Tüm işçi sınıfı, İşsizlik Sigortası Fonunun patronlar tarafından yağmalanmasına karşı çıkmalıdır. Aksi halde işsizlik karşısında kısmi bir güvence ve önemli bir kazanım olan işsizlik fonu gibi bir kaynak amaç dışı kullanılacak ve işçilerin yararlanması ikinci plana düşecektir.
Kriz nedeniyle kolaya kaçarak toplu işçi çıkarmaya yönelen patronlar, alışkanlıkla işsizlik fonunu kullanmak istiyor.
Patronlar aldıkları bir dizi teşvik ve koruma yanı sıra İşsizlik Sigortası Fonundaki 125 Milyar TL yi aşan birikime göz dikerek, kriz nedeniyle işçi maaşlarının buradan ödenmesini talep etti.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, birçok işverenin maaşları ödeyemediği için işçi çıkarma aşamasına geldiğini savunarak işçi maaşlarının 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmesini talep etti.
Patronlar, toplumsal sistem işleyişi ile ve AKP iktidarı tarafından zaten birçok açıdan korunup kollanırken aynı durum işçiler için yapılmamaktadır. Sömürü, işsizlik, hayat pahalılığı ve geçinememe sorunları içinde bunaltılan emekçiler öncelikle işsizlik fonundan yararlandırılmalıdır. İşsizlik fonundan yararlanma koşulları ağır ve bu kriz ortamında işsiz kalan işçilere miktarı yükseltilmiş işsizlik maaşı ödenmelidir.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre ASO Başkanı Nurettin Özdebir, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanı sıra sanayi, ticaret ve ulaştırma ile ilgili bakanlara kriz karşısında taleplerini içeren bir talep sunduklarını söyledi.
Çok kazanma hırsıyla İşten çıkarma tehdidi
Özdebir, kur ve faizlerdeki artış ile ekonominin içinde bulunduğu durum nedeniyle çok sayıda sanayicinin fabrikalarda çalıştırdığı işçilerine maaş ödeyemez hale geldiğini savundu.
“Fon ödesin”
Özdebir, bu durumun çözümü için kısa çalışma ödeneği olarak bilinen ve kriz dönemlerinde uygulanan sistemin hayata geçirilmesini istedi. “Kısa çalışmanın derhal çıkması lazım” diyen Özdebir, “Zora giren firmaların ödeyemediği işçi maaşının yarısını işveren, kalan yarısını da 6 ay süreyle İşsizlik Fonu ödesin istiyoruz. Bu sistem 2008 krizi sonrasında uygulandı. Sistemin mevzuatı hazır ama karar alınması lazım. Ben bugün o işçileri işten çıkarsam hepsine Fon’dan zaten işsizlik maaşı verilecek. İnsanlar işsiz kalacağı gibi bu işin Fon’a bir maliyeti olacak. Onun yerine insanlar işinde kalsın, çalışılan sürenin maaşını patron, işçinin izinde olduğu dönemin maaşını da Fon ödesin. Bu düzenlemenin 6 aylık bir dönem için hayata geçirilmesi gerektiğini ilgili bakanlara ilettik” dedi.
Emek örgütleri tepkili
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ASO’nun önerisinin ne doğru ne de gerçekçi olduğunu, İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanılamayacağını belirtti. Sendikaorg haberine göre Çerkezoğlu açıklaması şöyledir.
“Toplu işten çıkarmalar yasaklanmalı”
“Sermaye bu gibi kriz dönemlerinde tercihini işçileri işten çıkarmak yönünde kullanıyor” diyen Çerkezoğlu, kriz karşısında yapılması gerekenin toplu işten çıkarmaların yasaklanması ve buna göre yasal düzenlemelerin yapılması olduğunu söyledi.
İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanılmaması gerektiğini her defasında dile getirdiklerini belirten Çerkezoğlu, fonun amacı doğrultusunda kullanılmasının önünde de engeller olduğuna dikkat çekti.
İşçinin parasıyla işverene teşvik
İş-Kur tarafından yönetilen ve kullanım koşulları yasayla belirlenen İşsizlik Sigortası Fonu’nun yıllardır amacı dışında da kullanıldığını söyleyen Çerkezoğlu, işçilerin parasının işverene teşvik olarak sunulduğunu belirterek
“Örneğin ‘İstihdam Seferberliği’ adı altında, her yeni işbaşı için işverene devlet teşviki getirildi. Sigorta prim teşviki adı altında işverenin yapması gereken ödemenin bir bölümü işverenin yerine devlet tarafından karşılandı. Bunlar fondan kullanıldı. Amaç dışı kullanım kaldırılmalı.” Dedi.
emek.org.tr