Devlet kayıplar konusunda 22 yıldır sessiz

Cumartesi anneleri/insanları, 22 yıl önce devletin kaybettiği yakınları için “kayıplarımızı istiyoruz”, ”gözaltına alınan kayıplarımız nerede?” sorularıyla mücadeleye devam ediyor. Cumartesi anneleri/insanları, 27 Mayıs 1995 günü “kayıplarımızı istiyoruz” talebiyle Galatasaray meydanına çıkmıştı. Gözaltında Kayıplar Haftası nedeniyle 27.05.2017 Cumartesi günü eylemlerden biri daha gerçekleşti. İnsan hakları temelinde yıllardır dile getirilen gözaltında kaybedilenler sorunu bir kez daha dile […]

Cumartesi anneleri/insanları, 22 yıl önce devletin kaybettiği yakınları için “kayıplarımızı istiyoruz”, ”gözaltına alınan kayıplarımız nerede?” sorularıyla mücadeleye devam ediyor.

Cumartesi anneleri/insanları, 27 Mayıs 1995 günü “kayıplarımızı istiyoruz” talebiyle Galatasaray meydanına çıkmıştı.

Gözaltında Kayıplar Haftası nedeniyle 27.05.2017 Cumartesi günü eylemlerden biri daha gerçekleşti. İnsan hakları temelinde yıllardır dile getirilen gözaltında kaybedilenler sorunu bir kez daha dile getirildi. Bir kez daha kayıpların bulunması ve adalet istendi. Devletin izlediği “duyarsızlık” ve “cezasızlık” politikası protesto edildi.

Ailelerin, gözaltına alındıktan sonra bir biçimde kaybedilen yakınlarını arama ve akıbetlerini aydınlığa kavuşturma talepleri hep sessiz kalmıştır. Devlet kurumlarının “inkârcı” tutumu karşısında, sorunu kamuoyu gündemine taşıyarak, Galatasaray meydanında her cumartesi günü “kayıplarımızı istiyoruz” eylemi kararlı biçimde sürdü. Üstelik bu talepleri baskılarla, gözaltı ve işkencelerle karşılık gören kayıp yakınları geri adım atmadı. Dünden bugüne taşınan haklı ve inatçı demokratik bir gelenek yarattı.

22. yıl geçti ve Cumartesi anneleri/insanları, devlet politikasının karşısında yılgınlığa düşmedi. Toplumu adaletsizlik, hukuksuzluk ve     zulüm karşısında sorgulayıcı olması için uyardı, dayanışmaya çağırdı.

AKP’li 15 yıl süresince de adalet ve insani talepleri yanıtsız kaldı. Yakınlarının kemiklerine ulaşamadılar ve akıbetlerinin ne olduğu sorusuna yanıt bulunamadı.

AKP hükümetleri döneminde de, kayıplardan sorumlu olanlar, işkenceciler yargılanmadı, cezalandırılmadı.

Cumartesi anneleri/insanları yaptıkları eylemde adalet talebi temelinde, yeni hukuki düzenlemelerin yapılmasını istedi. Türkiye’nin imzalamaktan kaçındığı Birleşmiş Milletlerin “Bütün kişilerin zorla kaybedilmeden korunmasına dair sözleşme”sinin artık imzalanması istendi.

Eylemde 30 Mayıs 2017 günü Ankara Adliyesi önünde gerçekleştirilecek olan Kenan Bilgin dosyasının kapatılması ve suçluların cezasız bırakılmasına karşı, protesto ve basın açıklaması etkinliği yapılacağı duyuruldu. İHD-Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu tarafından dayanışma çağrısı yapıldı.

emek.org.tr

İlgini çekebilecek diğer içerikler