AKP ve patronlar, taşeron sistemini her yere yaymak istiyor!
DİSK tavrını açıkladı “Müzakere süreci bitti, mücadeleye devam edeceğiz”
Taşeron sistemine yasal boyutuyla da yeni düzen getirme amacıyla toplanan Üçlü Danışma Kurulu toplantısı sona erdi.
Taşeron sisteminde iş yasasında yer alan “alt işveren” sınırını kaldırarak, taşeron-alt işveren olgusunu; şirketlerin tüm iş üretim süreçlerine yaymayı, bağlı olarak da işverenlerin haklarını genişletmeyi amaçlayan toplantılar bir süre önce başlamıştı. AKP nin kıdem Tazminatı Fonu tasarısı için de bir zemin oluşturabilecek bu girişimler, özellikle emek dünyasında dikkatle izleniyor ve tartışılıyor.
Hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinden oluşan Üçlü Danışma Kurulu, tartışmaların ve tutum açıklamaların yapıldığı toplantıdan bir uzlaşı kararı çıkmadı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu katıldı.
Toplantıya alınmayan, taşeron sistemi karşısındaki duyarlılıklarını ve kararlı tutumlarını gösteren İşçi Dernekleri Federasyonu, Taşeron İşçi Dernekleri Federasyonu, Kamu İşçi Dernekleri Federasyonu ve Türkiye İşçi Dernekleri Platformu temsilcileri bakanlık önündeydi.
Toplantıdan sonra DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu toplantı içeriği ve DİSK’in tutumuna yönelik açıklamalarda bulundu.
Tartışmalarda alt işveren tanımının, muvazaa tespitinin, yasa uygulamalarındaki sorunlar ve yargı sonucuna uyulmaması gibi konuların tartışıldığını açıklayan Çerkezoğlu, halen geçerli olan iş yasasındaki taşeron-alt işveren tanım ve hukukundan doğan işçi haklarının korunmasının bakanlığa ait olduğunu ve buna uyulması gerektiğini vurguladı.
DİSK Genel sekreter Arzu Çerkezoğlu, toplantının ve hükümet ile işveren tarafının asıl amaçlarını “asıl işin tamamı taşeronlaştırılmak isteniyor” diye açıkladı.
Bilindiği gibi mevcut yasaya göre teknik ve uzmanlık ölçüleri kapsamında asıl işveren şirket, bünyesindeki bazı işleri alt işveren denilen taşeronlara yaptırıyordu. Haksızlık ve hukuksuzluk yapan taşeron şirketler yargıda cezalandırılıyor, işçi hakları yasal açıdan da olsa korunuyordu. İşte hükümet ve sermaye bu durumu ortadan kaldırmak ve aynı zamanda şirket tüm üretim ve bağlı yan işlerini, alt şirketlere daha az maliyetle yaptırabilmenin yasal alt yapısının sağlanmasını istiyorlar. Biliniyor ki ucuz işçilik maliyetleri ve örgütsüz-sendikasız işçi kitlesi işverenlerin arzuladıkları önemli olgulardandı. Yeni taşeron toplantıları ve çalışmaları da buna hizmet edecekti.
Toplantı sonrasında dışarıda bekleyen taşeron işçi dernekleri temsilcilerinin birlikte büyük bir miting yapma isteklerini de olumlu karşılayan Çerkezoğlu, DİSK olarak ayrıntılı bir değerlenme ve açıklama yapacaklarını, taşerona karşı mücadeleyi emek örgütleriyle birlikte değerlendirerek, konuyu birleşik emek hareketi kapsamında ele alacaklarını ifade etti. İstanbul
Foto: Sendika.org
Emek.org.tr