ADEM ÇELİK ŞİRKETLER GRUBU-BEYKENT ÜNİVERSİTESİ Beylikdüzü kampüsünde 28 işçi tarafından kazanılmış parasal haklarının ödenmediği gerekçesiyle 35 gün önce başlayan direniş devam ediyor.
İşverenin 35 gün geçmesine rağmen kendileriyle görüşmediğini açıklayan işçiler, bir an önce görüşmelerin yapılmasını ve haklarını alarak sürecin sonlanmasını istiyor.
İnşaat-İş sendikasına üye işçilerin sürdürdüğü direniş emek örgütlerinin ve devrimci demokrat, sosyalist kurumların dayanışma ziyaretleriyle destekleniyor.
Direniş başladığında işyerinde kaçak olarak çalıştırılan 85 kadar Türkmenistan, Afganistan ve Suriye kökenli işçinin, direnişle birlikte işten çıkarıldığını anlatan işçiler, iş yasası 29. Maddesine göre işlem yapıldığı için, üç arkadaşları dışında 25 işçinin işsizlik maaşı almadığını ve mağdur edildiklerini belirtiyor.
İşten çıkarma, geçmişe dönük kazanılmış ücret haklarının (ihbar tazminatı, yemek ve yol ücretleri, Ramazan ayı ücretlerinin) verilmemesi nedeniyle başlayan direniş, işyeri önünde kararlılıkla sürdürülüyor.
Direnişteki işçilerin diğer direnişlerden bir farkı bulunuyor. İşçiler mevcut iş mahkemelerine, yargı ve adaleti sistemine güvenmedikleri için, yargıya ve Arabuluculuk kurumuna başvurmamış. Yaklaşık üç yıl kadar süren bir yargı sürecinin kendileri açısından umutsuzluk kaynağı ve caydırıcı olduğunu belirtiyorlar.
Kasım ayı içerisinde 24 işçi topluca gözaltına alınmasından sonra geçtiğimiz günlerde de sendika temsilcisi gözaltına alındı. Ses cihazı gürültü yapıyor diye polis tarafından cihaza el konulmuştu.
İşçi direnişine sendika ve dernekler gibi emek örgütlerinden, devrimci sosyalist demokratik siyasi gruplardan ve kurumlardan dayanışma amaçlı destek ziyaretleri yapılmaktadır.
Dün de İHD Çalışma yaşamı komisyonu üyeleri tarafından bir ziyaret gerçekleştirildi. Komisyon üyeleri işveren tarafıyla görüşme de yaparak çözüm noktasında talepleri iletmiş ve gözlemleriyle durum tespiti yaparak, İHD İstanbul şubesinin kurumsal müdahalesinin gündeme geleceğini bildirmişlerdir.
emek.org.tr