Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) ve TTB: “Toplumsal bağışıklığın elde edilmesi, nüfusun çok önemli bir bölümünün aşılanmasını gerektirmektedir.” açıklamasını yaptı.
Düşme eğiliminin sürdüğü ancak korona salgının önemli ölçüde devam ettiği güncel süreçte, önlemlerin gevşetilmesi tartışmaları ve iktidardan gelen bu temeldeki eğilimler kuşku yaratırken, sağlık örgütleri aşılamanın büyük ölçüde gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Türkiye’de sağlık meslek örgütleri ve tıbbi uzmanlık dernekleri çatı kuruluşu, Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) ve TTB ortak bir açıklama yayınladı. “Pandeminin ortaya çıkışı yayılımı ve yönetimi ile ilgili uygulanan tutarsız politikaların toplumda güvensizliği tetiklediği gözlemlenmektedir” şeklinde uyarıları da içeren açıklama yaptı.
Yapılan açıklama metni şöyledir:
TTB-UDEK VE UZMANLIK DERNEKLERİ OLARAK ÇAĞRIMIZDIR:
COVID-19 pandemisini yenmenin en etkili yolu dünya çapında yapılacak toplu aşılamadır. COVID-19 için aşıların hızla geliştirilmiş olması son derece önemlidir. Bununla birlikte, aşıların onaylanması ve kullanıma sunulması, içerisinde bulunduğumuz sağlık krizinin hemen sona ereceğinin habercisi değildir. Toplumsal bağışıklığın elde edilmesi, nüfusun çok önemli bir bölümünün aşılanmasını gerektirmektedir.
Milyonlarca insanı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde aşılamaya yönelik çabada ülke çapında başarılı olmak için, hem aşılara hem de aşılama çabasından sorumlu kurumlara duyulan güven konusu öncelikli olarak ele alınmalıdır. Aşıların etkinliği ve güvenliği ile ülkede lojistik zorlukların yetkin bir şekilde yönetilme kapasitesi konusunda halk arasında güven kurulmalıdır.
Pandeminin ortaya çıkışı yayılımı ve yönetimi ile ilgili uygulanan tutarsız politikaların toplumda güvensizliği tetiklediği gözlemlenmektedir. Bu durum, pandeminin, bilimin ve kamu politikasının hem anlaşılmasını hem de kabul edilmesini zayıflatan yaygın dezenformasyonu tetiklemiş halk sağlığı önlemlerine uyumun azalmasından aşılanma konusunda tereddütün artmasına ve reddine kadar uzanan sonuçlara yol açmıştır. COVID-19`un dünyanın her yerindeki insanlar için kritik bir halk sağlığı sorunu olduğunu bilinmesine rağmen, aşı olmak konusunda tereddütler devam etmektedir
Aşılara olan güven, aşıdan sorumlu kurumlara duyulan güven ile de tamamlanmalıdır.
Bu nedenle, aşıya ve Sağlık Bakanlığı’nın iletişim kurma ve bir aşı programını başarılı bir şekilde sunma becerisine duyulan güveni arttırmak için;
- Sağlık bakanlığı; aşıların etkinliği ve güvenliği, bunları sunan kurumların yetkinliği ve güvenilirliği; aşı tedariki, dağıtımı, öncelik verme ve idaresinde hükümet kararlarına ve eylemlerine rehberlik eden ilke ve süreçlerini açık bir biçimde beyan ederek “Aşı Kampanyası (seferberliği)” başlatmalıdır.
- Bu kampanyada halka ve basına yönelik özel bir iletişim çalışması yapılması aşı kararsızlığı ve dezenformasyonun önlenmesi için özel bir öneme sahip olacaktır. Kullanıcı dostu ve açık kaynak formatlarında aşılama stratejileri, modaliteleri ve başarıları hakkında proaktif olarak zamanında bilgi yayınlamak şeffaf ve tutarlı kamu iletişimini sağlayacaktır.
- Aşılamanın sağlık sonuçları ilgili veriler ivedilikle, bilimsel standartlara uygun bir şekilde paylaşılmalıdır.
- Adalet, sosyal uyum ve güveni destekleyen insan davranışının bir özelliğidir. Yaş ve meslek önceliği kalkmalı, öncelikli grup 18-45 yaş arası herkes olmalıdır. Bu sağlanana kadar Sağlık Bakanlığı, halkın beklentilerini yönetmeli ve ülkedeki belirli nüfus gruplarına aşılama için öncelik verilmesinin neden adil olduğunu açıklamalıdır.
- 450-500 bin olarak görülen Mevcut aşılama kapasitesi Aile Sağlığı Merkezleri’nin ihtiyaçları karşılanarak ve özel hastanelerin katılımıyla 1 milyon seviyesine çıkarılmalı, sağlık merkezlerine erişimi güç vatandaşlarımız için aşılanma olanakları yaratılmalıdır.
- Bu süreçte görev alacak tüm sağlık çalışanlarının emek ve özverilerinin görünür kılınması ve motivasyonlarını yüksek tutacak çalışmalar yapılmalıdır
Türkiye’de tıp alanında uzmanlık eğitimi veren ve tıbbi alanların uzmanlık derneklerinin çatı kuruluşu Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) ve üye dernekler, COVİD-19 pandemisinden korunmada yararlı ve etkili olduğu bilinen aşılar ile bağışıklama hizmetlerini kuvvetle desteklemektedir.
Adli Tıp Uzmanları Derneği
Çocuk Romatoloji Derneği
Çocuk Nefroloji Derneği
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği
İşyeri Hekimleri Derneği
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği
Türk Biyokimya Derneği
Türk Cerrahi Derneği
Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği
Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği
Türk Fizyolojik Bilimler Derneği
Türk İmmunoloji Derneği
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği
Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti
Türk Nöroloji Derneği
Türk Oftalmoloji Derneği
Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği
Türk Radyoloji Derneği
Türk Toraks Derneği
Türkiye Biyoetik Derneği
Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği
Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği
Türkiye Psikiyatri Derneği
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği
Emek.org.tr