Taşeron işçisi bakanlık önünde: kadrolu işçi olmak istiyoruz

AKP hükumetinin taşeron işçi sorunuyla ilgili çalışmalar yürütüğü bu dönemde, sendikalar ve işçiler de taleplerini ve taşeron sorununda savundukları doğru çözümleri gündemde tutmaya devam ediyor. DİSK Genel İş Sendikası, önceki gün taşeron işçilerine kadro talebi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yaptı. Eylemde Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan yaptığı açıklamada “Özel Sözleşmeli Personel (ÖSP) statüsü […]

AKP hükumetinin taşeron işçi sorunuyla ilgili çalışmalar yürütüğü bu dönemde, sendikalar ve işçiler de taleplerini ve taşeron sorununda savundukları doğru çözümleri gündemde tutmaya devam ediyor.

DİSK Genel İş Sendikası, önceki gün taşeron işçilerine kadro talebi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Eylemde Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan yaptığı açıklamada “Özel Sözleşmeli Personel (ÖSP) statüsü değil, ayrımsız ve güvenceli kadro istiyoruz” dedi. CHP Milletvekili Mehmet Tüm de destek verdiği eylemde konuşan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, taşeron işçilerine kadro sorununun kapalı kapılar ardından çözülemeyeceğini belirterek, “Yüz binlerce işçinin geleceğini ilgilendiren bir konuda her sendikanın dile getireceği sorunlar ve sorular vardır. Hükümetten beklenen odur ki, bu konu ilgili tüm sendikalarla bir masa etrafında sadece işçilerin güvence beklentileri temelinde, tüm siyasi hesaplardan uzak tartışılsın” dedi.

Hükümetin; süresi belirli, sözleşmeli bir istihdam biçimi üzerinde çalıştığını ifade eden Çalışkan, bu durumda işçilerin kendilerini kadrolu zannedeceğini, ancak güvencesiz hissetmeye devam edeceğini vurguladı.

Evrensel gazetesinin bildirdiği eylemde Genel-İş Başkanı Çalışkan, taleplerini şöyle sıraladı:

Taşeron şirket işçilerinin istihdamın yasal ifadesi olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/d maddesi içine alınarak istihdam edilmelerini talep ediyoruz.

Belediyelerdeki şirket işçileri ile ilgili olarak belediye mevzuatında yer alan norm kadro uygulamasının değiştirilmesi; norm kadro yapma ve uygulama konusunda belediye meclisinin tek yetkili kılınması gerekmektedir.

Belediyelerde güvenceli kamu istihdamını kurmak ve taşeron şirketlerin varlığına son vermek için belediye mevzuatı ile kamu ihale mevzuatında düzenleme yapılması zorunludur.

Belediye şirketleri, belediyelerin hizmet alanları ile ilgili olmak kaydıyla ihale mevzuatından muaf tutulmalı ve belediyeler bu çerçevede serbestçe şirket kurabilmelidirler.

Kadro mevzuatı yapılırken kadronun kazanılmış hak olarak değerlendirilmesini; yaş, eğitim, sicil gibi ölçütlerle şirket işçilerine dönük bir seçme-eleme işleminin yapılmamasını talep ediyoruz.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmadan sadece idari işlemle açlığa terk edilen sendikamız üyelerinin işbaşı yaptırılması başlıca talebimizdir. Bu işçilere de güvence ve iş talep ediyoruz.”

 

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler