerini desteklemesini, CHP merkezinin duruma müdahale etmesini istiyor. İşçiler özellikle tüm temizlik işçilerinin birlik sağlayarak ve mücadele ederek, bu durumun üstesinden gelebileceklerinin farkında ve o nedenle tümü de sendikayla birlikte kararlı bir direniş başlatmış bulunuyor.
emek.org.tr