İSİG Meclisi 2017 Ağustos iş kazalarına bağlı olarak gerçekleşen iş cinayetleri raporunu açıkladı. Ağustos ayında en az 217, yılın ilk sekiz ayında ise en az 1338 işçi yaşamını yitirdi.
Devletin ve patronların geçtiğimiz aylarda ilan ettiği “hedef sıfır kaza” hamlesi sözde kaldı.
İş cinayetleri konusunda önemli gördüğümüz birkaç noktayı vurgulamak gerekiyor.
İş cinayetlerinin devam etmesi konusunda denetim ve önlem alınması, kurallı çalışma gibi önemli nedenler bulunuyor. Devlet bu konuda üzerine düşen denetim görevini yeterince yerine getirmiyor. İşverenlerin maliyet hesabı nedeniyle gerekli önlem ve uygulamalardan uzak durduğu biliniyor. Sendikalar ve işçiler de bu konuda etkili ve güçlü mücadele vermiyor.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanı, emek hareketinin çok önemli bir örgütlenme ve mücadele alanıdır. İşçi sınıfı ve tüm emek kamuoyu bu konuda kendi program ve mücadelesine sahip çıkmalıdır. Devlete ve sermayeye bırakılmayacak bir konudur.
Raporda OHAL koşullarının ölümlü ve yaralanmalı iş cinayetlerine, fazla çalıştırmaya, grev kırıcılığı ve hak aramanın engellenmesine, patron keyfiliğine, hukuksuz işten atmalara sebebiyet verdiğine dikkat çekildi.
Sürekli ve yüksek enflasyon oranlarının emekçilerin yaşam koşullarını olumsuz etkilediği ve işçi psikolojisini bozarak intihar olaylarına neden olduğu, raporda vurgulandı.
Raporda yer verilen bir konu da gece çalışma konusunda çıkarılan yasa idi. Çalışma yaşamında hukuksuz olarak sürdürülen gece çalışmalarına yasal kılıf uydurularak mevcut fiili durumun yasalaştırıldığı açıklandı. Çalışma yaşamı giderek sermayenin çıkarlarına göre düzenlenen yasalarla şekillendiriliyor.
Açıklamada en az 1338 emekçinin yaşamını yitirdiği belirtildi. 2017 yılı ilk sekiz ayındaki iş cinayetleri tablosu şu şekilde verildi:
İSİG Meclisi raporunda Ağustos ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle ifade edildi:
Trafik, Servis kazası nedeniyle 64 işçi;
Yüksekten Düşme nedeniyle 35 işçi;
Ezilme, Göçük nedeniyle 22 işçi;
Elektrik Çarpması nedeniyle 20 işçi;
Şiddet nedeniyle 20 işçi; Kalp Krizi,
Beyin Kanaması nedeniyle 16 işçi;
Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 10 işçi;
İntihar nedeniyle 9 işçi;
Patlama, Yanma nedeniyle 6 işçi;
Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 5 işçi;
Kesilme, Kopma nedeniyle 1 işçi ve diğer nedenlerden dolayı 9 işçi yaşamını yitirdi…
emek.org.tr