Esenyurt’taki AVM inşaatında 11 işçinin yanarak ölmesine ilişkin davaya uluşan ikinci bilirkişi raporunda, can veren 11 işçi, kaldıkları çadırın giriş kapısının yanına sünger yatakları istifleyip giriş çıkışı engelledikleri ve böylece kendi ölümlerine yol açtıkları için ikinci derece kusurlu sayıldı.
Marmarapark AVM’nin inşaatı sırasında çadırda yanarak ölen işçiler için skandal bir rapor hazırlandı.
Esenyurt’ta, 11 Mart 2012’de Marmarapark AVM’in inşaatında yatakhane olarak kaldıkları çadırda çıkan yangında ölen 11 işçinin davasında ikinci bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.
Bianet’in haberine göre raporda, iş cinayetinde sadece taşeronun taşeronu Kaldem İnşaatı’ın şantiye şefi Mehmet Altun asli kusurlu.
Üstelik yanarak ölen 11 işçi de yangın esnasında kapıdan çıkışı engelleyen sünger yatakları şeflerinden aldıkları talimatla ranzaya dizerek can güvenliklerini tehlikeye attıkları için tali kusurlu bulundu.
NE SAHİBİNİN NE İNŞAATI YAPANIN KUSURU YOK
Marmara Park AVM sahibi Andreas Michael Hohlmann ve onun taşeronu Kayı İnşaat yönetimi kusurlu bulunmadı.
Raporda, çadırların yangına dayanıksız naylon ile kaplandığı, çıkış kapısı olmadığı, tek kapı olduğu, kapının kenarındaki ranzaya tavana kadar sünger yatak istiflendiği, çadırın tavandan asılı UFO ile ısıtıldığı belirtilerek sağlıklı ve güvenli olmadığı ifade edildi.
BAKANLIK ÜÇÜNÜ DE SORUMLU BULMUŞTU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nun hazırladığı 29 Mart 2012 tarihli raporda, AVM sahibi Marmapark, şantiye sorumlusu Kayı İnşaat ve demir işini alan Kaldem İnşaat aynı anda iş cinayetinden sorumlu tutulmuştu.
Ayrıca raporda Marmarapark’ın asıl işveren, Kayı’ın alt işveren, Kaldem’in ikinci alt işveren olduğu, Kayı ile Kaldem arasında “muvazaalı (danışlıklı) sözleşme” imzalandığı belirtilmişti.
Oysa bilirkişi raporunda, Marmara Park’ın “anahtar teslim” ile işi Kayı İnşaat’a devrettiği dolayısıyla asıl işverenin Kayı İnşaat olduğu belirtiliyor.
TALİ KUSURLULAR
Raporda, her ne kadar çadırı Kaldem İnşaat kurmuş olsa da işçi koğuşlarının inşaattan ayrı düşünülemeyeceği belirtilerek Kayı İnşaat şantiye sorumlusu Erdal Gümüş de tali kusurlu bulundu.
Ayrıca işvereni iş güvenliği konusunda uyarmayan Kaldem İş Güvenliği Koordinatörü Cem Yıllar, çadırın elektrik tesisatını düzgün yapmayan Şaban Bakırcı, süngerleri çadırda güvenli yere istifletmeyen Kadir Altun da tali kusurlu bulundu.
HEP YAS MI TUTACAĞIZ
Duruşma öncesinde aileler eylem yaptı. Bakırköy Adliyesi önünde yapılan eylemde yangında ölen 11 işçiden biri olan Ahmet Yağal’ın eşi Selma Yağal konuştu. Kucağında 1,5 yaşındaki Ahmet Yağal ile konuşan.
Yağal, kucağında oğlu elinde kocasının fotoğrafıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek “Oğluma babasının adını verdim. Her duruşma beraber gelip gidiyoruz. Bugün 12’inci duruşmaya gireceğiz. Hiçbir sorumlu tutuklanmadı. Neden tutuklanmıyorlar. Acımızı bu yüzden yaşayamıyoruz. Suçluların cezalandırılmasını istiyoruz” şeklinde isyan etti.
Yapılan basın açıklamasının ardından grup duruşmayı takip etmek için adliyeye girdi.
RAPORU KABUL ETMİYORUZ
Duruşma kimlik tespitinin ardından başladı. Duruşmada ilk sözü ölen işçilerin avukatları adına Av. Gökhan Küçük aldı. Son hazırlanan bilirkişi raporu kabul etmediklerini ifade eden Av. Gökhan Küçük, Soma’da madende yaşanan iş cinayeti, Kartal’da inşaatta yaşanan iş cinayetini hatırlatarak iş cinayetlerinin devam ettiğini söyledi. Küçük, “Bilirkişilerin iş dünyası ile kavrulmuş olmasından dolayı verilen raporların objektif olmuyor” dedi. Bilirkişilerin yaşanan olayları çarpıtığını ifade eden Küçük, “Kamu idaresinin sorumluluğu göz ardı ediliyor” diye belirtti. Hazırlanan son raporda ölen işçilerin kusurlu olduğu dendiğini hatırlatan Küçük, bilirkişinin dosyaları doğru incelemediğini söyledi.
‘ESENYURT DAVASINDA PATRON YARGILANMIYOR’
Ostim’de, Soma’da ve birçok iş cinayeti davasında patronların yargılandığını ifade eden Küçük, ancak bu davada patronların yargılanmadığına dikkat çekti.
Ardından söz alan tutuklu Mehmet Altun’un avukatı Av. Seçkin Tay, ölen işçileri suçlayarak, “Çadıra elektrikli soba koymamalıydılar” dedi. Ardından Mehmet Altun’un kendisinin teslim olduğunu ve delillerin tamamen toplanmış olmasından dolayı tahliyesini istedi.
TEK TUTUKLU SANIK TAHLİYE EDİLDİ
Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti kararını verdi. Mahkeme sanık Cem Yıllar’ın yurdışı yasağının devamına, tutuklu sanık Mehmet Altun’un tahliyesine karar verirken yurtdışına çıkış yasağı getirdi. Mahkeme eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 2 Ekim 2014 tarihine saat 13:30’a erteledi.
Yurt/Emek.org.tr