KOTON mağazalarında sendikal örgütlenme sürecinde KOOP-İŞ Sendikasına üye olan işçiler işten çıkarılmaya başlandı. Sendika örgütlenme hakkına yönelik baskı ve işten atmalara tepki göstererek işvereni uyardı.
Demokratik örgütlenme hakkına saygı gösterilmesini isteyen sendika işçilere örgütlenmeye çağrısı yaptı. Sendika mağazalarda çalışan 1000 in üzerinde işçinin üyesi olduğunu açıkladı.
Sendika İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere KOTON mağazalarının yer aldığı tüm şehirlerde basın açıklamaları yapılacağını bildirdi.
KOOP- İŞ sendikasının yaptığı açıklamada şöyle denildi
KOTON İŞÇİLERİ YALNIZ DEĞİLDİR!
KOOP-İŞ SENDİKASI’NDA ÖRGÜTLENEN İŞÇİLERİ İŞTEN ÇIKARAN
KOTON İŞVERENİ SUÇ İŞLİYOR
KOTON İŞÇİLERİ YALNIZ DEĞİLDİR!
Basına ve Kamuoyuna;
Örgütlenme hakkı demokratik bir toplum olmanın ön şartıdır. Sosyal hukuk devleti olmanın olmazsa olmazıdır. Bunu Anayasamız, yasalarımız, altına imza koyduğumuz uluslararası sözleşmeler söylüyor. Siyasi partilerimiz programlarına yazıyor.
Ama buna rağmen, sıra işçilerin, emekçilerin örgütlenmesine gelince, bunları söyleyenler ortadan yok oluyor. Anayasal, yasal haklarını kullanmak, daha iyi koşullarda insanca yaşamak, kendilerine ve ailelerine daha iyi bir gelecek sağlamak için, hak için, adalet için, özgürlük için sendikalara üye olan işçiler kapının önüne konuyor.
İşte buna son örnek 6500 ün üzerinde işçinin çalıştığı Koton mağazalarıdır.
Sendikamızın AVM’lerde gerçekleştirdiği başarılı toplu iş sözleşmelerindeki haklardan yararlanmak isteyen Koton mağazaları işçileri, işverenin acımasız ve hukuksuz tavrıyla, yazılı bildirim olmaksızın bir telefonla işten çıkarılıyor.
Binlerce üyemiz gibi KOOP-İŞ’e güvenen, inanan Koton işçileri anayasal, yasal haklarını kullanamıyor. İşveren, onlara örgütlü olmayı, insanca, özgürce yaşamayı reva görmüyor.
Bu yapılanlar hukuksuzluktur, adaletsizliktir. Bu yapılanlar ayıptır, günahtır, emeğe ve emekçiye saygısızlıktır. Koop-İş Sendikası olarak bunları yapan işvereni kınıyoruz. İnsanların ekmeğiyle oynayanları, işçinin aşına, ekmeğine göz dikenleri, çalışanların haklarını hiçe sayarak işyerlerini yönetenleri kınıyoruz.
Emeğe ve emekçiye saygı duymayan Koton işverenine soruyoruz. Ey işveren! Burası kabile devleti mi yoksa bir hukuk devletimi? Ya yasalara uyarsın, hukuku uygularsın, emeğe, emekçiye saygılı olursun ya da KOOP-İŞ Sendikası sana bunları öğretir. KOOP-İŞ senin yakana yapışır, örgütlenme hakkını alana kadar da bırakmaz.
Eminiz ki, Koton işçisi arkadaşlarımız bu baskılardan yılmayacak. Sendikamıza üye olmaya devam edecek, onlara dayatılan bu kara düzene razı olmayacaktır.
Hep birlikte mücadele edeceğiz ve bu anlayışa teslim olmayacağız. KOOP-İŞ Sendikası sonuna kadar Koton işçileriyle birlikte olacak, mücadele edecektir
Emek.org.tr