Haziran ayı iş cinayetlerinde 149 işçi yaşamını yitirdi

İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusu, işçi sınıfı mücadelesinin vazgeçilmez zeminlerinden biridir. İşçiler ve emek örgütleri bu alanda örgütlü mücadeleyi yükselterek sınıf mücadelesini ilerletme olanağını bulabilir. Bu amaçla işçiler ve emekten yana olan tüm kurumlar dayanışma içinde olmalıdır. 2018 Haziran ayı kapsamında hazırlanan İSİG Meclisi raporuna göre, Haziran ayında en az 149 işçi iş cinayetlerinde […]

İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusu, işçi sınıfı mücadelesinin vazgeçilmez zeminlerinden biridir. İşçiler ve emek örgütleri bu alanda örgütlü mücadeleyi yükselterek sınıf mücadelesini ilerletme olanağını bulabilir. Bu amaçla işçiler ve emekten yana olan tüm kurumlar dayanışma içinde olmalıdır.

2018 Haziran ayı kapsamında hazırlanan İSİG Meclisi raporuna göre, Haziran ayında en az 149 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Güncellenen bilgiler ışığında 2018 yılı ilk altı ayında ise iş cinayetlerinde en az 907 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG raporunda şu noktalara dikkat çekildi:

  • 149 emekçinin 119’u ücretli (işçi ve memur), 30’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor…
  • Ölenlerin 9’u kadın işçi, 140’ı erkek işçidir. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret ve konaklama işkollarında gerçekleşti…
  • 2’si 14 yaş ve altında olmak üzere 6 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve ticaret işkollarında gerçekleşti…
  • 6 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 2’si Suriyeli, 2’si Gürcistan, 1’i Özbekistan ve 1’i Azerbaycan uyruklu…
  • Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret, belediye, metal ve enerji işkollarında gerçekleşti. OHAL sonrası sanayi işçilerinin ölümünde oransal artış olduğunu tespit etmiştik. Ancak bu durum tersine dönmüş durumda. Üst üste dördüncü aydır sanayi işçilerinin iş cinayetlerindeki oransal artışında azalma görülüyor…
  • En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve ezilme/göçük. Her ay bu nedenler sıralama değiştirerek ilk üç sırada yer alıyor. Bu ay kalp krizi/beyin kanaması ile şiddet nedenli iş cinayetlerinde artış gözüküyor…
  • Ölenlerin 2’si (yüzde 1,34) sendikalı işçi, 147 işçi ise (yüzde 98,66) sendikasız. Sendikalı işçiler taşımacılık ve güvenlik işkolunda çalışıyordu.

Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret, belediye, metal ve enerji işkollarında gerçekleşti. OHAL sonrası sanayi işçilerinin ölümünde oransal artış olduğunu tespit etmiştik. Ancak bu durum tersine dönmüş durumda. Üst üste dördüncü aydır sanayi işçilerinin iş cinayetlerindeki oransal artışında azalma görülüyor.

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler