Ruhsatsız inşaatta mahkemenin durdurma kararı tanınmıyor. Bordum ilçesi Çetilli Burnu’nda (Çetirge), BESA Grup’unun ruhsatsız otel inşaatı, denize dolgu yapılarak inatla sürdürülüyor.
Ankara Ticaret Odası (ATO) eski Başkanı Salih Bezci’ye ait BESA Marin Turizm İşletmeleri A.Ş. firmasının “Ruhsatsız” olarak başlattığı otel inşaatının mahkemenin durdurma kararlarına rağmen devam ettiği ortaya çıktı.
Ruhsatsız süren otel inşaatının “Araziye yol yapımı” adı altında sürdürüldüğü belirtilirken, devam eden inşaat çalışmalarına 154 dönümlük arazinin denize kıyısı olan 32 dönümlük kısmında da denize 15 metrekare kaçak dolgu yapıldığı tespit edildi.
Mahkeme kararı tanınmıyor, ekosistem dengesi gözetilmiyor
Göltürkbükü mahallesi Çetirge (Çetilli) Burnunda yapılan inşaat hafriyatlarının denize dökülmesi olayını Bodrum’daki çevreci dernekler gündeme getirerek mücadele başlatmıştı. Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği, TEMA Vakfı Bodrum Gönüllüleri ve Denizciler Derneği, inşaat hafriyatın olduğu gibi denize atıldığını, kıyı kenar çizgisinin değiştirildiğini, deniz dip yapısı, ekosistemin tamamen tahrip edildiğini idea ederek savcılığa suç duyurusunda bulundular. 2016 Ağustos ayında yaptığı suç duyurusu üzerine 3621 Sayılı Kıyı Kanunu uyarınca inşaat alanı mühürlendi. Hukuksuz biçimde çalışan firma hakkında 49 bin 95 TL idari para cezası uygulandı.
Gökhan ÖNER’in haberine göre, şirket mahkeme durdurma kararını tanımayarak denize dolgü yapmaya devam ediyor.
Konuyu hukuken takip eden ve basına bilgi veren Avukat Haluk Ortaç da açıklamasında: “Karara rağmen denize yapılan dolgu geri alınmazken, hukuka aykırı bir şekilde inşaat çalışmaları hala devam ediyor. BESA Grubu sürekli ‘arazime yol açıyorum’ diyerek inşaata devam ediyor. Halbuki oraya bakıldığı zaman artık yol olmaktan çıkmış resmen ruhsatsız bir yapı şekline dönüşmüş. Orada ki çalışmalar acımasız bir şekilde devam ediyor. Çetilli gibi cennet bir koyda bir cehennem yaratılıyor” ifadelerini kullandı.
Mahalleli tepkili
Mahalle sakinleri ise tepkilerini dile getirerek olayın peşini bırakmıyor. İnşaat çalışmasının 3 yıldır kaçak olduğunu ve mahkeme kararı bulunduğunu belirten mahalle sakini Umay Karabaş da, “Çetilli normal makilik bir alandı. Orada birçok canlı yaşam sürüyordu. Orasını şuan çöl haline getirdiler. Son 3 yılın sonunda orada bir yabancı ot dahi yok. Denize döktükleri hafriyatla denizin altındaki balık yuvalarını ve bitki örtüsünü öldürdüler. Çetilli binalaştığından kaynaklı artık oranın soğuma ihtimali yok. Sürekli sıcak bir alan olacak. Bütün öldürülen minik minik doğal parçalar Bodrum’un daha sıcak, kurak ve nefes alınmaz hale getirecek” dedi.
İnşaat alanın ruhsatsız olduğunu belirten bir diğer mahalleli Nihat Koyuncu ise, “Yeşil bitki örtüsüne sahip olan Çetilli, kelaynak durumuna getirildi. Doldurulan dolgu ise yapılacak olan limanın ön ayaklarıdır” dedi. “Yetkililer niye var?” diye soran Koyuncu, inşaat alanında çalışma yapıldığına dair yüzlerce şikayet olmasına rağmen ilgilenen yetkili olmadı. Kanun bazılarına işlerken bazılarına işlemiyor. Burası bilinçli bir şekilde ranta kurban ediliyor” diye konuştu.
emek.org.tr