İstanbul Teknik Üniversitesi araştırma görevlileri, 50-D maddesi nedeniyle yüze yakın araştırma görevlisinin işini kaybetme tehlikesine karşı ‘YÖK gitsin, biz kalıyoruz!’ sloganıyla şenlik yaptı.
Görev süreleri ve özlük haklarında yapılmak istenen değişiklikleri protesto etmek amacıyla Taksim’den İTÜ Gümüşsuyu Yerleşkesi Makine Fakültesine yürüyen İTÜ Araştırma görevlileri ‘6111 sayılı Torba Yasa‘da yer alan bir kanunun kullanılması ile araştırma görevlilerinin işlerine son verildiğini, bir önceki tepkiden bugüne 8 araştırma görevlisinin ilişiğinin kesildiğini ve 90‘a yakın araştırma görevlisinin önümüzdeki günlerde işten atılmasının söz konusu olduğunu’ söyledi.
İTÜ’de bu konuda bir komisyonun oluşturulduğu ve bu komisyonun işlevini yerine getirmediğini belirten Araştırma görevlileri, bu duruma sessiz kalmayan araştırma görevlisi, öğretim üyesi, idari personel, sözleşmeli çalışan ve öğrencilerin 1000’e yakın imzasının İTÜ rektörlüğüne iletildiğini; ancak İTÜ Rektörlülüğünün bu tepkilere seyirci kaldığı belirtildi.
Şenlikte konuşma yapan Eğitim-Sen İstanbul Üniversiteler Şube Başkanı İsmet AKÇA: YÖK‘ün üniversiteleri yeniden yapılandırma sürecinin bir ayağı olarak üniversiteyi ve bilimi sermayeye doğrudan açması olduğunu; diğer ayağının ise iş güvencesinin kaldırılmaya çalışılması olduğunu ifade etti.
Eyleme Eğitim-Sen, TMMOB ve İTÜ öğrencileri de destek verdi.
Araştırma görevlilerin çağrısı şöyle:
Üniversitemizi Terketmiyoruz!
YÖK Gitsin, Biz Kalıyoruz!
İstanbul Teknik Üniversitesi araştırma görevlileri olarak YÖK tarafından üniversitelere dayatılan hukuk dışı, anti-demokratik uygulamalara karşı çıkmak üzere 15 Ekim 2012 Pazartesi günü İTÜ Gümüşsuyu Yerleşkesi, Makine Fakültesi`nde düzenleyeceğimiz ikinci Araştırma Görevlisi şenliğinde buluşuyoruz. Kamuoyunda “torba yasa” olarak bilinen düzenlemeyi gerekçe göstererek 50-d maddesinden istihdam edilen araştırma görevlilerinin görev süreleri ve özlük haklarında yapılmak istenen değişiklikler sonucu şu ana kadar iki araştırma görevlisi arkadaşımızın fiilen ilişiği kesilmiş durumda, yüze yakın araştırma görevlisi ise işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Önümüzdeki günlerde meclisin gündemine gelmesi planlanan yeni YÖK yasasının ilk provasını yapan İTÜ Rektörlüğünü bu hukuk dışı uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Yüzlerce imzayla destek bulan taleplerimizin takipçisi olduğumuzu daha güçlü bir şekilde haykırmak, ilişiği kesilen arkadaşlarımızın bir an evvel işe geri alınmasını sağlamak için 15 Ekim 2012 Pazartesi günü üniversitemizi terk etmeyeceğiz!
Tüm üniversite bileşenlerini, sendikaları ve meslek örgütlerini İTÜ araştırma görevlilerinin haklı mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz.
Emek.org.tr