KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası üyeleri ‘Yeni Bütçe Kanun Tasarısını’ İstanbul Kartal Cevizli Adliyesi önünde bir araya gelerek protesto etti.
Bir haftadır İzmir, Ankara, Manisa, Bursa ve İstanbul gibi bir çok il ve ilçede tasarıya tepki gösteren BES üyeleri bugün 12.30’da Kartal’da da, tasarıya sessiz kalmayacaklarını belirttiler. 2012-2015 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nın kanunlaşması halinde yemek ve servis ücretlerinde kesintilerin meydana geleceğini belirten BES üyeleri, ‘Servis Hakkımız Gasp Edilemez Yeter Artık! Ücretsiz Servis Ücretsiz Yemek İstiyoruz’ pankartı açtı ve ‘Savaşa değil emekçiye bütçe’, ‘Müşteri değil yargı çalışanıyız’, ‘Saraylar büyüyor adalet küçülüyor’, ‘Yaşasın örgütlü mücadelemiz’ sloganları attı.
Ücretsiz yemek ve servis ücretleri hakkının gasp edilmesine karşı adliye bahçesinde toplanan üyeler adına açıklamayı, BES İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Salih Aksoy yaptı. Türkiye’de çalışanların gelir dağılımındaki adaletsizliğin her geçen gün derinleştiğini ifade eden Aksoy şunları söyledi: ‘Kamu çalışanlarının maaşlarına 2012 yılı içerisinde yapılan ortalama %6-7 oranında maaş artışları daha cebimize girmeden, başta akaryakıt olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlarla buharlaşmıştır. Bugün dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması olarak tanımlanan açlık sınırı 1,060 TL, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen yoksulluk sınırı ise 3,351 TL’dir. Yargı emekçilerinin almış olduğu ücretlerde yoksulluk sınırının altındadır.’
30 Ekim’de TBMM’de görüşülmeyen başlayan 2012-2013 Dönem Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nın emekçilere daha fazla yoksulluk getireceğini söyleyen Aksoy, ‘Tüm bütçelerde olduğu gibi bu bütçede emekçiler için yoksulluk, talan ve savaş bütçesi olarak hazırlanmıştır. KDV, ÖTV vb. gibi dolaylı vergilerle emekçilerin sırtındaki vergi yükü arttırılarak bütçe açığı kapatılmak istenmektedir. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2013 yılı bütçesiyle ilgili olarak TBMM’nde yaptığı sunumla mevcut tasarıya yapılabilecek tek eleştirinin dolaylı vergilerin payının bütçede yüksek olmasıdır diyerek dolaylı vergilerin yüksekliğini ve bu konuda hükümetin basiretsizliğini tescil etmiştir.’ dedi.
2 Kasım 2011 çıkarılan 666 sayılı KHK ile fazla mesai ücretlerinin ödenmesinin bakanlığın takdirine bırakıldığını ifade eden Aksoy, bu konuda hiçbir yetkiliden henüz açıklama gelmediğini söyledi.
Emekçilerin insanca çalışma koşullarından uzaklaştırıldığını, kazanılmış haklara saldırının arttığını belirten Aksoy, 14.11.2012’de Adalet Bakanlığı tarafından bilet yardımlarına ilişkin yapılan yazıla açıklamaya değindi ve şunları söyledi: ‘Bakanlık, 14.11.2012 tarihinde yayınladığı bir yazıyla hukuki ve ekonomik sebeplerle 2013 yılından itibaren ulaşım için bilet yardımı yapılmayacağını açıklamıştır. Sendikamızın mücadelesi sonucu aldığımız ulaşım yardımları yargı emekçilerinin en önemli kazanılmış haklarından birisidir.’
Adalet Bakanlığı’nı bir an önce bu kararından vazgeçmeye çağıran Aksoy; ulaşım, yemek, ek ödeme ve mesai ücretlerinin bir önce karşılanmasını talep etti.
Emek.org.tr