Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eğitim ve yargıya müdahalesiyle, yaklaşık iki hafta gözaltında tutulan 15 Boğaziçi üniversitesi öğrencisinden dokuzu tutuklandı. Altı öğrenci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan Boğaziçi üniversitesi öğrencilerini kastederek “Bunların eşgallerini, her şeylerini belirlemek suretiyle de bu terörist gençlere bu üniversitelerde okuma hakkını vermeyeceğiz. Eğer bu üniversitelerimizdeki hocalarımızın bu öğrencilerle iltisaklı olduğunu belirlediğimiz anda onlarla ilgili de gereğini yaparız” açıklamasında bulunmuştu.
Ulusal ve uluslararası birçok kurumdan ve aydın çevrelerden, emek ve meslek örgütlerinden tepki alan bu açıklama yanı sıra, baskı ve gözaltına karşı kampanyalar da başlatılmış ve baskılara son verilerek öğrencilerin serbest bırakılması istenmişti.
Öğrenci yakınları ilk günden açıklama yaparak öğrencilere sahip çıkmış, eğitim hakkı ve düşünce özgürlüğü üzerindeki baskı ve tehditlere yönelik olarak öğrencilerin yanında olduklarını açıklamışlardı.
Boğaziçi Üniversitesi’nde 19 Mart’ta “Afrin lokumu” dağıtanlara “Katliamın lokumu olmaz” dedikleri için AKP’li cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve ardından gözaltına alınan 15 öğrenci, dün savcılığa sevk edilmişti. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde savcılık işlemleri tamamlanan 15 öğrenci, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkeme sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği 15 öğrenciden 9’unu bu gerekçeyle tutuklarken, 6 öğrenciyi de adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.
Tutuklanan öğrenciler şunlardır: Kübra Sağır, Şükran Yaren Tuncer, Zülküf İbrahim Erkul, Esen Deniz Üstündağ, Sevde Öztürk, Berke Aydoğan, Deniz Yılmaz, Agah Suat Atay,Yusuf Noyan Öztürk.
Eğitim-Sen sendikası da yaptığı açıklamayla üniversite ve öğrencilere yönelik baskı ve gözaltı uygulamasını kınamıştı.
Uluslararası kamuoyunda da tepkiler yükselmiş ve 37 farklı ülkede bulunan 100’ü aşkın kurumdan 1400 akademisyen, gözaltına alınan 15 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin derhal serbest bırakılmasını talep etmişti. Aralarında Nobel ve Pulitzer ödüllü isimlerin de bulunduğu 1400 akademisyen, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gözaltına alınmalarına tepki gösterdi. İmzacılar arasında Angela Y. Davis, Judith Butler, Noam Chomsky, Alice Crary, Nancy Fraser, Marianne Hirsch, Michael Hardt, Etienne Balibar, Mary Marshall Clark, Seyla Benhabib, Jay M. Bernstein, Partha Chatterjee, Bertell Ollman, Susan Buck-Morss, Pulitzer ödüllü Junot Diaz, Homi K. Bhabha, David Graeber, Todd Gitlin, Immanuel Ness, Eduard Brezin, Nobelli Eric Wieschaus ve Jack W. Szostak da bulunuyordu.
emek.org.tr