Bu acılar ve yıkımlar yaşanmayabilirdi!

Deprem zararları önlenebilir! Elazığ depreminde 39 can kaybedildi. Yüzlerce yaralı, yıkılan ve çok sayıda hasarlı bina oluştu. Yurttaşlarımız yakınlarının kaybı ve yıkılan evleri nedeniyle, büyük acı ve üzüntülerle deprem travması yaşıyor. Bir kez daha bilim ile kadercilik anlayışı karşı karşıya getirilerek, sorumlular ve kamu görevlilerinin ihmalleri gölgelenmek isteniyor. Depremin neden olduğu can kayıpları, yaralanmalar, yerleşim […]

Deprem zararları önlenebilir!

Elazığ depreminde 39 can kaybedildi. Yüzlerce yaralı, yıkılan ve çok sayıda hasarlı bina oluştu. Yurttaşlarımız yakınlarının kaybı ve yıkılan evleri nedeniyle, büyük acı ve üzüntülerle deprem travması yaşıyor.

Bir kez daha bilim ile kadercilik anlayışı karşı karşıya getirilerek, sorumlular ve kamu görevlilerinin ihmalleri gölgelenmek isteniyor.

Depremin neden olduğu can kayıpları, yaralanmalar, yerleşim yerleri yıkımları, psikolojik çöküntüler ve travmalar, deprem korkusu önlenemez mi?

Fay hattı üzerine yerleşim yeri yapılırsa, devlet denetlemez ve engel olmaz ve aksine teşvik ederse, bilim insanları ve meslek odalarının uyarıları dinlenmezse, depremin yıkıcı zararları önlenemez. Özellikle de rant eksenli kentsel yapılaşma değil, toplumsal yarar temelinde doğa ile uyumlu kentsel yapılaşma planlanmalıdır.

Elbette bu önlemleri almak mümkündür. Deprem zararları azaltılabilir. Bilimsel veriler ve uyarılar, planlama ve akılcı önlemler tercih edildiği takdirde, depremin yıkıcı zararlarını azaltabileceğiz, can kayıplarını önleyebileceğiz.

Deprem zararları, kadercilik anlayışı ve tesadüfi önlemlerle engellenemez.

Başta müteahhitler olmak üzere kamu kurumları ve görevlilerinin, sorumluların hesap vermesi kapsamında soruşturmalar gündemde…

Elazığ depreminden sonra K. Maraş bölgesi ve İstanbul depremi tartışmaları bir kez daha gündeme gelmeye başladı. Kanal İstanbul tartışmaları da deprem eksenli olmaya başladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ’daki depremden sonra hastanelere başvuran 1607 vatandaştan 1515’inin taburcu edildiğini bildirdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ’daki depreme ilişkin olarak, 26 Ocak saat 22.30 itibariyle kaydedilen son bilgileri paylaştı. AFAD’tan yapılan açıklamada, “AFAD koordinasyonundaki müdahale faaliyetleri ile şimdiye kadar 45 kişi enkazdan sağ kurtarıldığı belirtildi.

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür uyarmaya devam ediyor.

Bilim insanları uyarmaya devam ediyor!

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, 3 ay önce canlı yayında Elazığ depremine karşı uyarı yapmıştı. Görür, yaşanan deprem sonrası bu kez Kahramanmaraş için uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür şöyle uyarıyor:

“Elazığ ve köylerini depreme hazırlayın dedim. Bu konuda kitaplar basıldı. Ama maalesef pek bir şey yapılmadı. Tıpkı İstanbul’da olduğu gibi… Bununla da kalmadık. Yine Elazığlı olan Prof. Namık Çağatay ve İTÜ’deki arkadaşlarla birlikte Bingöl, Elazığ, Malatya, Maraş valilik ve belediye başkanlıklarını ve bu kentlerdeki üniversiteleri bir araya getirdim. Harita Genel Komutanlığını da işe katarak proje hazırladım… TÜBİTAK, DPT gibi birçok yere başvurduk reddedildi. Halbuki her fay kuşağında depremin er geç geleceği biliniyor. Neden daha ortada deprem yokken oralar ele alınmıyor? Bileniniz var mı?”

Bölgeden alınan bilgiler, Elazığ’da yaşanan deprem birçok sorun ve ihmali ortaya çıkardığını gösteriyor. Evler deprem yönetmeliğine uygun değil. Denetimler yetersiz. Depremzedeler, hasarlı evlere dönmek zorunda kalıyor.

Kamu kurumlarının, belediyelerin ve yurttaş dayanışma hareketlerinin oluşturduğu yardımlar, bölgeye ulaşıyor.

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler