Doğa Kolejinde aylardır ücretleri ödenmeyen eğitim emekçileri, maaşlarının ödenmesini istiyor. Sorunun bir an önce çözülmesi haklı talebiyle fiili grev yaparak derslere girmiyor. Aylardır yaşanan sorunlara rağmen, patronlardan ve bakanlıktan ise ses çıkmıyor!
Doğa Kolejinde aylık ücretleri ödenmediği için binlerce eğitim emekçisinin derslere girmeme kararı ve eylemi sürüyor. Tüm eğitim emekçileri bugün yaptıkları açıklamada, birikmiş ücretleri ödeninceye kadar derslere girmeyecek.
Velilerin ve öğrencilerin desteklediği eğitim emekçileri, il Milli Eğitim müdürlüklerine ve bakanlığa bildirimde bulunarak çözüm istedi.
Gelişmeleri yakından takip eden ve çocukların eğitimi açısından kaygılanan veliler de seslerini yükseltmeye başladı. Bakanlığın ve Doğa koleji sahiplerinin sorun çözülecek temelindeki yarım ağızla yaptıkları açıklamalar ise güven vermediği için veliler de tepkilerini ve aksayan eğitim nedeniyle karşılaştıkları sorun ve kaygıları dile getiriyor.
Yıl sonu itibariyle şirkete eğitim ücretlerinin tamamını ödediklerini açıklayan veliler, parasızlık sorununu anlamadıklarını anlatmaya devam ediyor. Eğitim hizmetinin aynı okullarda sürdürülmesini ve bakanlığın sorunu çözmesini istiyorlar.
Okul sahipleri olan Metal Yapı ortakları Ömer ve Vedat Saçaklıoğlu’nun yaşanan sorun karşısında seslerinin çıkmaması ise kaygıları artırıyor.
Diğer özel okullarda da yaygın olarak yaşandığı bilinen yasal olan eğitim ödeneklerinin ödenmeme sorununun, Doğa kolejinde yaşandığı açığa çıktı.
Bugün Ataşehir’deki Doğa Koleji Genel Merkezi önünde şirket yönetimine, “Bildirim ve ihtarımızdır” başlıklı metni okuyan çalışanlar, İş Kanunu’nu 34. Maddesi gereğince hakları ödeninceye kadar “iş görmekten kaçınma” haklarını kullanacaklarını duyurdu.
Açıklamada sırasında çok sayıda öğrenci velisi de çalışanlara destek verdi.
Doğa koeji tarafından yoksulluğa itilen, bugün-yarın diye oyalanan ve baskı gören eğitim emekçileri açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Şimdiye kadar, ücretlerimizin ödenmemesi için tarafınıza yapılan tüm sözlü ve yazılı başvurularımız yanıtsız bırakılmıştır.
Öyle ki; çoğumuz yaklaşık 3 aydan beri borçlanarak asgari düzeyde yaşamaya çalışmakta ve buna karşın iş görme edimimizi yerine getirmekteyiz.
Öte yandan tarafınız; sanki ücret ödeme yükümlülüğünüz ortadan kalkmışçasına şirketi devredeceğiniz/devrettiğiniz şeklinde haberlerle biz işçileri ve kamuoyunu oyalamakta ve yanıltmaktadır.
Gelinen süreçte; keyfi olarak ödemediğiniz ücretlerimizin ödenmesi için yasal iş görmekten kaşınma hakkımızı kullanma zarureti doğmuştur.
Biz aşağıda izim ve imzası bulunan işçiler, fazlaya ilişkin tüm haklarımız saklı kalmak kaydıyla ücretlerimiz ödeninceye kadar ve 16.12.2019 gününden itibaren İş Kanunu 34. Madde gereğince “iş görmekten kaçınma” hakkımızı kullanacağımızı ve yarattığınız tüm mağduriyetler için ayrıca hukuki ve cezai sorumluluğunuz dolayısıyla yasal yollara başvuracağımızı ihtaren bildiririz.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne de bildirimde bulunuldu
Öte yandan PatronlarınEnsesindeyiz.Org’un haberine göre, İzmir’de öğretmenler durumlarını anlatan dilekçelerini İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verdi. “Maaşlarımızı alamadığımız için yaşamsal ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamayacak hale duruma geldik” diyen öğretmenler, kiralarını, kredi kartı borçlarını ödeyemediklerini ve okula gidiş-dönüş için yol ücretlerini dahi denkleştiremediklerini bildirdi.
10 aydan beri düzensiz, üç buçuk aydır da hiç ücret alamayan öğretmenler; “Kurumun ve bizim geleceğimiz adeta belirsizdir, birçok arkadaşımız sözleşmesini fesih etmek zorunda kalmışlardır. Çalıştığımız kurum bununla da yetinmeyip çeşitli göz korkutma ve mobbing uygulamalarıyla bizleri ücretsiz bir şekilde çalışmaya zorlamaktadır” dediler.
Eğitim emekçileri yaptıkları çağrıda, sınıf dayanışması kapsamında işçi ve emekçilerin desteğini istediler.
emek.org.tr